ŠTÍTEK: Afrika

Africké dny 2023 v Safari Parku Dvůr Králové: novinky z in-situ projektů, káva na záchranu zeber, hudba, tanec i autogramiáda hvězd seriálu ZOO
V pondělí 24. července startují ve Dvoře Králové nad Labem oblíbené Africké dny. Hned ten den představí ředitel safari parku poslední novinky z projektů záchrany přírody v Africe a novou kávu, jejíž konzumací budou lidé podporovat ochranu zeber v Ugandě. Až do neděle na příchozí bude čekat pestrá směs africké kultury, gastronomie a všeho dalšího, co k Africe patří. Fanoušky seriálu ZOO potěší i autogramiáda jeho protagonistů.

Africké dny: Káva na záchranu zeber, hudba, tanec i autogramiáda hvězd seriálu

Krkonoše
Otrokovické letní slavnosti 2023
O víkendu se koná jedna z největších městských akcí roku – Otrokovické letní slavnosti. Ty letošní s sebou přinášejí spoustu novinek, přičemž mezi ty největší patří zpoplatnění části programu, změna místa konání hlavní části festivalu z parku u Společenského domu na Štěrkoviště a „zahuštění“ doby trvání slavností ze tří necelých dnů na dva plné dny.
25 fotografií

Otrokovické letní slavnosti lákaly především k vodě

Zlínsko
Rozmanitý svět člověku převážně neškodných žraloků fascinuje vědce natolik, že za posledních čtyřicet let rozšířili okruh jejich známých druhů o čtyřicet procent.
Čím hlouběji zamíří, tím více mořských predátorů objeví. Rozvoj hlubokomořského bádání i pečlivá práce se sbírkami pomohla vědcům výrazně zvýšit počty popsaných druhů žraloků. Nově objevených paryb, které člověka fascinují i děsí, od osmdesátých let minulého století přibylo v badatelských záznamech 140. Zatím poslední doplnili výzkumníci u pobřeží Austrálie a Afriky.

Monstra z hlubin dostávají jména. Vědci za 40 let objevili stovku nových žraloků

Objevy
Rorýsek.
/FOTO/ Vlna veder nepolevuje. Je horko a podle meteorologů má být ještě větší – přičemž už nyní máme parna, že si s nimi někdy příroda neporadí. Potvrzuje to mimo jiné nárůst počtu výjezdů Pražské zvířecí záchranky. Auto Českého svazu ochránců přírody, jehož posádku je v hlavním městě možné zavolat na pomoc volně žijícím zvířatům, která se ocitnou v nouzi, nyní po metropoli a blízkém okolí najede denně tři sta kilometrů.
3 fotografie

Rorýsi v nouzi. Parna máme taková, že i ptáci padají horkem a má být hůř

Praha
Šéf Wagnerovců Jevgenij Prigožin
Vůdci soukromé armády ruských žoldnéřů známých jako Wagnerova skupina Jevgeniji Prigožinovi vrátili miliardy rublů, statisíce dolarů a zlaté cihly, které agenti tajné služby FSB zabavili při domovních prohlídkách v Petrohradu po neúspěšné vzpouře žoldnéřů. Uvedl to petrohradský server Fontanka. Připomněl, že Prigožin se k zabavenému jmění hned přihlásil s vysvětlením, že jde o peníze na výplaty a na odškodnění pro příbuzné zabitých žoldnéřů. 
7 fotografií

Zásah vyšší moci. Prigožinovi vrátili zabavené miliardy rublů, tvrdí server

Svět
Narodilo se mládě kriticky ohroženého bonga horského. Jde o první přírůstek u druhu, který safari park podporuje i v Africe, po osmi letech
Přímo ve výběhu se ve čtvrtek 29. června odpoledne narodilo mládě kriticky ohroženého bonga horského. Samice o potomka od prvních okamžiků pečuje a přesunula se i s ním do zázemí. Tam budou setrvávat zhruba týden, než se vrátí do expozice. Safari park záchranu bonga horského intenzivně podporuje i přímo na svazích nejvyšší hory Keni.
4 fotografie

Narodilo se mládě kriticky ohroženého bonga horského

Krkonoše
Pravidelní návštěvníci safari parku manželé Erbanovi ze Dvora Králové v nově vybudované okrasné zahradě.
/FOTO, VIDEO/ Dříve tam byli lidé zvyklí pozorovat plameňáky, teď místo mezi secesní Neumannovou vilou a amfiteátrem v areálu Safari Parku Dvůr Králové výrazně změnilo podobu. Před dokončením je okrasná zahrada s vodní kaskádou, která má sloužit návštěvníkům jako odpočinková zóna. Plameňáci se přesunuli do nového návštěvnického areálu West Cape se zvířaty jihozápadní Afriky, který byl oficiálně otevřený 16. června.
9 fotografií

Místo plameňáků okrasná zahrada s vodopádem. Jako ve Versailles, kochají se lidé

Krkonoše
Novopacké gymnázium se proměnilo v tvořivou dílnu
Vdechnout věcem nový život, o to se pokusili v rámci projektu Dejme věcem druhou šanci studenti novopackého gymnázia. Jak uvedla profesorka Kateřina Krausová, všechny aktivity si děti připravily samy a určitě překvapily svojí kreativitou a zápalem pro věc. A tak si před školou mohli zájemci v rámci SWAPU pořídit staronové oblečení, třída primy se soustředila ve dvou učebnách na výrobu tašek a kabelek z obnošených riflí. Vznikaly tu i nádherné koláže. Své práce pak mohli autoři prezentovat o velké přestávce v rámci přehlídky.
48 fotografií

FOTO: Novopacké gymnázium se proměnilo v tvořivou dílnu

Jičínsko
Snímky pocházejí z první oficiální instalace ve veřejném prostoru. Odehrála se nad ránem 20. června na bastionu hradu Špilberk. Foto:  Pavel Gabzdyl
Setkání se s obřími modely vesmírných těles na brněnské Kraví hoře letos nabídne příchozím pohled na Temnalónu. Jedná se o model noční podoby planety Země, která je ozářená pouze světlem doprovázejícím lidskou civilizaci. Kromě toho v parku lidé najdou výstavu snímků pořízených z paluby Mezinárodní kosmické stanice nebo letní kino s vesmírnou duší. Součástí budou podvečerní přednášky a také projekce v digitálním planetáriu.
5 fotografií

Nová planeta pro brněnský festival. Podívejte, jak vypadá nafouknutá Temnalóna

Regiony
Snímky pocházejí z první oficiální instalace ve veřejném prostoru. Odehrála se nad ránem 20. června na bastionu hradu Špilberk. Foto:  Pavel Gabzdyl
Setkání se s obřími modely vesmírných těles na brněnské Kraví hoře letos nabídne příchozím pohled na Temnalónu. Jedná se o model noční podoby planety Země, která je ozářená pouze světlem doprovázejícím lidskou civilizaci. Kromě toho v parku lidé najdou výstavu snímků pořízených z paluby Mezinárodní kosmické stanice nebo letní kino s vesmírnou duší. Součástí budou podvečerní přednášky a také projekce v digitálním planetáriu.
5 fotografií

Nová planeta pro brněnský festival. Podívejte, jak vypadá nafouknutá Temnalóna

Brněnsko
Fotbalisté Příbram zahájili přípravu na novou sezonu
Po dvou týdnech volna jsou opět v procesu. Fotbalisté Příbrami sotva vstřebali konec v baráži o první ligu s Pardubicemi a už se připravují na další druholigový ročník. Trenér Karel Krejčí s realizačním týmem přivítal teprve část hráčského kádru. Kompletní bude až v druhé polovině. Už v pátek ho ale čeká první test, kdy se v Benátkách nad Jizerou utká s Libercem.
9 fotografií

Obměněná Příbram odstartovala přípravu, Krejčí bude stavět nový tým

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Ragbisté Přelouče si extraligu nezahrají. V Praze nestačili na Pragu.
Zase jen první liga… V některých odvětvích by toto zvolání zavánělo pohrdáním, jenže v ragby je nad ní ještě extraliga. Přeloučští borci se snažili prodrat mezi elitu přes baráž, když ve své soutěži obsadili druhou příčku. Jenže v letošní sezoně dostali velice těžkou úlohu. Prokousat se přes legendu tohoto sportu, kterou je Praga Praha. A už tak těžká úloha se pro Bizony zkomplikovala tím, že se extraliga redukuje z osmi týmů na šest, tudíž je čekalo měření sil s pátým celkem tabulky. A dopadlo podle papírových předpokladů. Posílený favorit zdolal outsidera rozdílem třiceti bodů.
4 fotografie

Nadlidský úkol. Přes ragbyovou legendu s Afrikou se do extraligy nešlo prodrat

Ostatní sporty