ŠTÍTEK: Afrika

Odběr krve. Ilustrační foto
Podpořit a ocenit dobrovolné dárce chce na Světový den dárců krve, který připadne na středu 14. června, přerovská nemocnice. Každý, kdo přijde tento den darovat krev nebo plazmu na hematologicko-transfuzní oddělení, obdrží jako poděkování poukaz do lékárny Agel na nákup v hodnotě 100 korun. Nemocnice chce tímto způsobem oslovit další dobrovolníky k bezpříspěvkovému darování krve a plazmy a doplnit zásoby nejcennější tekutiny na období letních prázdnin.

V létě je dárců krve méně, přerovská nemocnice zve na odběry

Přerovsko
Zchlazení v Kadani nabídlo dvanáct pivovarů.
Češi své pivo milují. Dokazují to hojnou účastní na pivních festivalech, z nichž jeden se uskutečnil také v sobotu v zahradách františkánského kláštera v Kadani. Pěnivý mok tam nabízelo dvanáct pivovarů. Exoticky mezi nimi vybočoval Safari pivovar, jehož ambasadorem je senátor a ředitel ZOO Dvůr Králové Přemysl Rabas. Co je spojuje? Z každého uvařeného piva totiž pivovar přispívá na chov a transport nosorožců zpět do Afriky.
49 fotografií

FOTO: Zchlazení v Kadani nabídlo dvanáct pivovarů. Jeden měl i safari pivo

Chomutovsko
Uprchlíci ze zemí Afriky a Blízkého východu vnímají Česko stále jako tranzitní zemi, odkud putují dále do západní Evropy. Ilustrační foto.
V prvním čtvrtletí roku 2023 zachytila policie při nelegálním pobytu v Česku o čtyřicet procent více osob než v loni. Drtivá většina cizinců pocházela z Ukrajiny. Počty uprchlíků se meziročně zvýšily v celé Evropě, na kontinent přicestoval dvojnásobek nelegálních migrantů. Pro uprchlíky z Afriky a Blízkého východu Česko zůstává jen tranzitní zemí.

Nelegální migrace v Evropě sílí. Česko řeší skoro dvojnásobek případů

Státy EU
Zbyněk Zbořil, manažer fotbalistů Vyškova
Turbulentní časy prožívají fotbalisté Vyškova. Nedávno ještě provinční tým se v uplynulém ročníku prodral na výsluní FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Klub s kamerunským majitelem Kingsleyem Pungogem a z poloviny tvořený hráči z Afriky skončil druhý a zahrál si baráž o nejvyšší soutěž. V té Vyškov podlehl Zlínu a po nepovedené bezgólové odvetě se na něj snesla kritika. Na dlouhé přemítání ale není čas. Vyškov, který své domácí zápasy hraje v azylu v legendárních Drnovicích, čekají i jednání o rekonstrukci stadionu.
67 fotografií

Manažer MFK Vyškov o kritice novinářů, azylu ve Znojmě i budoucnosti Kameníka

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Hroši jsou známí jako jedni z nejnebezpečnějších zvířat na planetě. Svými silnými čelistmi jsou schopni přelomit kánoi.
Údolím nejdelší kolumbijské řeky se prohání původně afričtí tlustokožci. Vědci nyní spočítali, že hrochů je v zemi na dvě stě, dosavadní odhady přitom počítaly jen s polovinou. Do země je přivezl narkobaron Pablo Escobar a na jihu Ameriky se stali největším invazním zvířetem na světě. Úřady plánují desítky zvířat vyvézt do zahraničí.

Kokainoví hroši terorizují Kolumbii. Úřady plánují velkou a nebezpečnou akci

Věda
Martin Macík absolvoval testování v Tunisku
Tým MM Technology v čele s pilotem Martinem Macíkem, jeho otcem a mechanikem Davidem Švandou v Tunisku úspěšně otestoval Čendu, tovární závodní kamion vylepšený pro sezonu 2024. Jednalo se o první testování v Africe po covidové pauze, která komplikovala cestování a týmu tak znemožnila přípravu v pravém pouštním prostředí. Čenda prošel mnoha vylepšeními, která mohli vyzkoušet na vlastní kůži i fanoušci, kteří s týmem strávili v oáze Ksar Ghilane pět dní, v rámci kterých zažili nejen prodloužené jízdy s pilotem Martinem Macíkem ml. V Čendovi, ale také se naučili zdolávat duny na čtyřkolkách a v terénních autech.
5 fotografií

Macík testoval Čendu v Tunisku. V poušti se svezli i fanoušci

Ostatní sporty
Manželé Lada a Pavel Bartošovi
Kutnohorská čokoládovna manželů Pavla a Lady Bartošových slaví další triumf. V prestižní soutěži International Chocolate Awards, která se letos konala ve španělské Valencii, získaly jejich dvě čokolády s malinovicí a rumem zlatou a stříbrnou medaili. Uspěly v kategorii tmavá čokoláda s příchutí v konkurenci zhruba dvou tisíc vzorků. Obě jsou navíc naprostou novinkou a v prodeji budou již v nejbližší době.
33 fotografií

Tradice pokračuje. Čokoláda manželů Bartošových z Kutné Hory si podmanila Evropu

Příběhy a rozhovory
Manželé Lada a Pavel Bartošovi.
/FOTO, VIDEO, ROZHOVOR/ Kutnohorská čokoládovna manželů Pavla a Lady Bartošových slaví další triumf. V prestižní soutěži International Chocolate Awards, která se letos konala ve španělské Valencii, získaly jejich dvě čokolády s malinovicí a rumem zlatou a stříbrnou medaili. Uspěly v kategorii tmavá čokoláda s příchutí v konkurenci zhruba dvou tisíc vzorků. Obě jsou navíc naprostou novinkou a v prodeji budou již v nejbližší době.
33 fotografií

Tradice pokračuje: Čokoláda manželů Bartošových z Kutné Hory si podmanila Evropu

Kutnohorsko
Šachový turnaj Teplice Open. Ilustrační foto se svolením Šachového klubu Teplice
Na konci příštího týdne se v Teplicích rozehraje 16. ročník mezinárodního šachového turnaje Teplice Open. Startovat na něm má až 250 šachistů z 38 zemí, díky čemuž se řadí k nejlepším tuzemským podnikům. Pořadatelský Šachový klub Teplice ale zamítl žádosti ukrajinských šachistů. „Ukrajinský prezident Zelenskyj vydal nařízení, podle kterého muži v branném věku nemohou vycestovat ze země. Souhlasím s ním,“ vysvětlil hlavní organizátor a zakladatel turnaje Pavel Kirs. Ruské sportovce ale na startovní listině najdete.
8 fotografií

Ukrajince nechtějí, Rusové hrát můžou. Teplický šachový turnaj sklízí kritiku

Ostatní sporty
Šachový turnaj Teplice Open. Ilustrační foto se svolením Šachového klubu Teplice
Na konci příštího týdne se v Teplicích rozehraje 16. ročník mezinárodního šachového turnaje Teplice Open. Startovat na něm má až 250 šachistů z 38 zemí, díky čemuž se řadí k nejlepším tuzemským podnikům. Pořadatelský Šachový klub Teplice ale zamítl žádosti ukrajinských šachistů. „Ukrajinský prezident Zelenskyj vydal nařízení, podle kterého muži v branném věku nemohou vycestovat ze země. Souhlasím s ním," vysvětlil hlavní organizátor a zakladatel turnaje Pavel Kirs. Ruské sportovce ale na startovní listině najdete.
8 fotografií

Ukrajince nechtějí, Rusové hrát můžou. Teplický šachový turnaj sklízí kritiku

Ostatní sporty
Modernizace minigolfu v Městských sadech.
Už sedm let rozhodují občané slezské metropole o tom, jak bude vypadat jejich město. Participativní rozpočet má název Nápady pro Opavu a každoročně se jich sejde celá řada. Sítem komise projdou všechny realizovatelné, o nichž následně veřejnost hlasuje. Mezi čím mohou Opavané vybírat v tomto roce a které projekty naopak dostaly stopku? Zapojit se zájemci mohou také do ankety Deníku.
30 fotografií

Toto jsou kandidáti na nové stavby v Opavě. Rozhodnou Opavané, hlasování začíná

Opavsko
Ilustrační foto
Zajímavý program, soutěž o setkání se žirafami z očí do očí, den otevřených dveří v Darwinově stanici a snížené vstupné nabídne safari park 1. června. Během dne představí kynoložka Hana Böhme štěně belgického ovčáka, které se i díky tréninku ve spolupráci se safari parkem následně připojí k protipytlácké jednotce v Kongu.

Den dětí oslaví i mláďata. Dojde i na představení psa proti pytlákům

Krkonoše
ZOO Lešná.
„Tati, mami, kdy pojedeme do Lešné?“ Dokud byly holky malé, slýchávali jsme s manželkou tuto otázku často. Ano, zoologická zahrada v Lešné byla oblíbeným cílem našich společných výletů každoročně i několikrát. A jezdíme sem rádi pořád, častěji už tedy bez dětí, ale zdejší zoologická zahrada je naším cílem minimálně jednou do roka.
86 fotografií

V zoo Lešná určují trendy. Už brzy budete moct přenocovat v africké divočině

Čtenář reportér
Od úterý 23. května se v Chýnově na Táborsku stejnopohlavnímu páru čápů bílých vyklubala dvě čápata.
Ostře sledovaný stejnopohlavní pár čápů bílých v Chýnově na Táborsku i přes nepříznivé predikce ornitologů vyvádí mladé. Od úterý 23. května už se v hnízdě na bývalém pivovaru vyklubala dvě čápata. Samičkám fandí široká veřejnost, vedou se dlouhé diskuse o oplodnění a sdílené péči. Odborníci na naše ptactvo dají přednost vědeckým metodám, chtějí všemu přijít na kloub pomocí genetických testů.
13 fotografií

Tomu neuvěříte. Dvě čapí holky v Chýnově spolu vyvádí mladé

Táborsko
Zpětné zrcátko
Současná vnější automobilová zrcátka fungují skvěle. Pokud si je správně nastavíte, vidíte v nich vše co je potřeba, a i když je funkce monitorování mrtvého úhlu u moderních aut dobrým pomocníkem, není nezbytná. V drtivé většině případů už se nikdo nemusí ohlížet přes rameno. Co za tím ale stojí? A proč se u amerických aut stále ohlížet musíme?
5 fotografií

Konvexní zrcátko je důvod, proč dobře vidíme za sebe. Ne všude ho ale mají

Život řidiče
Dvojice ruských bitevních letounů Su-25 vzlétá z letecké základny Hmímím v Sýrii
V dobách studené války to byly zejména americké ozbrojené síly, které si vytvořily dlouhý seznam zahraničních zařízení. Vojenské základny, letiště, radarové stanice, odpalovací zařízení raket, přístavy. O totéž se v mnohem menším pokoušel i Sovětský svaz. Dnes, v době, kdy Spojené státy disponují globální sítí vojenských základen, se o svůj díl opět hlásí i Rusko. Jakkoli jsou jeho snahy mnohem skromnější, i ruská armáda se snaží vybudovat si globální předpolí.
7 fotografií

Rusko buduje v cizích zemích globální síť základen. Testuje zde i superzbraně

Věda a technika
Kývání, vášnivé kousání i horolezecké výkony hodné obdivu. Safari park představuje nové terárium s plazy severní Afriky
Severní Afrika, tak se jmenuje zbrusu nové terárium v předsálí pavilonu Vodní světy, které se právě otevřelo v Safari Parku Dvůr Králové. Návštěvníci v přírodně modelované pouštní expozici mohou obdivovat zřídka chované a vzácné plazy pouští a hor severu Afriky. Jde o nejteplejší místo safari parku s teplotami kolem 50 stupňů Celsia.
4 fotografie

Safari park představuje zcela nové terárium s plazy severní Afriky

Krkonoše