Britští inženýři prý vytvořili benzin ze vzduchu a vody

Kdyby přišla další ropná krize - a ona přijde, existuje způsob, jak zajistit náhradu benzínu.

Britští inženýři prý vytvořili benzin ze vzduchu a vody
Britští inženýři prý vytvořili benzin ze vzduchu a vody
Zdroj: archiv

Britská firma našla způsob, jak z vody a vzduchu vytvořit benzin. Inženýři v malé společnosti na severu Anglie tvrdí, že za tři měsíce vyrobili pět litrů syntetického benzínu, napsala dnes agentura Reuters. Metoda tkví v získávání oxidu uhličitého ze vzduchu a vodíku z vody. Jejich sloučením a dalším zpracováním vzniká metanol, který je pak přeměněn v benzin.

Kdy dojde ropa? V optimistické verzi za 60 let. A v pesimistické…?

Odborníci tvrdí, že díky využití obnovitelné energie během výrobního procesu je možné vytvořit palivo, které by mělo nulovou uhlíkovou stopou a přitom stejné využití jako "normální" benzin. V budoucnosti by se prý tato technologie mohla podílet na výrobě takzvaných zelených paliv. Na benzinkách se podle Reuters ale zelený benzin v dohledné době neobjeví.

Cena benzínu roste. Kolik bude stát za 10 let? A za 20?

"Nemůžeme ho vyrábět za cenu na čerpacích stanicích, nakonec ale budeme," tvrdí Peter Harrison ze společnosti Air Fuel Synthesis (AFS) v anglickém Teesside. "Všechno, co potřebujeme k jeho výrobě, je obnovitelná energie, takže až bude problém s ropou, budeme moci pomoci udržet auta v chodu nebo letadla v pohybu," řekl.

Na co budeme jezdit? O slovo se hlásí auta na vodík, vzduch i světlo

Zelený benzin byl vyroben v rámci dvouletého projektu, který zatím stál asi milion liber (30,5 milionu korun). AFS se domnívá, že výrobní metoda by v budoucnosti mohla být využitelná ve větším měřítku, například v rafineriích. Společnost má nicméně nyní v plánu postavit továrnu na výrobu speciálních pohonných hmot pro motoristické sporty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články