Egyptologové odkryli novou stupňovitou pyramidu

Archeologové hledající stopy pravěkého osídlení v Edfu na jihu Egypta odkryli "novou" stupňovitou pyramidu. Její stáří odhadují na 4600 let, takže její stavba předcházela o několik desítek let budování velkých pyramid v Gíze.

Egyptologové odkryli novou stupňovitou pyramidu
Egyptologové odkryli novou stupňovitou pyramidu
Zdroj: archiv
Faraon Hunej

Nově odhalená stupňovitá pyramida dosahovala výšky jen kolem 13 metrů. Jde zřejmě jednou ze sedmi tzv. provinčních pyramid, které byly postaveny v době vlády faraona Huneje  (cca. 2635–2610 př.nl), nebo Snofrua (cca 2610–2590 př.nl ). Během let byla pyramida zničena lidmi i erozí a nyní již dosahuje výšky pouze kolem pěti metrů.

Provinční pyramidy byly postaveny v blízkosti velkých sídlišť své doby. Jsou nejen menší, ale také neukrývají žádné pohřební komory a nebyly určeny pro pohřbení ostatků. Šest ze sedmi pyramid má téměř stejné rozměry, včetně té nově objevené u Edfu: 18,4 x 18,6 m.

Přesný účel těchto pyramid zůstává nevyřešenou záhadou. Je pravděpodobné, že šlo nejspíše o součást královského kultu, symbol jednotnosti říše, který potvrzoval moc krále v provinciích.

"Podobnost těchto pyramid je skutečně úžasná, určitě byly budovány na základě stejného plánu," komentoval objev pro server LiveScience Gregory Marouard,vědecký pracovník Orientálního ústavu na Chicagské univerzitě, který vedl práce na průzkumu pyramidy u Edfu. Na její východní straně tým našel pozůstatky stálého obětiště, kam byly přinášeny především různé potraviny, což by potvrzovalo pěstování kultu.

Na vnějších plochách byly odhaleny i zbytky hieroglyfů. Ty však pocházejí z mnohem pozdější doby a nápisy byly na úpatí v místech, kde se našly pozůstatky pohřbů dětí. Tyto pohřby se zde zřejmě prováděly až po té, co pyramidy přestaly sloužit původnímu účelu. 

Ačkoli se o existenci pyramidy u Edfu věděli vědci již dříve, s vykopávkami a jejím odhalováním se začalo až v roce 2010. Struktura byla pohřbena pod pískem, troskami po rozebírání stavebního kamene a také odpadky z modernějších dob. Mezi místními se tradovalo, že nepřirozený kopeček je zřejmě hrobkou nějakého muslimského světce nebo šejka.

Pyramidy v Gíze

Původně šlo o třístupňovou pyramidu, která byla postavena podle podobného konceptu jako slavná pyramida krále Džosera  (cca. 2670–2640 př.n.l. ). Použité stavební techniky se také shodují s těmi, které jsou patrné na pyramidě Medúnu, kterou postavil buď Snofru nebo Hunej a předznamenali tak následné budování divu světa v podobě pyramid v Gíze.

Z historických pramenů také plyne, že s pyramidami v Gíze upadl význam provinčních pyramid. V době faraona Chufua (Cheopse,  cca 2590–2563 př.n.l.), který si dal zbudovat největší pyramidu, se přestaly provinční pyramidy používat. Je možné, že Chufu potřeboval všechny prostředky na budování své pompézní hrobky a současně po dvou generacích - 50 letech - od dokončení provinčních pyramid už podle ústřední vlády nebylo nutné upevňovat jednotu říše v jižních provinciích.

Související články