Solární panely: Kalifornie udělala historické rozhodnutí!

Nejlidnatější stát v USA se stal v Americe prvním, který požaduje, aby většina nově postavených domů měla střešní solárními panely.

O Kalifornii se ve světě dobře ví, že podporuje čistou energiii a tlačí na snížení emisí.
O Kalifornii se ve světě dobře ví, že podporuje čistou energiii a tlačí na snížení emisí.
Zdroj: Profimedia.cz

Plán mluví jasně – od 1. ledna 2020 by měl mít každý nový dům, který má až tři poschodí, solární panely, ať už jde o rodinný dům, apartmá nebo bytový komplex.

Existuje několik výjimek z pravidla, a to pro domy, které jsou ve stínu, a domy, kde je střecha příliš malá na udržení panelů.

Tento krok však vyvolává řadu diskuzí.

Kalifornská energetická komise tvrdí, že by nové pravidlo mělo finančně zatížit majitele průměrně o 10 000 dolarů. Stavitelé jsou však jiného názoru a upozorňují, že náklady se vyšplhají mnohem výš.

Odborníci jim oponují, že počáteční investice na instalaci solárních panelů se díky úspoře během několika let vrátí. Jak rychlá však bude návratnost, záleží na celé řadě faktorů, včetně toho, jak velké jsou solární panely, jaká je cena energie v daném místě, a kolik slunce bude svítit.

Dá se předpokládat, že vlivem nově zavedeného pravidla by mohly náklady na sluneční energii klesnout a panely i instalace by mohly být mnohem levnější. Právě teď zhruba jeden z pěti nových domů v Kalifornii má střešní solární panely. Nový zákon však s čísly již brzy zahýbe.

Výhodou solární energie je, že může nahradit 20 až 50 % potřeby tepla k vytápění a až 70 % potřeby tepla k ohřevu vody v domácnosti. Navíc jde o úsporu fosilních paliv, jejichž spalováním nejenže přispíváme k oteplování planety, ale také přírodu znečišťujeme.

O Kalifornii se ve světě dobře ví, že podporuje čistou energii, tlačí na častější využívání elektrických aut na silnicích a snižování emisí. Návrh ohledně solárních panelů má sice mnoho odpůrců, jedním z nejsilnějších je názor, že Kaliforňané si nemůžou dovolit platit víc za bydlení v už tak drahém státu. Tvůrci návrhu jsou si vědomi, že jde o odvážný krok, avšak důležitý a až vizionářský, jehož výsledek by mohl inspirovat další státy.

Mohlo by vás zajímat:

Související články