Ptáci útočí! To není Hitchcock ale realita

Tisíce racků obklopily německé zemědělce, kteří se pokoušeli pracovat na poli. Děsivá scéna však dopadla lépe než ve filmu Ptáci.

Zdroj: archiv

Rackové mají na podzim problém. Není co žrát. A tak místo ve vodě pátrají po potravě v blízkosti lidských sídel. Vidíme to ve městech, ale občas také na vesnicích. V německém Wesselburenu to viděli víc, než čekali. Když tam na začátku listopadu rozorávali pole, slétla se k traktorům hejna racků ze širokého okolí. Ptáci sice jen v brázdách pátrali po žížalách a broucích, ale pro řidiče to byl zážitek jako vystřižený z hororového filmu. 

Jednalo se o největší z racků - racky mořské. Tito velcí ptáci mohou mít rozpětí křídel až 1,7 metru, navíc jsou draví a často útočí dokonce i na tak velkou kořist, jako jsou kachny. Protože nemají typické ostré zobáky dravců, musí se s kořistí vypořádat jinak. Vyvinuly si chytrou taktiku, jak zabít i velká zvířata: když je uchopí do drápů, nalétnou s nimi nad hladinu moře a v něm je utopí. Biologové zaznamenali i situace, kdy racek s kořistí ve spárech nalétl na velký kámen nebo ji z výšky shodil na kamenné podloží.

Vyzkoušejte si: Když před racky, odpočívajícími na hladině řeky, zamáváte rukama a stoupnete si trošku nad ně, budou vás považovat za dravce. Obrovské hejno pak vzlétne do nebe a vy uvidíte nádhernou podívanou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články