Letní bouřky: 10 hloupých chyb, které vás mohou zabít

Neznalost přírodních zákonů neomlouvá, a tak se vám snadno může stát, že se vystavíte smrtelnému nebezpečí. Víte, jak se chovat, abyste zůstali naživu?

Letní bouřky: 10 hloupých chyb, které vás mohou zabít
Letní bouřky: 10 hloupých chyb, které vás mohou zabít
Zdroj: archiv

Letní bouřky mohou být nebezpečnější, než jste čekali…

Následující pokyny vycházejí z materiálu oficiálního hasičského webového portálu www.pozary.cz. A protože hasiči toho o bouřkách opravdu hodně vědí, měli byste číst pozorně, co během další bouřky rozhodně nedělat.

1. Schováte se pod strom. Překvapivě hodně lidí to stále dělá v domnění, že do osamělého stromu třeba neudeří, když jsou kolem ve viditelné vzdálenosti například vyšší domy. Omyl, blesk může udeřit i do vyššího stromu na řidším okraji lesa. Jediný bezpečný úkryt pod stromy před bleskem je hustý nízký porost – ale tam zase hrozí zranění následkem silného větru.

2. Neprohlédnete si střechu nad hlavou. – Bezpečný úkryt vám poskytnou především budovy s chráněné hromosvodem. Pokud v lese honem zaběhnete do zchátralého objektu vetché konstrukce a udeří do něj blesk, klidně vám může spadnout na hlavu a způsobit vážná zranění.

3. Zkusíte se schovat pod skalní převis. – Obrovské nebezpečí, o kterém se určitě ví mezi lidmi mnohem méně, než že může udeřit do stromu.

Skály jsou ale vodivé, protože navlhnou. To nejhorší, co můžete udělat, je opřít se o povrch skály zády. Ze stejného důvodu se neopírejte ani o zeď.

4. Zůstanete v otevřeném terénu nebo ještě hůř v otevřeném terénu na vyvýšeném místě. – Stačí malý kopeček na louce, ze kterého se rozhodnete pozorovat blesky, a už si hrajete se smrtí.

5. Přitisknete se k sobě s kamarády. – Při bouřce na holé pláni by skupina lidí neměla být přitisknutá k sobě a navzájem se dotýkat. Nejbezpečnějším řešením je přečkat bouřku v podřepu s nohama a rukama u sebe.

A jakých dalších 5 chyb se vyvarovat? Jak je to s telefonováním? A co dělat, když jste v přírodě ve stanu? Čtěte na serveru www.kafe.cz

Zdroj: Kafe.cz / FOTO: Thinkstock

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články