Nejkrásnější mláďata roku 2011: narodila se v zoo

Na začátku roku se vždy bilancuje ten starý. Podívejte se s námi, jaká mláďata se během uplynulého roku narodila v zoologických zahradách.

Zdroj: archiv

Vybrali jsme deset mláďat, která nás za loňský rok zaujala nejvíc. Souhlasíte s naší volbou? 

10. místo: Želvy pardálí, Zoo Praha, ČR

Ty první se narodily na Silvestra roku 2011, ty poslední se vyklubaly v prvních hodinách roku 2012. K narození jim tedy bouchaly rachejtle, petardy a zářily ohňostroje… Želva pardálí je druhá největší suchozemská želva afrického kontinentu. Dorůstá až do délky 70 cm a vážit může až 50 kg. Zejména mláďata zdobí výrazný dekorativní vzor světlých (pardálích) skvrn, podle kterých druh dostal své jméno. (FOTO: Petr Velenský, Zoo Praha)

 

 

 

 

9. místo: Koala, Zoo Taronga, Austrálie

Zatímco v Evropě jsou koaly nesmírně vzácné a má je jen málokterá zoologická zahrada, v Austrálii neví, co s nimi mají dělat. V březnu se v Zoo Taronga narodila rovnou dvě mláďata tohoto podivuhodného vačnatce. V našich podmínkách je koaly tak těžké odchovat proto, že se živí pouze listím jediného stromu – blahovičníku.

 

 

 

 

8. místo: Kočka pouštní, Přírodní park Al Ain, Spojené arabské emiráty

Kočka pouštní je úžasné zvířátko – vizuálně velmi podobné kočce domácí, ale navíc velmi odolné. Zvládne i drsné podmínky panující na pouštích, přestože něžná mláďata na to vůbec nevypadají. Tento konkrétní tvoreček se narodil v přírodním pardu Al Ain a jedná se vůbec o první pouštní kočku, která byla počata umělým oplodněním.

 

 

 

 

 

7. místo: Lední medvěd, Přírodní rezervace Djursland, Dánsko

Na konci října našli v přírodním parku Drursland opuštěného ledního medvídka starého jen pár dní. Matka ho opustila, protože mu nebyla schopná zajistit dostatek mléka – a tak ji nahradili lidé. Žije teď v místní zoologické zahradě a podle jejího ředitele se mu daří skvěle. Neustále se u něj střídají tři ošetřovatelé; na začátku roku 2012 to vypadá, že je medvídě z nejhoršího venku a přežije.

 

 

 

 

6. místo: Kosatka, SeaWorld Orlando USA

Kosatky jsou elegantní mořští savci s velkým apetitem. Orlandský SeaWorld se může pochlubit největší tradicí v jejich úspěšném odchovu, celkem se tu narodilo už 16 kosatčat. Tentokrát porodila 34letá samice Katina – v Organdu už sedmé mládě! Porod trval jen 45 minut a jeho výsledkem bylo nádherné metrové mládě, o které se zkušená matka vzorně stará.

 

 

 

 

5. místo: Pavián, Zoo a safari Ramat Gan, Izrael

Zrzavý pavián? Když se tohle mládě 26. ledna 2011 narodilo v telavivské zoologické zahradě Ramat Gan, nevěřili ošetřovatelé svým očím. Gen zrzavosti je mezi těmito opičáky velice vzácný, naposledy se mládě s touto barvou srsti narodilo v nějaké zoo před 30 roky.

 

 

 

 

4. místo: Kiwi, Přírodní park Pukaha Mount Bruce, Nový Zéland

A ještě jeden bílý zázrak: Šest dní před Vánocemi dostali na Novém Zélandu předčasný dárek – vylíhlo se tam úplně bílé mládě ptáka kiwi. Jedná se teprve o druhé takto zabarvené mládě, které se vylíhlo v zajetí. Podle novozélandských pověstí přináší narození tohoto ptáka celému ostrovu několik let štěstí…

 

 

 

 

3. místo: Okapi, Zoo Dvůr Králové nad Labem, ČR

V listopadu bylo ve Dvoře Králové pokřtěné mládě vzácného savce okapi . Historicky první narozená samička pralesní žirafy okapi v České republice přišla na svět ve čtvrtek 8. září, patnáct minut po druhé hodině ráno.

 

 

 

 

 

 

2. místo: Hroch, Zoo Berlín, Německo

V říjnu žije celé Německo Octoberfestem. Letos však Němce nadchlo kromě piva i mládě – hrošík, který přišel na svět 23. října v berlínské zoologické zahradě. Po zkušenostech s ledním medvídkem Knutem tam moc dobře vědí, že není lepší lákadlo na návštěvníky než roztomilé mládě. A tak pro hrocha připravili luxusní prostředí – návštěvníci zoo tak mohou drobečka obdivovat, třeba i když plave…

 

 

 

1. místo: Hrabáč kapský, Zoo Bush Gardens, USA

Je tak ošklivý, až je krásný! Hrabáč kapský je podivný tvor, který vypadá jako z jiné planety nebo přinejmenším úplně z jiného věku. Tento hmyzožravec žije normálně v jižní Africe, je skoro slepý a aktivní je jenom v noci. Nejraději si smlsne na termitech, ale to se tohohle mláděte netýká – ještě nějaký čas bude sát jen mateřské mléko.

 

 

 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články