Nejpodivnější kostely světa: živý, z lebek i na tanku

Vrcholem stavby kostelů jsou pro většinu Evropanů středověků katedrály anebo pompézní barokní chrámy. Kostel však může vypadat taky úplně jinak…

Zdroj: archiv

Vybrali jsme pro vás sedm z nejzajímavější kostelů světa – některé jsou kuriózní, jiné fantastické, další zase ohromující. Každý z nich je ale naprostý originál… Jen škoda, že většina z nich neslouží jako modlitebny, řada z nich by si to zasloužila.

 

Kostel z kostek

V Nizozemí postavili v polovině loňského roku dočasný kostel z betonových bloků Legioblocks. Jsou nabarvené pestrými laky, takže úmyslně připomínají kostičky stavebnice LEGO. Kostel postavili holandští designéři Michiel de Wit a Filip Junker ze studia LOOS pro každoroční festival Grenswerk. Kostel byste našli ve městě Enschede. 

Stavba se jmenuje Abondantus Gigantus a ve skutečnosti to vůbec kostel není. Má jen jeho tvar, ale slouží především pro performance, koncerty a také jako místo, kde se mohou lidé scházet a setkávat. Do značné míry tedy funkci kostela nahrazuje.

FOTO: http://loosfm.files.wordpress.com

 

Živý kostel

Na okraji italského města Bergamo vyrostl podivný kostel. A slovo „vyrostl“ není v tomto případě žádná metafora – tento kostel je totiž úžasnou ukázkou tzv. „organické architektury“. Kostel vymyslel na úpatí hory Monte Area italský umělec Giuliano Mauri roku 2001. 

Katedrála je tvořená pouze stromy – je tedy založená na podobném principu jako další organická architektura (renesanční parky, barokní bludiště). Mauri bohužel roku 2009 zemřel – takže nemohl vzít stavbu kostela do vlastních rukou. Roku 2010 však několik neziskových organizací spojilo síly s městem a prosadilo, aby se začalo „stavět“.

V současné době stojí jen základ budoucí katedrály – 42 proutěných sloupů naplněných zeminou. Z nich rostou kmínky různých stromů, lísek, kaštanů a dalších. Postupem času budou kmeny sílit a jejich větve vytvoří přirozenou střechu kostela. Celý chrám se rozkládá na ploše 650 metrů čtverečních. 

FOTO: http://www.odditycentral.com

 

Kostel z kostí 40 tisíc mrtvých

Výjimečných kostelů je i v České republice dost a dost. Jedním z těch nejexotičtějších je Kostel všech svatých v Sedlci u Kutné hory. Stojí v areálu cisterciáckého kláštera a vznikl kolem roku 1400. Působivá je především jeho spodní část, v níž se nachází kostnice. Z kostí se skládá prakticky veškerá výzdoba kostela, včetně oltáře.

Kde se tu tolik kostí vzalo? Za vlády Přemysla Otakara II. byla na místním hřbitově rozhozena hlína ze Svaté země; to z kostnice udělalo nejlákavější místo k pohřbívání široko daleko. Výrazně počet kostí rozšířila morová epidemie, která české země zasáhla na začátku 14. století. Za poněkud morbidní výzdobu interiéru je odpovědný slavný architekt Jan Blažej Santini-Aichel. Podobných kostnic je po Evropě více – jednou z nejslavnějších je portugalská Capela dos Ossos, v níž leží kosti asi 5000 mrtvých.

FOTO: http://www.sedlecossuary.com

 

Kostel na tanku

Jeden z nejkontroverznějších kostelů světa je dílem newyorkského umělce Chrise Kuksiho. Samozřejmě se v něm nekáže a nemodlí – jde jen o uměleckou provokaci. Na podvozku tanku je postavena zmenšená replika gotické katedrály a celé se to jmenuje „Churchtank“ neboli Kostelní tank. Jde o sérii soch, zatím jich Kuksi vyrobil deset – na obrázku je model 5A. 

Sochař, designér a velký provokatér Kuksi je dobrým přítelem slavného režiséra Guillerma del Toro – když se podíváte na některý del Torům film (například Faunův labyrint), určitě najdete mezi oběma umělci dostatek podobností. 

Tato bronzová socha je dokonce na prodej – cenu umělec neudává, ale dá se na ni poptat na emailové adrese info@joshualinergallery.com. Umělec dílo komentuje slovy: „Ať nám připomíná na náboženský fanatismus, jenž škodí cizím kulturám i jednotlivcům, kteří jdou vlastní cestou…“

FOTO: http://www.kuksi.com

 

Kostel ve vlaku

Rusko je země známá tím, jak se tu zdařile improvizuje. Je to dané především tím, že tu mají všeho málo. Proto se využívá nejrůznějších náhrad – a týká se to i kostelů. Na Sibiři jsou poměrně rozšířené kostelíky vybudované z vysloužilých vlaků. 

Tyto ortodoxní kostelíky sice pojmou jen pár desítek osob, ale stačí to. Důležité je, že jsou levné a dají se rychle vyrobit. Objevují se v Rusku už od doby, kdy se zde rozšířily vlaky. Zpočátku byly mobilní, ale později zakotvily na jediném místě. Některé vypadají až překvapivě prakticky… 

FOTO: http://englishrussia.com

 

Kostel na vrcholku

Na pohled se zdá být tento gruzínský kostelík nejhůře umístěnou církevní stavbou na světě. Opak je pravdou – hlavním účelem této stavby bylo útočiště v dobách války a současně co největší blízkost Bohu. 

Kostelík najdete nedaleko hornického města Chiatura. Stojí na skalním pilíři vysokém téměř 50 metrů a je dostupný pouze po prastarém železném žebříku s příčlemi zatlučenými do skály. Stavba je stará víc než 1200 let! Ortodoxní kostel je dokonce obývaný, žije v něm mnich, bratr Maxim, který se o něj stará. 

FOTO: Wikimedia Commons

 

Průsvitný kostel

Nádhernou ukázkou skvělé moderní architektury, která respektuje své okolí a současně se nebojí být jiná, je belgický kostel v Haspengouw. Jde o dílo architektů Pieterjan Gijse a Arnout Van Vaerenbergha. Jejich kostel může vypadat zcela průsvitný – tato vlastnost vynikne zejména při pohledu proti zapadajícímu slunci. 

Je postaven ze železných plátů, mezi nimž jsou mezery. Záleží tedy jen na úhlu pohledu a kostel se rázem jeví zcela jinak. Ani tento kostel, stejně jako většina ostatních, o nichž jsme psali, neslouží k modlitbám; jde o umělecké dílu určené především jako ukázka možností moderní architektury.

FOTO: http://www.yatzer.com

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články