VIDEO: Jak se spřátelit se slony - největšími suchozemskými savci?

Na světě je jen málo lidí, kteří dokážou najít cestu do zvířecí duše. Willie Theison z Pittsburské zoo k nim patří. Co se od něj můžeme naučit?

Zdroj: Viasat Nature

Willie Theison je „zaříkávač slonů“. Je proslulý svou mimořádnou schopností vycházet se zvířaty, zvlášť s africkými slony. V Pittsburské zoo navázal nevšední vztahy se slony a pomohl jim žít v prostředí co nejbližším divoké přírodě.

Někteří z těchto slonů byli považováni za tak nebezpečné, že si na ně nikdo netroufl. Slonice Moja kdysi usmrtila zřízence, ale s Willieho podporou se nyní chystá porodit mládě. Nebude to pro ni znamenat příliš velké fyzické a emocionální vypětí? Tento pozoruhodný film dokumentuje Theisonův nádherný vztah k přírodě v okamžicích, kdy je nejvíc nebezpečná, ale zároveň i velkolepá.

Co jste o slonech možná nevěděli…

Sloni jsou „vegetariáni“, a tak musí až 15 hodin denně trávit konzumací potravy. Nemají to moc jednoduché, protože nakrmit své obrovské tělo listím, semínky, ovocem nebo květy není jen tak. Musí zkonzumovat 100 až 300 kilogramů potravy denně. 

Sloni se dorozumívají troubením. Ale jsou mnohem vynalézavější a umí vydávat také zvuky lidem neslyšitelné. V zoo v San Diegu nedávno prováděli výzkum, aby odhalili, jak tato komunikace funguje a čemu slouží. Tým vědců připevnil na sloní samice mikrofony (citlivé na nízké frekvence) a GPS. Výzkumníci tak mohli vypozorovat vztah mezi zvuky, pohybem zvířat a jejich činností. Pomohlo jim to odhalit hierarchii v rámci stáda a podrobnosti vztahů mezi jednotlivými slony. Slonice například umí dát ostatním najevo, že se blíží porod, a varovat ostatní před predátory.

Sloni umí vnímat i náhlé otřesy půdy způsobené pohybem vzdálených stád. Umí zaznamenat i změnu tlaku a předpokládá se, že umí „slyšet“ i přicházející déšť…

Podívejte se na video z pořadu (a uvidíte také sloní porod):

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články