Roztodivní roztoči

Ukrývají se ve vaší posteli a množí se vám na obličeji. Jsou menší než tečka vytištěná na konci této věty. Do světa roztodivných roztočů vás zavede únorová reportáž Roba Dunna a fotografa Martina Oeggerliho.

Zdroj: Martin Oeggerli

Lidé mají tendenci malé věci přehlížet. Například vodní roztoči žijí ve většině jezer, rybníků a dokonce kaluží, často v hustotě stovek nebo tisíců jedinců na kubický metr. Můžeme je najít dokonce i v pitné vodě… a přitom jen málo lidí slyšelo v životě cokoliv o vodních roztočích. Neslyšel jsem o nich ani já, a to se studiem drobných živočichů zabývám profesionálně.

Některé skutečné příšery ze světa roztočů žijí v půdě, kde můžeme najít dravé roztoče vyzbrojené kolem úst celou řadou středověkých zbraní. Někteří roztoči jsou vyzbrojeni zuby připomínajícími tlamy žraloků. Jiní mají hladké čepele, které sevřou obrovskou silou. Další bodají ostrými a smrtícími šavlemi. Tyto bestie se plíží chodbičkami žížal či mezi zrnky písku. Jiní roztoči žijí v klenbě deštných lesů a na listech v půdě usazené ve škvírách všude, kde z kmene vyrůstají větve, a na epifytních rostlinách (drží se na jiných rostlinách, aniž by na svém hostiteli parazitovaly).

Celou reportáž najdete v únorovém čísle National Geographic, které je v prodeji od pátku 6. 2. 2015.

Roztoči bez přehánění mění svět. Mohou urychlovat nebo zpomalovat přeměnu půdy, urychlovat či zpomalovat rozklad, způsobovat nemoci nebo zdraví pěstovaných plodin.

Vědci nevědí přesně, kolik druhů roztočů na světě existuje. Sbírky v muzeích jsou plné druhů roztočů, které dosud nikdo nezkoumal. Někteří roztoči nepochybně nabízejí nesmírně zajímavé příběhy evoluce. Jiné se živí býložravým hmyzem a mohly by být prospěšné v zemědělství nebo v lékařství. Další mohou být přenašeči smrtících patogenů.

Související články