ŠTÍTEK: Afrika

Výstava orchidejí ve skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě v Praze nabízí poslední příležitost.
Víte už, jak strávíte víkend? Zůstanete doma, nebo vás láká vyrazit za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám pár tipů na zajímavé víkendové akce na Kladensku i v dalších místech ve středních Čechách a v Praze. Na koncerty a divadelní představení, na karnevaly, bály, ale i turistické pochody, výstavu pestrých orchidejí, cestovatelský festival nebo den plný specialit ze Srí Lanky a Afriky. 

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Nabídka posledního zimního víkendu je pestrá

Cestujeme
Výstava orchidejí ve skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě v Praze nabízí poslední příležitost.
Víte už, jak strávíte víkend? Zůstanete doma, nebo vás láká vyrazit za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám pár tipů na zajímavé víkendové akce na Berounsku i v dalších místech ve středních Čechách a v Praze. Na koncerty a divadelní představení, na karnevaly, bály, ale i turistické pochody, výstavu pestrých orchidejí, cestovatelský festival nebo den plný specialit ze Srí Lanky a Afriky. 

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Nabídka posledního zimního víkendu je pestrá

Cestujeme
Luskouní mládě má již několikanásobek své poporodní váhy. Je proto na čase mu vybrat vhodné jméno – lidé o něm můžou hlasovat na Portálu Pražana do středy 22. března.
/VIDEO, FOTO/ Mladá samička luskouna krátkoocasého v Zoo Praha překonala počáteční kritické období a každým dnem přibírá na váze i díky péči své matky Run Hou Tang. Jedna věc ale mláděti chybí a to jméno. Vybírat ho můžou lidé už nyní na Portálu Pražana, a to bez ohledu na trvalé bydliště. Volit může veřejnost z několika variant, které navrhli zástupci Zoo Praha a Magistrátu hl. m. Prahy, do středy 22. března. V sobotu 25. března poté proběhnou křtiny mláděte při příležitosti slavnostního zahájení 92. sezóny pražské zoo.
3 fotografie

Šiška nebo Šupinka. Lidé mohou vybrat jméno pro samičku luskouna ze Zoo Praha

Praha
Poslední zadržovaní Čechoslováci při svém propouštění, které pomohl zprostředkovat Červený kříž
Před 40 lety začalo jedno z největších dramat v poválečné historii našeho státu. Povstalecká organizace Unita, bojující proti tehdejší angolské vládě, přepadla 12. března 1983 angolské městečko Alto Catumbelo, postřílela několik místních milicionářů a zajala 66 československých občanů, kteří tam pracovali na obnovení papírny. Následoval vyčerpávající, více než třináctisetkilometrový pochod Afrikou na základnu Unita. Všichni nedošli.
7 fotografií

Největší únos Čechoslováků v dějinách: Děsivý pochod Afrikou nepřežili všichni

Svět
Tadž Mahal ve městě Ágra ročně navštíví kolem 10 milionů lidí. Bude i jednou ze zastávek netradiční tříleté plavby kolem světa
Sedm kontinentů, 135 zemí, 375 míst. Lidi, kteří se vydají na tříletou cestu kolem světa na palubě obřího luxusního plavidla, čeká obsáhlý itinetář. Neobvyklý zážitek nyní nabízí společnost Life at Sea Cruises. Rezervace kajut je již spuštěná, plavidlo vypluje z přístavu v tureckém Istanbulu letos 1. listopadu. Tříletá plavba vyjde zájemce v přepočtu na 670 tisíc korun za rok.

Život na moři. Lidé se mohou vydat na unikátní plavbu, potrvá tři roky

Do světa
S Jakubem v Africe.
Safari Park Dvůr Králové, který desítky let usiluje o záchranu ohrožených zvířat, nabídl milovníkovi přírody Jakubu Vágnerovi a jeho moderátorským kolegům sledovat dva měsíce péči o zvířata v Podkrkonoší i navštívit jejich divoké příbuzné v Africe. Vše se dělo pod dohledem televizních kamer a vznikl nový seriál, který bude od dnešního 8. března vysílat ČT: D.

Jakub Vágner sledoval péči o zvířata v Safari Parku Dvůr Králové i v Africe

Krkonoše
Safari Park Dvůr Králové nad Labem má světový unikát. Narodilo se zde třetí mládě nosorožce dvourohého východního za jediný rok. Je to kluk a jmenuje se Magashi
Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem slaví nevídaný úspěch, který nemá obdoby ani ve světě. Narodilo se zde třetí mládě kriticky ohroženého nosorožce dvourohého východního, a to za jediný rok. Malý samec, kterému chovatelé říkají Magashi podle místa v národním parku Akagera, kde žijí dvorští nosorožci, pije od matky a dobře prospívá.
4 fotografie

Světový unikát. Ve Dvoře Králové se narodil třetí nosorožec za jediný rok

Zvířecí deník a chovatelství
Hláska v Opavě. Jedno z míst v Opavě, kde fungují ztráty a nálezy.
Pokud lidé něco ztratí, pořád mají šanci, že věc někdo našel a odevzdal do takzvaného obecního skladu. Města musí nálezy skladovat po dobu tří let, kdy se o ně může přihlásit majitel. Teprve pak s nimi mohou libovolně nakládat. A kromě peněženek, klíčů a telefonů skrývají místnosti i nejednu zajímavost, dokonce i z živočišné říše.

Ztráty a nálezy Opava plné překvapení. Věci, kozel, přišla i ztracená žena

Opavsko
Padesátiletý František Šturma v letošní sezoně vede divizní tým Dvora Králové nad Labem a před jarní částí sezony mužstvu v tabulce patří 14. místo.
Trenér divizních fotbalistů Dvora Králové nad Labem František Šturma odpovídal na otázky Krkonošského deníku. Mluvil o hráčském kádru, o přínosu fotbalistů z Afriky i o přístupu k fotbalu ze strany tuzemských hráčů. Klidným jej nenechává zázemí, jakého se fotbalu ve městě dostává. „Je neuvěřitelně zastaralé, divím se, že to vedení města nevadí,“ říká padesátiletý zkušený kouč.
76 fotografií

Podmínky pro fotbal jsou ve Dvoře špatné, přesto ale věřím, že divizi zachráníme

Fortuna divize
Český ministr zahraničí Jan Lipavský hovoří na zasedání Valného shromáždění OSN. Ilustrační snímek
Rusko se musí bezpodmínečně stáhnout z celé Ukrajiny, prohlásil český ministr zahraničí Jan Lipavský v projevu na Valném shromáždění OSN. Rok trvající ruská agrese podle něj vyvolává utrpení i mimo Ukrajinu. Varoval před „pokušením“ zaujímat neutrální postoj. Pokud svět nebude konat nyní, akceptuje nový mezinárodní řád založený na využívání síly a kolonialismu, varoval šéf české diplomacie.
14 fotografií

Každá země se může stát další obětí Ruska, varoval Lipavský na zasedání OSN

Svět
Jan Perner
/FOTO, VIDEO/ Hotel Centrál na novopackém Masarykově náměstí láká do svých útrob už od pohledu. Neorenesanční stavba prochází postupnou obnovou od doby, kdy ji v roce 2014 koupil místní sbor Jednoty bratrské. V prostorách bývalé kuchyně se skrývá útulná kavárna plná kávy na sto způsobů, zákusků a dalších pochutin, opravdové voňavé tajemství se ale nachází v suterénu. Tam, kam se běžný návštěvník nedostane - v prostorách pražírny kávy Orbis. Její vedoucí Jan Perner vypráví, jak se od domácího pražení kávových zrn na pánvičce propracoval k distribuci 200 kilogramů čerstvé kávy za měsíc.
10 fotografií

Nejsme kávoví fašisti. Hledáme kompromis a nabízíme možnosti, říká šéf pražírny

Jičínsko
V Hondurasu dozrály plody kávovníku, je čas na sklizeň.
/INFOGRAFIKA/ Majitel pražírny World Coffee v Medlešicích na Chrudimsku Jiří Ležovič momentálně pobývá v dalekém Hondurasu, kde se podílí na sklizni kávy ve vysokohorské farmě. Právě nyní totiž vydávají kávovníky v tamním deštném pralese nejlepší úrodu plodů připomínajících svou barvou zralé třešně. Ještě nějakou dobu potrvá, než zrnka potěší svou chutí a vůní ty, kteří kávu milují.
9 fotografií

Cesta kávy je dlouhá, pražení je alchymie, říká majitel pražírny Jiří Ležovič

Chrudimsko
Tučňáci brýloví se stali velkou atrakcí v Safari Parku Dvůr Králové.
Krásu a rozmanitost vodních světů nabídne návštěvníkům dvou zoologických zahrad společný projekt. Ten má podpořit cestovní ruch v česko-polském pomezí. Ve Dvoře Králové nad Labem se jedná o pavilon pro tučňáky brýlové a pozorování života nad vodou, na polské straně v Opoli návštěvníci uvidí život pod vodou. Dokončení česko-polské prezentace vodních světů je v plánu koncem letošního roku. 

Život nad i pod vodou. Královédvorská a opolská zoo představí vodní světy

Krkonoše
Prvními mláďátky letošního roku jsou ve vyškovské zoo dvě jehňátka ovce kamerunské.
Dvě jehňátka ovce kamerunské jsou letos prvními mláďaty v ZooParku Vyškov. Ovečka a beránek jsou zatím v zázemí, ale návštěvníci je v teplejším počasí uvidí i s jejich matkou ve výběhu Afriky. „Ovce kamerunské chováme ve vyškovské zoo od roku 2005 a v současnosti máme také pět chovných ovcí a jednoho berana. Kamerunky jsou pohybově zdatná zvířata. Jelikož pochází ze skalnatého terénu, nedělá jim problém kde co přeskočit či se postavit na zadní nohy," popisovala za zoo Hana Vymazalová.
3 fotografie

První letošní mláďata ve vyškovské zoo? Pochlubili se tu ovcemi kamerunskými

Vyškovsko
Přímorožec šavlorohý
Dva významné příchody zaznamenaly chovy antilop koňských a přímorožců šavlorohých v královédvorském Safari Parku. V obou případech doplnili stáda samci s perspektivou stát se novými plemeníky. Oba druhy jsou v přírodě ohrožené vyhynutím a safari park pomáhá udržovat jejich populaci nejen v Evropě; dvorské odchovky v minulosti zamířily i zpět do Afriky.
6 fotografií

Vzácní nováčci: Safari park získal samce dvou druhů antilop

Krkonoše