ŠTÍTEK: Afrika

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil soustrast všem pozůstalým po pádu letadla s vůdcem soukromé žoldnéřské armády Jevgenijem Prigožinem. Putin podle státní agentury TASS uvedl, že Prigožin se ve středu, kdy se letadlo zřítilo v ruské Tverské oblasti, právě vrátil z Afriky. Označil jej za talentovaného podnikatele se složitým osudem, který udělal i vážné chyby, a uvedl, že vyšetřování si vyžádá čas. Agentura Reuters označila Putinovy výroky za první potvrzení Prigožinovy smrti Kremlem.
11 fotografií

Vladimir Putin se vyjádřil ke smrti Prigožina. Poslal vzkaz jeho rodině

Svět
Před 75 lety začala v pražských Vysočanech sériová výroba legendárního letounu Aero Ae-45, který sloužil jako aerotaxi i k armádním účelům; byl známý a využívaný po celém světě. Dobová propagační fotografie z padesátých let.
Tři čtvrtě století uplynulo od zahájení výroby malého dvoumotorového letounu, který v padesátých letech minulého století šířil po celém světě slávu znárodněného československého průmyslu (jak se tehdy s oblibou říkalo). Výročí spojené s rokem 1948 připomněla Radka Černá ze společnosti AERO Vodochody AEROSPACE. Řeč je ovšem o letounu, který podnik vyráběl ve svém tehdejším závodu v pražských Vysočanech. Tam se také stroj, získávající slávu jako letoun, jenž si výborně poradí i s náročnými podmínkami, zrodil.

Aero slaví výročí: před 75 lety vzniklo úspěšné aerotaxi Ae-45

Praha
Fotbalisté A-mužstva TJ Řepiště ohlásili, že nenastoupí do utkání MOL Cupu proti druholigovému Prostějovu. Utkání skončilo debaklem 0:26
Pořádnou ostudou skončil zápas úvodního kola domácího poháru, když divizní Řepiště dostalo od fotbalistů Prostějova naloženo 0:26. Domácí celek původně vůbec neměl nastoupit na hřiště kvůli neshodám hráčů s vedením, utkání nakonec odehráli dorostenci a členové B-týmu. Absurdní duel zaregistrovali lidé i mimo český rybníček - píše se o něm v Polsku, Dánsku či Nigérii.

Zázrak, nebo ostuda? Bizarní kanonády Prostějova si všimli v Polsku i Africe

Fotbalové perličky
Tiské skály.
/FOTO/ Při mé návštěvě Tisé to vypadalo na déšť, pěkně foukalo. Ve skalním městě bylo i tak ale živo, školní výlety vystřídali zahraniční turisté a lezci. Pokladní ke vstupence přidával mapku, každý návštěvník se na chvilku stal detektivem. Afriku našel každý, Skalní hřib také, ale potom to byla skutečně makačka. Herkules, Slon, Orlí hlava, Starosta.
30 fotografií

V Tisé dostanete mapu a je z vás na chvilku detektiv. Poznáte Afriku či Slona?

Čtenář reportér
Hostouň (v zeleném) porazila v přípravě Teplice B 2:0 góly Grahama Etemikeho
Před rokem na sebe pořádně upozornil Sokol Hostouň, když jí v zápase České fotbalové ligy nasázel hattrick. I proto vedení klubu od letiště zbystřilo, a když se po konci Zbuzan v ČFL naskytla šance, bleskově po talentu z Nigérie sáhlo. Ted se zdá, že Graham Oghenekaro Etemike může být zásadní posilou, protože v posledních dvou zápasech zaznamenal shodně po dvou gólech. A tak je prvním Kanonýrem Deníku pro novou sezonu.

Kanonýr Deníku: Nigerijská perla Etemike oslnila svými góly Hostouň

Fotbal
Stovka vojáků z ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny se přiblížila k běloruskému městu Grodno u polských hranic. Ilustrační snímek
Stovka vojáků z ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny se přiblížila k běloruskému městu Grodno u polských hranic. Podle agentury Reuters to v sobotu uvedl polský premiér Mateusz Morawiecki. Začátkem tohoto měsíce začala Varšava přesouvat více než 1000 vojáků na východ země kvůli rostoucím obavám, že by přítomnost wagnerovců v Bělorusku mohla vést ke zvýšení napětí na jeho hranicích.
7 fotografií

Morawiecki: Wagnerovci se blíží k polským hranicím. Budou se vydávat za migranty

Státy EU
Viktor Korček z Berouna je stoupající hvězdou africké kinematografie.
/FOTO, VIDEO/ Manažer Viktor Korček se herectví jako koníčku věnuje už od svých studentských let. Považuje se za komika, osobní život mu ale přinesl spíše vážné role, herecký zase gangsterské, které z něho navíc udělaly pravděpodobně nejznámějšího českého padoucha v Africe. Největší radost mu dělá sedmiletá dcera Charlotte, která už také stála před kamerou, zahrála si dokonce s Orlandem Bloomem.
34 fotografií

Nejslavnější český gangster v Africe? Manažer a herec Viktor Korček z Berouna

Berounsko
Monastir, Tunis, léto 2023.
V tuniském Monastiru se v pondělí konalo soudní řízení s ženou z Ostravy, jež byla zadržena po úmrtí manžela. Stále trvá její zadržení, výsledek ale nelze jinak dále komentovat. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Web Blesk.cz s odvoláním na mluvčího tuniského soudu uvedl, že se Češka obviněná z vraždy manžela k činu přiznala.
13 fotografií

Žena z Ostravy je v tuniském Monastiru stále zadržena, k vraždě se měla přiznat

Ostravsko
Africké dny 2023 v Safari Parku Dvůr Králové: novinky z in-situ projektů, káva na záchranu zeber, hudba, tanec i autogramiáda hvězd seriálu ZOO
V pondělí 24. července startují ve Dvoře Králové nad Labem oblíbené Africké dny. Hned ten den představí ředitel safari parku poslední novinky z projektů záchrany přírody v Africe a novou kávu, jejíž konzumací budou lidé podporovat ochranu zeber v Ugandě. Až do neděle na příchozí bude čekat pestrá směs africké kultury, gastronomie a všeho dalšího, co k Africe patří. Fanoušky seriálu ZOO potěší i autogramiáda jeho protagonistů.

Africké dny: Káva na záchranu zeber, hudba, tanec i autogramiáda hvězd seriálu

Krkonoše