ŠTÍTEK: Afrika

Jiřičky si oblíbily administrativní budovu berounského vlakového nádraží
/FOTOGALERIE/ Budovy berounského vlakového nádraží léta slouží jako hnízdiště jiřičkám obecným a každoročně se v místě usazuje až sedmdesát párů. Probíhající rekonstrukce administrativní a výpravní budovy je ale v loňském roce vyhnala do jiných útočišť. Jako alternativní hnízdiště jim má posloužit nová jiřiččí věž, která ale zatím opeřence nenalákala. Ornitologové ujišťují, že je potřeba trpělivost.
17 fotografií

Jiřičky se v nové věži v Berouně zatím neuhnízdily. Chce to čas, říká ornitolog

Berounsko
Den Země na 2. stupni.
V pátek 21. dubna 2023 se na naší škole konal Den Země, zaměřený na aktivity na zlepšení životního prostředí a na podporu regionálních řemesel. Pro žáky byl připraven tento program: Pro šesté třídy byla připravená „Stezka“, kde si žáci ve skupinách procvičili hravou formou znalosti z různých oblastí přírodopisu. „Stezka“ byla připravená na školní zahradě a v okolí školy, žákům se líbila a s otázkami se vypořádali velmi dobře. Po chvilce odpočinku se ještě přesunuli do třídy, kde poznávali různé rostliny a živočichy.
3 fotografie

Den Země si užily děti na 2. stupni ZŠ Hulín. Nechybělo ani mikroskopování

Čtenář reportér
Ladislav Kolář opustil finance a zařídil si kávovníkovou plantáž v Tanzanii
Utekl od počítače, tabulek i čísel rovnou do Afriky. Ladislav Kolář z Jindřichova Hradce otočil svůj život na ruby a z úspěšného finančníka a spolumajitele makléřské společnosti se stal pěstitelem kávy. V Tanzanii spravuje vlastní kávovníkovou plantáž o velikosti téměř 30 hektarů. Dal práci místním lidem a podporuje také školy. Jak náročné byly pro Ladislava Koláře začátky podnikání na černém kontinentu, jací jsou místní lidé a proč opustil svoji bývalou práci? Nejen to řekl Deníku. 
52 fotografií

Neuvěřitelný příběh. Z finančníka se Čech stal pěstitelem kávy v Africe

Příběhy a rozhovory
Ladislav Kolář opustil finance a zařídil si kávovníkovou plantáž v Tanzanii.
Utekl od počítače, tabulek i čísel rovnou do Afriky. Ladislav Kolář z Jindřichova Hradce otočil svůj život na ruby a z úspěšného finančníka a spolumajitele makléřské společnosti se stal pěstitelem kávy. V Tanzanii spravuje vlastní kávovníkovou plantáž o velikosti téměř 30 hektarů. Dal práci místním lidem a podporuje také školy. Jak náročné byly pro Ladislava Koláře začátky podnikání na černém kontinentu, jací jsou místní lidé a proč opustil svoji bývalou práci? Nejen o tom si přečtete v následujícím rozhovoru.
52 fotografií

Neuvěřitelný příběh Hradečáka. Z finančníka se stal pěstitelem kávy

Jindřichohradecko
Sbírka Kola pro Afriku se letos během května koná v Českém Těšíně a v Bystřici - ilustrační foto.
Překáží vám ve sklepě či v garáži staré nepoužívané jízdní kolo? Je neprodejné a nikdo ho nechce? Tak ho nevyhazujte, může ještě posloužit lidem v Africe. Stejně jako v minulých letech se díky sbírce nazvané Kola pro Afriku podařilo na Těšínsku a Třinecku shromáždit desítky kol, která po servisu zamířila na černý kontinent.

Starý bicykl neházejte na skládku. Udělá radost třeba dětem v Africe

Karvinsko
Nový kouč SFC Opava Miloslav Brožek
/ROZHOVOR/ Na začátku týdne sáhla fotbalová Opava k trenérské změně. Petera Hlinku na lavičce nahradil Miloslav Brožek. Energický kouč, který v minulosti úspěšně působil jako trenér ve Vlašimi a Táborsku, má před sebou těžký úkol, a to zachránit Slezský FC Opava ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. Osmačtyřicetiletý stratég má za sebou pestrou minulost. Jako hráč prošel Slavií i Spartou. V devatenácti si vyzkoušel  fotbal v Indonésii, kopal také v Belgii. Má za sebou trenérskou štaci v Jemenu, učil také na základní škole. Naposledy působil jako skaut se zaměřením na Afriku pro pražskou Slavii.

Opavský trenér Miloslav Brožek o nové výzvě, opavském týmu i šancích na záchranu

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
FC Silon Táborsko vs. SFC Opava 1:0.
Fotbalistům Táborska se po nedělním tříbodovém zisku s Opavou dýchá ve Fortuna národní lize přece jen volněji. Veledůležitý souboj dovedli k hubenému, leč nesmírně cennému vítězství 1:0, o kterém rozhodla proměněná penalta Bojana Dordiće z 63. minuty zápasu. Právě výsledek nedělního střetnutí brzy otevřel velmi pozoruhodný příběh…
24 fotografií

Příběh jako hrom! Táborsko sťalo Opavu a dosadilo na její lavičku "svého" muže

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Aliyyah Koloc míří mezi absolutní elitu. Po úspěšných testech bude závodit s nejvýkonnějším autem pro dálkové rally. Foto: Buggyra media
Aliyyah Koloc, 18letá závodnice roudnického týmu Buggyra ZM Racing, míří stále výš. Po povedených ostrých startech se speciálem Can-AM Buggyra DV 21 včetně debutu na Rally Dakar má za sebou úspěšné testy vozidla té nejvyšší kategorie. V Jihoafrické republice vyzkoušela vozy kategorie T1 a T1+, test se uskutečnil ve spolupráci s tamním výrobcem vozů Red-Lined International. Díky tomu poprvé okusila pocit pilotovat auta prémiové třídy dálkových soutěží.
4 fotografie

FOTO, VIDEO: Aliyyah Koloc míří mezi elitu. Tak rychlý vůz jsem neřídila, řekla

Ostatní sporty
Budova Via Una na Příkopech.
/FOTOGALERIE/ Via Una, renovovaná historická budova stojící v ulici Na Příkopě v těsném sousedství Prašné brány, se v mezinárodní soutěži International Property Awards 2022 stala nejlepší víceúčelovou architektonickou realizací. Kancelářské a maloobchodní prostory, za jejichž návrhem stojí studio Marani Architects, si mezinárodní titul připsaly poté, co získaly cenu pro nejlepší polyfunkční projekt také na evropské i národní úrovni.
6 fotografií

Historická budova Via Una u Prašné brány prošla rekonstrukcí. Získala ocenění

Podnikání