Lovci záhad přicházejí odhalit největší mysteria historie. Exkluzivní evropská premiéra se blíží

Pátrejte po tajné historii, od nacistického hledání svatého grálu, až po tajemství dolů krále Šalamouna.

Lovci záhad přicházejí odhalit největší mysteria historie. Exkluzivní evropská premiéra se blíží
Lovci záhad přicházejí odhalit největší mysteria historie. Exkluzivní evropská premiéra se blíží
Zdroj: archiv

Odhalte pravdu o honbě za poklady, které patří k nejpozoruhodnějším, nejromantičtějším a nejtajemnějším v moderní historii - od pátrání nacistů po svatém grálu, až po tajemství dolů krále Šalamouna.

Ve 13 epizodách uvidíte skutečné příběhy jedněch z největších záhad historie. Od hledání svatého grálu nacisty, po honbu Američanů za pirátským pokladem ve Vietnamu. Od skutečného příběhu o křišťálových lebkách, po tajemství dolů krále Šalamouna - tento dokumentární seriál odhaluje pravdu o jedněch z nejkrásnějších, nejromantičtějších a nejneuvěřitelnějších honů za poklady v moderních dějinách.

Toto jsou skutečné příběhy hledání legendárních mýtů - hald zlata, neomezené moci a snahy o dosažení věčného života. Pro většinu z nás je to jen svět fantazie a filmů, jako je Indiana Jones nebo Aguirre: Hněv Boží - ale toto jsou skutečné příběhy skutečných lidí, kteří věřili v mýty a báje.

V jednotlivých dílech uvidíte dramatické rekonstrukce, svědectví lidí i výpovědi znalců. A samozřejmě, natáčelo se přímo na jednotlivých místech. Epizody mají rychlý spád a strhující příběh, jako například díly o tom, jak část samurajského meče, který je natolik dokonalý, že se mluvilo o tom, že dělí světlo tak, že jeho majitel je neviditelný, byla darována prezidentu Woodrow Wilsonovi a teď visí v Bílém domě, nebo jak kniha, která byla považována za natolik mocnou a vlivnou, že byla skryta na 500 let, měla jen vymyšlený obsah.

Podívejte se s námi na první díly.

Pátraní po Noemově arše

Dr. J. Randall Price, archeolog a uznávaný profesor v Centru pro judaistická studia v Liberty University ve Virginii, jako kreacionista věří, že to, co hlásá bible, je do posledního slova pravda. Věří, že svět byl stvořen během šesti dnů - přesně tak, jak to popisuje bible. Být vědcem a zárověň kreacionistou je však docela náročné. Bible říká, že svět vznikl v roce 4004 před Kristem, ale uhlíkové datování považuje svět za starší - jeho věk odhaduje na neuvěřitelné 4 miliardy let. Bible tvrdí, že lidé vznikli současně s ostatními živými bytostmi. Věda ale mezi lidi a dinosaury staví 65 milionů let. A kde je tedy pravda?

Profesor Randall se rozhodl svou pravdu ukázat na příběhu o Noemově arše. V bibli se podle Randalla nachází spoustu klíčů, jak se k pravdě dopátrat. Píše se tam tam, kdy byla postavena a kde ji můžeme najít. A víme také, jak by měla vypadat - 150 x 25 x 15 metrů.

Dopátrá se profesor pravdy, co myslíte?

Honba za pirátským pokladem

Freddie “Cork” Graham, známý americký válečný fotograf a nadějný spisovatel, skončil ve vietnamském vězení ještě 7 let po válce. Neměl žádnou naději na propuštění. Stal se právě poslední obětí pátrání po pokladu kapitána Kidda. Kapitán Kidd byl nejvěším pirátem všech dob - jeho "kariéra" byla dlouhá téměř 50 let a je proslulý zejména  následnou dvojitou popravou za pirátství po návratu z plavby Indickým oceánem. Byl najat dvěma podezřelými muži, kteří mu dali malé peníze a vyslali jej jako korzára honit piráty. William Kidd ale prošvihl slíbené datum návratu. Pomyslel si, že když už to porušil, není cesty zpět, a výlet pojal po svém. Okradl indickou loď spřízněnou s jeho rodnou Anglií. Po návratu ho pak čekalo nemilé překvapení - byl prohlášen za nežádoucího piráta a uvězněn a v roce 1701 popraven.

Moderní historie jeho pirátství zpochybňuje a považují jej za pouhého privatýra (tj. přepadával nepřátelské lodě s povolením panovníka). Jeho sláva souvisí také s okolnostmi jeho uveznění, vyslýchání a kvůli následnému procesu.

Vydejte se po stopách největšího piráta všech dob a pátrejte po tom, co je pravda, a co pouhý mýtus.

Hitler a kopí osudu

Kopí osudu (či svaté kopí) je je opředeno velkou legendou - římský voják Longinus (nebo Mauritius) jím měl probodnout bok Ježíše Krista na kříži. Legendárnímu kopí se také říká Longinovo a provází jej řada dalších legend. V současnosti existuje šest exemplářů údajného svatého kopí. Svou roli sehrálo kopí v několika dějinných událostech - při křížových výpravách, dostalo se do vlastnictví krále Ludvíka IX. Svatého a během Francouzské revoluce údajně záhadně zmizelo. Důkazy však nejsou žádné. Další kopí pak bylo majetkem císaře Karla IV. - dnes je jako součást říšského pokladu uloženo v Klenotnici vídeňského hradu.   

Jaký je skutečný příběh kopí a co s ním má společného Adolf Hitler?

 

Anna a křišťálové lebky

Podívejte se na skutečný příběh anglického dobrodruha F. A. Mithell-Hedgese a jeho dcery Anny, kteří našli křišťálové lebky uprostřed džungle v Belize v roce 1940. Pomocí těchto lebek se údajně dá předpovídat budoucnost. Hedges o lebce tvrdil, že je stará asi 3 600 let a údajně ji používali mayští veleknězi, když prováděli esoterické rituály.

Tajemství křišťálových lebek: Podvod nebo opravdová záhada?

Lebka se měla podle něj užívat především při rituálech, kdy se obětovali lidé. Věřil mu to však jen málokdo, už jen proto, že Hedges nechtěl, aby lebku mohli podrobněji studovat vědci. Po jeho smrti ji zdědila jeho dcera, která se chovala podobně. Hlasitě kázala, že lebka je magická a má zvláštní schopnosti, například dlouhověkost. Seriózní vědci se k tomu samozřejmě stavěli skepticky. Lebka je dnes ve vlastnictví jejího manžela, paní Hedgesová zemřela ve věku 100 let.

Chování Hedgesových vzbudilo velké pochybnosti o pravosti lebky; našly se důkazy, že ji dobrodruh vlastně vůbec neobjevil, ale jen ji přes prostředníka koupil od pašeráků.

A jak to tedy bylo doopravdy?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články