Kde se vzaly bájné Harpyje - kombinace žen a orlic:Takto vypadají ve skutečnosti

Mýtus o harpyjích zná každý, kdo chodil do školy. V řeckých mýtech se tak označovaly napůl ženy-napůl orlice, které sužovaly antické hrdiny.

Zdroj: archiv

ZVÍŘATA Z ČERNOBYLU: CO S NIMI BYLO PO VÝBUCHU A JAK VYPADAJÍ DNES?

Když dorazili první Španělé do Amazonie, uviděli mezi korunami pralesních velikánů poletovat obrovské ptáky s hlavami připomínajícími lidské. Klasických autorů znalí dobyvatelé ptáky pojmenovali harpyje. 

Docela se strefili – harpyje jsou opravdu děs nahánějící dravci. Jde o druhý největší druh orla na světě; ta nejtěžší zvážená měla 12 kilogramů. Rozpětí křídel samic může dosahovat až dvou metrů. Vzhledem ke hmotnosti a velikosti těla je i to poměrně málo – relativně krátká křídla však harpyji umožňují vést velmi specializovaný způsob života. 

ZOMBIE ZVÍŘATA: ANI MRTVÍ, ANI ŽIVÍ. CO ZPŮSOBÍ FATÁLNÍ PROMĚNU?

Ne moc snadno se lenochod loví

Harpyje totiž žijí v pralesích, tedy v místech, kde je dost těžké létat. Husté větve a podrost nutí ptáky, aby měli křídla co nejmenší, ale harpyje jsou tak velké, že je menší křídla neunesou. Naučily se tedy lovit kořist, která je dostatečně velká, aby je nasytila a současně dost pomalá, aby mezi větvemi neutekla. Harpyje jsou specialistky na lov lenochodů. 

Pokud si říkáte, že ulovit lenochoda není nic obtížného, jste na zásadním omylu. Lenochodi jsou skvěle přizpůsobení životě v pralese: díky maskování a řasám v kožiše jsou téměř neviditelní, navíc se skoro nehýbou. Už jen odhalit je, je pro dravce velmi náročné. Přestože se lenochodi nedokážou pohybovat zrovna rychle, mají v končetinách velkou sílu a odtrhnout je od větve je téměř nemožné. V zoologických zahradách raději rovnou celou větev odříznou, místo aby se pokoušeli o zázrak. 

Harpyje to dokáže. Na nohou má extrémně dlouhé a ostré drápy dlouhé až 13 centimetrů. Při útoku jimi doslova přeřízne lenochodí svaly a bezmocného savce pak odnese z větve jako plyšovou hračku. Ve volní přírodě byly několikrát pozorovány harpyje, které nesou až sedmikilové lenochody!

Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube
 

Dnes akcie, dříve harpyje

Slavný biolog Brehm ve svém Životě zvířat popsal, jak cenné jsou harpyje pro místní domorodce: „Indiáni vybírají často harpyje z hnízda, vychovávají je a chovají v zajetí jen proto, aby se zmocnili jejich cenných per snáze, než je jim to možno lovem na staré ptáky. Indián, který chová živou harpyji, jest v očích ostatních váženým mužem a cítí se šťastným. Ženám přináleží ptáky krmiti a nositi je na cestách lesem. … Peří harpyjí je z hlavních směnných obchodních předmětů Indiánů a některé kmeny, známé jako výborní lovci harpyjí, získávají za toto peří všeho, čemu vůbec Indián přikládá cenu.“ 

Pokud vám harpyje připadají něčím povědomé, je to tím, že právě podle těchto ptáků a jejich charakteristického způsobu letu navrhli filmaři fénixe Fawkese pro filmovou sérii o čarodějnickém učni Harry Potterovi…

 MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články