ŠTÍTEK: Afrika

Zoo Olomouc se pyšní mládětem hrabáče kapského. Narodilo se  8. dubna 2023. Hrabáč patří mezi velmi vzácně chované druhy.
V olomoucké zoo na Svatém Kopečku se letos chovanci činili. Na svět přivedla mláďata i zvířata, u kterých je odchov v zajetí velkou vzácností. Důvod k oslavám tak měli v zahradě poté, co hnízdní dutinu opustilo první mládě vousáka senegalského anebo když rozmnožili „rodinné stříbro“ – pakoně běloocasého. Neméně se však dmuli pýchou nad miminem hrabáče kapského, ale i dalšími zvířecími odchovanci s letopočtem 2023 v rodném listě.
17 fotografií

Ušatý zázrak i vousák senegalský. Zoo Olomouc se pyšnila přírůstky

Olomoucko
Martina Málková s Radkem Interholzem.
/ROZHOVOR/ On píše muziku, ona texty. Radek Interholz, kytarista z Českého Krumlova, společně se svou partnerkou Martinou Málkovou, spisovatelkou a textařkou, se rok co rok pouští do psaní nové vánoční písničky. „Jak u nás vypadá předvánoční pohoda? Někdy se seštěkáme jako psi. Radek mi chce škrtat slova, já mu do hudby zase cpu slova, která se tam nevejdou, nebo je to jazykolam. Je to u nás prostě někdy velmi poetické,“ směje se Martina.
11 fotografií

Každý rok píšou novou vánoční písničku. Kolikrát se seštěkáme jako psi, smějí se

Českokrumlovsko
Neprodané vánoční stromky potěší zvířata mezi 27. a 29. prosincem. Sloni je dostanou po všechny tři dny, vždy v 13.15. Sledovat, jak si s nimi poradí, budou moci návštěvníci z vyhlídky poblíž výběhu vlků. Na snímku nejmladší členka stáda, tříletá slonice
Na vánoční svátky si v pražské zoologické zahradě připravili pro své návštěvníky i zvířata malé dárky. Během prvního i druhého svátku vánočního budou mít děti do 15 let vstup za 1 korun, v tyto dny zároveň mohou lidé nosit zvířatům i jedlé dárky. Na Nový rok se poté všichni mohou prokázat kartou nebo aplikací Lítačka. 

Vánoce slaví i Zoo Praha. Zvířata dostanou dárky i neprodané vánoční stromky

Praha
Proč nejíme maso z Česka? Lidé ochotněji kupují hovězí z Afriky. Zavařili tím ale českým zemědělcům. Ilustrační foto
Evropská komise představila reformu pravidel pro přepravu živých zvířat. Nadšení z ní nejsou ochránci zvířat, ani zemědělci. První skupině pravidla přijdou nedostatečná, chovatelé zase upozorňují na to, že je to další hřebíček do rakve konkurenceschopnosti proti levnější produkci z jiných kontinentů. Upozorňují, že domácí spotřebitel chce hlavně nízkou cenu, bez ohledu na kvalitu. Musejí proto hledat jiná odbytiště a bez prodejů do jiných zemí se neobejdou.

Hovězí z Afriky kupují Češi ochotněji. Hrozí nám konec, varují domácí zemědělci

Ekonomika
Tanas Papadopulos.
Na začátku roku 2023 udělal ostravský Baník velký krok. Pod vedením sportovního ředitele Luďka Mikloška založil plnohodnotné skautingové oddělení, složku, bez které si na Západě už nemohou fungování fotbalového klubu představit. Vedle Aloise Grussmanna se role skauta ujal Tanas Papadopulos, který ukončil dvacetiletou práci v agentuře Sport Invest a vrátil se na milované Bazaly. „Věřil jsem, že s Luďkem to bude mít smysl. Že on je rafan schopný s Baníkem opravdu něco udělat a posunout ho. Myslím, že zatím se to potvrzuje,“ říká v obsáhlém rozhovoru pro Deník.
20 fotografií

Papadopulos o skautingu v Ostravě: Slavia je jinde, ale i Baník má značku

Fotbal
Tanas Papadopulos.
/OBSÁHLÝ ROZHOVOR/ Na začátku roku 2023 udělal ostravský Baník velký krok. Pod vedením sportovního ředitele Luďka Mikloška založil plnohodnotné skautingové oddělení, složku, bez které si na Západě už nemohou fungování fotbalového klubu představit. Vedle Aloise Grussmanna se role skauta ujal Tanas Papadopulos, který ukončil dvacetiletou práci v agentuře Sport Invest a vrátil se na milované Bazaly. „Věřil jsem, že s Luďkem to bude mít smysl. Že on je rafan schopný s Baníkem opravdu něco udělat a posunout ho. Myslím, že zatím se to potvrzuje,“ říká v obsáhlém rozhovoru pro Deník.
20 fotografií

Papadopulos o návratu a skautingu v Ostravě: Baník má zase dobré jméno. Co cíle?

Fotbal
Pattersonův snímek obou preparovaných a vycpaných lvů, kteří se stali exponátem chicagského přírodovědného muzea Field Museum of Natural History
Před 125 lety, v noci z 9. na 10. prosince 1898, se ve vyprahlé pustině kolem keňské řeky Tsavo konečně střetli tváří v tvář lidožravý lev, jenž po několik měsíců děsil a vraždil dělníky stavějící přes Tsavo železniční most, a lovec, který mu po celou tu dobu šel po stopě. Ze střetu vyšel vítězně lovec, ale vyhráno ještě zdaleka neměl. Lidožraví lví samci byli totiž dva.
6 fotografií

Říkali jim Duch a Temnota. Dva lidožraví lvi rozpoutali u řeky Tsavo teror

Historie
V partnerském vztahu jsou Lilia Khousnoutdinova a Karel Janeček od roku 2017. V témže roce absolvoval zamilovaný pár svatební obřad podle buddhistických tradic v Bhútánu. Oficiální svatba proběhla předloni v Praze
Lilia Khousnoutdinova se už za pár dní zúčastní jako navigátorka řidičky Olgy Lounové East African Safari Classic Rally. Budou jedinou ženskou posádkou v závodě. Manželka miliardáře Karla Janečka v rozhovoru pro časopis Story promluvila nejen o rally, ale i o nástrahách manželství. Prozradila také, zda se stále živí jako dula a vysvětlila, že i když je velmi ženský typ, jen šaty nenosí. 
5 fotografií

Lilia Khousnoutdinova: S Karlem jsme spolu navzdory intrikám, útokům i nemoci

Společnost
Africká savana.
Ostravská zoo zve ve středu 6. prosince všechny zájemce na poslední letošní přednášku z cyklu Zajímavosti ze světa zoologie. V tomto mrazivém období nás zavede do teplých krajů východní Afriky a představí několik národních parků. Těšit se můžete i na bonus v podobě adventního kalendáře zoo.

Přednáška v Zoo Ostrava: Národní parky východní Afriky

Čtenář reportér
Ani přívaly sněhu nezkazily náladu návštěvníkům Mikulášských trhů v Kladrubech.
Tradiční Mikulášské trhy v Kladrubech nepokazily ani přívaly sněhu. S těmi se hned ráno museli poprat pracovníci technických služeb města, nicméně náměstí a stánky stihli včas přichystat. Bohužel nakonec sněhová kalamita zabránila v příjezdu několika prodejcům, kteří přislíbili svoji účast. Rozhodně ale ani v letošním roce nechyběl stánek se zabijačkovými hody. A lidé měli skutečně opět z čeho vybírat. Klášterní restaurace přichystala širokou nabídku vepřových pokrmů.
80 fotografií

Mikulášské trhy v Kladrubech sněhová kalamita nepokazila. Lidé si je užili

Tachovsko
Monika podstoupila před čtyřmi lety operaci mozku kvůli nádoru. Od té doby bojuje za návrat do běžného života
Některé děti si k Vánocům přejí hračky, jiné elektroniku, další kolo nebo zážitek. Monika je mladá dívka, která kdyby mohla, přála by si, aby na tom byla zdravotně stejně, jako její dvojče Ivonka. Kvůli nádoru na mozku totiž Monika upadla do vigilního kómatu, ze kterého se již čtyři roky vzpamatovává, zatímco její sestra je na první pohled obrázkem toho, jak to mohlo vypadat i u ní, kdyby jí rakovina nevzala zdraví.
18 fotografií

Přání Moniky s nádorem na mozku: Chci být „jen“ zdravá. Pomůžete jí ho splnit?

Zdraví
Jiří Hanzelka (vlevo) a Miroslav Zikmund byli vůbec prvními lidmi na světě, kteří projeli autem napříč Afrikou.
Jen málokterá dvojice kamarádů zažila tolik dobrodružství, útrap i štěstí jako cestovatelé Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka. Oba se od dětství hluboce zajímali o cizí země a měli sen společně procestovat celý svět. Smělý plán by se jim zřejmě i splnil, kdyby se neznelíbili komunistickému režimu. I tak ale stihli spolu projet Afriku, Asii, Latinskou Ameriku a Oceánii. Zkuste si v našem kvízu, co o těchto cestovatelských legendách víte.
11 fotografií

KVÍZ: Cestovatelské legendy Hanzelka a Zikmund. Znáte dobře životy dobrodruhů?

Cestujeme
Manželé Bartošovi na slavnostním vyhlášení International Chocolate Awards ve Florencii 26. listopadu 2023.
/FOTO, VIDEO/ Česká rodinná čokoládovna Lidka z Kutné Hory si připsala další úspěch v prestižní soutěži International Chocolate Awards, ze světového finále ve Florencii si v kategorii ochucených tmavých čokolád odvezla dvě stříbrné medaile. Porotci ocenili její čokoládu s malinovicí Raspberry Spirit 70 % a také čokoládu s rumem Rum Chocolate 70 %.
38 fotografií

Čokoláda Lidka ve světě opět zazářila, do Kutné Hory putují dvě stříbrné medaile

Kutnohorsko
Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin ve svém středečním projevu na virtuálním summitu G20 prohlásil, že je nutné hledat cesty k zastavení tragédie, již představuje válka na Ukrajině. Vyjádřil se tak ke konfliktu, který Moskva z jeho rozhodnutí loni sama zahájila nevyprovokovanou invazí do sousední země. Šéf Kremlu rovněž tvrdil, že Rusko nikdy neodmítalo účastnit se mírových rozhovorů s Kyjevem. 
11 fotografií

Válka na Ukrajině je tragédií. Musíme hledat cestu, jak ji zastavit, řekl Putin

Svět