Člověk se může stát opravdu výkonnou baterií

Trochu se tak naplňuje sen o perpetu mobile, stroji, jehož fungování je samo zdrojem energie, kterou potřebuje. Korejští vědci vylepšili 200krát technologii založenou na konverzi energie běžně dostupné z okolního prostředí - například z pohybu lidského těla - na energii elektrickou.

Člověk se může stát baterií i jinak, než jako nedobrovolný monočlánek v Matrixu
Člověk se může stát baterií i jinak, než jako nedobrovolný monočlánek v Matrixu
Zdroj: Warner Bros.

Nejbližší uplatnění této metody vidí odborníci v tom, že by například speciálně vylepšené obleční dobíjelo chytré telefony a jinou osobní elektroniku. Technologie, na níž tým z Korejského ústavu pro vědu a technologie (KAIST) pracoval, je založena na sběru energie pomocí zabudovaných nanogenerátorů. Ty mohou být v oblečení nebo třeba v lékařských implantátech nebo teoreticky v jakýchkoli povrchových materiálech.

Využívá se přitom vlastností piezoelektrických materiálů (například oxid zinečnatý), které převádějí mechanickou energii na elektrickou. Efekt je znám již dlouho, ale Korejci nyní oznámili, že se jim podařilo výstupní napětí zvýšit až 200krát.

Nové vylepšení spočívá v tom, že se do čipů vytvořených z oxidu zinečnatého vloží izolační vrstva nitridu hliníku. O svém objevu informovali Korejci v časopise Applied Physics Letters. Profesor Giwan Yoon zdůrazňuje, že technologie je neobyčejně tvárná, přizpůsobivá a k lidskému organismu i biokompatibilní a navíc chemicky stabilní. Dá se také poměrně snadno kombinovat s dalšími běžnými technologiemi.

Zdrojem energie se přitom může stát nejen lidské tělo, což vzhledem k tomu, že tolik lidí sedí značnou část dne za počítačem, bude možná vyžadovat módu rukavic, ale i třeba běžné vibrace a akustické zvuky - třeba hluk velkoměsta. Ostatně silnice (úseky), které jsou zdrojem energie z projíždějících aut, již existují. Nyní mohou podobné projekty počítat s vyšší efektivitou.

Související články