První mimozemskou řeku odhalila sonda Cassini na Saturnově měsíci Titanu

Měří 400 kilometrů a připomíná miniaturní Nil a proudí v ní látka v kapalném skupenství. To jsou nejnovější zprávy o první mimozemské řece.

První mimozemskou řeku odhalila sonda Cassini na Saturnově měsíci Titanu
První mimozemskou řeku odhalila sonda Cassini na Saturnově měsíci Titanu
Zdroj: archiv
Sonda Cassini po odpojení modulu Huygens u Titanu

"Ačkoli tam jsou nějaké krátké, místní meandry, relativní rovnost údolí řeky naznačuje, že sleduje trasu nějakého zlomu, a podobně jako jiné velké řeky se vlévá do jižního okraje moře na Titanu," cituje zpráva ESA Jani Radebaugha, člena týmu mise sondy Cassini z Brigham Young University v USA.

Opravdu teče?

Skutečnost, že je řeka naplněna látkou v kapalném skupenství, vědci odvodili ze snímku o vysokém rozlišení, kde vykazuje na celém toku hladký povrch - podobně jako hladiny řek na Zemi.

"Takové zlomy nemusí automaticky svědčit o aktivní tektonice desek, jako je tomu na Zemi, ale mohou souviset s vytvářením pánví a moří,” vysvětluje  Radebaugh. Průzkumy Titanu již dříve potvrdily výskyt kapalného skupenství na jeho povrchu. Avšak zatímco na Zemi hydrologický cyklus závisí na vodě, na Titanu obdobný cyklus zahrnuje uhlovodíky, jako je etan a metan.

Celý obrázek řeky na Titanu

Snímky pořízené sondou Cassini ve viditelném spektru ukázaly na konci roku 2010 oblasti potemnělé kvůli dešťům. A již v roce 2008 potvrdilo infračervené snímkování přítomnost kapalného etanu v jezeře Ona Lacus na jižní polokouli.

"Nový radarový snímek řeky pořízený sondou Cassini přináší další úžasné svědectví o světě v pohybu, který jsme nejprve poznali ze záběrů roklí a kanálů, které pořídila sonda Huygens,”  říká výzkumník ESA Nicolas Altobelli.

Mise Cassini-Huygens je společným projektem NASA, ESA a Italské vesmírné agentury (ASI). Dvojsonda byla vyslána v roce 1997 k průzkumu Saturnu a jeho měsíců. Planetární modul Huygens byl určen k průzkumu atmosféry Titanu a úspěšně přistál na jeho povrchu v roce 2005.

Úvodní foto: ESA

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články