Jediný důkaz: německý kancléř zpíval o krvi a zrádcích

Ve Spojených státech se našel údajně jediný záznam hlasu prvního kancléře sjednoceného Německa Otty von Bismarcka. Nahrávka pochází z roku 1889 a byla pokládána za dávno ztracenou.

Jediný důkaz: německý kancléř zpíval o krvi a zrádcích
Jediný důkaz: německý kancléř zpíval o krvi a zrádcích
Zdroj: archiv

Otto von Bismarck byl říšským kancléřem v letech 1871 až 1890. V roce 1889 mu byl ve Friedrichsruhu u Hamburku představen fonograf, zvukové nahrávací zařízení, které v roce 1877 vynalezl americký vědec Thomas Alva Edison.

Tehdy 74letý Bismarck na revoluční přístroj 7. října 1889 mluvil i zpíval. Zanotoval si tehdy populární americkou lidovou píseň In Good Old Colony Times i francouzskou Marseillaisu, citoval ze studentské písně Gaudeamus igitur a na závěr přidal napomenutí svému synovi Herbertovi.

Ztracené a zase nalezené

Tyto unikátní nahrávky byly více než 100 let pokládány za ztracené, ale byly objeveny v archivu Edisonova parku v New Jersey. Záznam, který je k dispozici k poslechu i ke stažení na internetových stránkách Edisonova parku, je však velmi špatně slyšet a je téměř nesrozumitelný. Badatelé jsou však z Bismarckova hlasu nadšení. Údajně je zcela jasné, že slavný Prušák nemluvil fistulí, jak se říká.

Obsahově je asi největším překvapením zpívání Marseillaisy, tedy hymny země, kterou Němci 19 let předtím porazili ve válce. "Bismarck byl velmi duchaplný člověk," cituje americký deník New York Times historika Jonathana Steinberga. Zrovna při zpívání francouzské hymny se podle něj musel německý politik "velkolepě bavit".

Text Marseillaisy:

Vzhůru, děti vlasti,

den slávy nadešel!

Proti nám tyranie

zvedá svůj krvavý prapor!

zvedá svůj krvavý prapor!

Slyšíte v našem kraji

řev divokých vojáků?

Přicházejí vraždit naše děti,

naše ženy v naší náruči!

 

Ref.: Do zbraně, občané!

Šikujte se pod prapory!

Vzhůru! Vzhůru!

Nechť krev nečistá napojí

brázdy našich polí! 

 

Třeste se, tyrani! A vy, zrádci,

hanbo celé země!

Třeste se! Vaše otcovražedné plány

dojdou konečné odplaty!

Každý je vojákem připraveným

k boji proti vám.

Padnou-li naši mladí hrdinové,

země zrodí nové,

odhodlané k boji.

Za strůjce vítězství nad Francií je pokládán pruský polní maršál Helmut von Moltke. Jeho hlas je přitom zachován na zvukové nahrávce z 21. října 1889, kterou americký archiv rovněž zveřejnil. Téměř 89letý vojevůdce na ní cituje z Goetheho Fausta a jeho slova jsou srozumitelnější než ta Bismarckova. Podle Edisonova archivu je Moltke - ročník 1800 - nejčasněji narozeným člověkem, jehož hlas je zaznamenán na zvukové nahrávce.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články