Dvouhlavá zvířata jsou děsivý omyl přírody. Podívejte se na největší sbírku světa

Mít dvě hlavy rozhodně není přirozené. Přesto se poměrně dost takových tvorů dožije dospělosti.

Zdroj: archiv

Zřejmě největší sbírku dvouhlavých zvířat nemá žádná vědecká instituce, ale bohužel muzeum kuriozit. Najdete v něm dvouhlavou agamu, dvouhlavou ovci a spoustu dalších podivných tvorů.

Soukromé muzeum patří Toddu Rayovi – bývalému producentovi takových hvězd jako Mick Jagger nebo kapelyBeastie Boys. Najdete ho v Kaliforni, ve slavné Venice Beach Freakshow na stejně slavné pláži, kde se například zrodila kulturistika.

Raye jako majitele nejvíce dvouhlavých tvorů uznává i Guinessova kniha rekordů a kuriozit – podle ní za ně zaplatil přes 157 000 dolarů. Celkem tam najdete 20 živých zvířat a několik desítek vycpaných nebo jinak konzervovaných tvorů. Podívejte se na ty nejzajímavější. Všechna vícehlavá zvířata mají dvě jména, respektive dvojité jméno, nejčastěji po nějakých slavných osobnostech.

 

Dvě hlavy jsou omyl

Existence dvou nebo více hlav se nazývá polycefalie. Na rozdíl od heraldiky, která je dvouhlavých orlů, lvů nebo draků plná, takových zvířat v reálném světě moc nenajdete. Jsou výsledkem špatné separace jednovaječných dvojčat. Nejčastěji se tento jev objevuje u želv a hadů, ze savců nejčastěji o ovcí a telat. Občas mají taková zvířat díky své vzácnosti vysokou cenu; například roku 2000 byla za 150 000 dolarů prodána dvouhlavá krysa nazvaná We (My). Dvouhlaví tvorové se zřejmě na Zemi vyskytovali už od pradávna – nejstarším paleontologickým důkazem je 120 milionů let stará kostra vodního plaza

Výjimečně se objeví i tříhlavé zvíře – jako například tato žába:

  

Jedno nebo dvě zvířata?

Na těchto zvířatech je zvláštní, že každá hlava má vlastní mozek, ale přesto se oba podílí na ovládání jednoho těla i končetin. Na spoustě dvouhlavých zvířat je však dobře vidět, že jejich pohyby jsou trhané, přerušované a nepravidelné. Je to důsledek toho, že jejich mozky se přetahují nad ovládáním těla.

U některých druhů hadů dokonce biologové pozorovali, že se hlavy navzájem napadaly a pokusily se (mnohdy úspěšně) navzájem sežrat. Ve volné přírodě tedy dvouhlaví nemají příliš šancí přežít.

Občas se objeví polycefalie také u lidí, ale to už je téma zvláštní článek…

 

FOTO: Facebook

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články