Ptáci uctívají své mrtvé promyšlenými pohřebními obřady

Zvláštním chováním prý reagují některé druhy ptáků na nález mrtvého jedince svého druhu, vyplývá to podle serveru BBC z výzkumu amerických vědců z Kalifornské univerzity publikovaném v časopise Animal Behaviour.

Ptáci uctívají své mrtvé promyšlenými pohřebními obřady
Ptáci uctívají své mrtvé promyšlenými pohřebními obřady
Zdroj: archiv

Americký tým pod vedením Teresy Iglesiasové podnikl několik experimentů zaměřených na chování sojek západních (Aphelocoma californica).

Ptáci poznají mrtvé

Ve sledovaném prostoru rozmístili několik různých objektů, jako například barevné kousky dřeva, mrtvé sojky, vycpané kalousy ušaté a sledovali, jak na ně ptáci reagují.

Na dřevěné předměty reagovaly sojky netečně. Když však spatřily mrtvé ptáky, svolaly další ptáky i z poměrně velké vzdálenosti a také přestaly shánět potravu. Sojky se potom často slétly k mrtvému tělíčku a shromáždily se kolem něj. Změny v jejich chování trvaly o něco déle než jeden den.

Uvedené chování se podle vědců mohlo vyvinout v důsledku varování dalších ptáků na možné nebezpečí v blízkém okolí.

Etologové již dříve zaznamenali smuteční chování či určité pohřební rituály u různých druhů živočichů. Patří k nim například žirafy a sloni, kteří se shromažďují kolem mrtvých těl svých druhů a projevují smutek nad tím, co se stalo.

Ilustrační foto: Wikimedia Commons

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články