Graubünden: Krásné výhledy v alpské metropoli přírody

1 000 vrcholů, 150 údolí a 615 jezer. Alpský kanton Graubünden nabízí takřka nek-onečnou rozmanitost a spojuje divokou a nedotčenou přírodu s vysoce rozvinutou turistickou infrastrukturou.

Graubünden: Krásné výhledy v alpské metropoli přírody
Graubünden: Krásné výhledy v alpské metropoli přírody
Zdroj: archiv

Nikde v Alpách není spojení přírody a kultury tak viditelné a na dosah ruky jako v Graubündenu. Zcela speciálně ho bude možné v roce 2014 zažít během akcí u příležitosti stoletého výročí Švýcarského národního parku, nejstaršího národního parku v Alpách. Nebo při oslavách 125. výročí vzniku Rhétské dráhy, která propojuje jednotlivá údolí Graubündenu. Kromě toho čekají na návštěvníky velkolepé a jedinečné výhledy.

100 let Švýcarského národního parku

V roce 2014 slaví Švýcarsko jedno pozoruhodné výročí. Přesně před sto lety založila hrstka vizionářů v Dolním Engadinu první národní park v Alpách. Výsledek této průkopnické práce můžete poznat osobně na pěších nebo cyklistických túrách nedotčenou krajinou parku. Tak se dá v parku potkat vzácný orlosup stejně jako třeba graubündenské erbovní zvíře kozorožec. Další zajímavé a také překvapivé pohledy na jediný národní park Švýcarska přinesou různé zvláštní akce pořádané v jubilejním roce.

125 let Rhétské dráhy

Co v roce 1889 otevřením tratě z Lanquartu do Klosters začalo, z toho je dnes 384 kilometrů dlouhá železniční síť. V roce 2014 oslaví Rhétská dráha (RhB) s tratěmi Bernina a Albula zapsanými na seznam světového dědictví UNESCO nebo se světově proslulým Ledovcovým expresem 125 let své existence atraktivním doprovodným programem a mnoha speciálními nabídkami.

Ledovcový expres

Mistrovské dílo Rhétské dráhy lze obzvláště působivě poznat a zažít na „Železniční zážitkové cestě Albula“ mezi Predou, Bergünem a Filisurem. Ta zprostředkovává nový a zajímavý pohled do světa železnice, techniky, kultury a všedního dne Rhétské dráhy – a lidí v údolí Albulatal.

Velkolepé výhledy

Panoramata v impozantním horském světě Graubündenu inspirovala k mnoha slavným dílům už proslulé umělce, jako byl Giovanni Segantini nebo Alberto Giacometti. A výjimečné výhledy se návštěvníkům naskýtají dodnes – třeba z vyhlídkové hory Horního Engadinu Muottas Muraglu.

Velkolepé výhledy

Na kopec se člověk dostane buď po svých, nebo pohodlně více než stole-tou pozemní lanovkou. Nahoře se otevře velkolepé panorama na engadinské plató poseté jezery. Báječný výhled se nabízí také z vyhlídkové plošiny Il Spir u Flimsu: 180stupňový výhled na rýnskou soutěsku Ruinaulta, zvanou též „Swiss Grand Canyon“. Šikmo nad 400 metrů hlubokou propastí ční trojúhelníková konstrukce, která dílu propůjčuje tvar rorýsa. Na pěší túře po oblasti Flimser Wald je tento oblíbený výletní cíl dosažitelný za méně než jednu hodinu.

Související články