VIDEO: Uprostřed hejna 100 nebezpečných žraloků

Jen málokdy se kameramanovi podaří ocitnout uprostřed tak velkého hejna žraloků.

VIDEO: Uprostřed hejna 100 nebezpečných žraloků
VIDEO: Uprostřed hejna 100 nebezpečných žraloků
Zdroj: archiv

Stovka žraloků hedvábných - až 2,5 metru dlouhých predátorů nebezpečných i člověku obklopila při potápění Saroshe Jacoba a několik dalších fotografů. Stalo se to vloni v květnu u břehů mexického ostrova Socorro.  

Došlo k tomu v momentu, kdy se potápěči už vraceli zpět k lodi. Docházel jim již vzduch - když se k nim přihnalo hejno asi sta žraloků v honbě za potravou. Fotografové proto jen rychle odložili potápěčskou výstroj a jen s fotografickou výbavou naskákali do moře.

Nejhorší lidožrouti v dějinách: Čelisti. Žralok, který způsobil paniku po celém kontinentu

Výsledné video se jmenuje "Šílenství" - a zachycuje žraloky, jak se jako zběsilí vrhají po hejnech rybek. Kromě toho, že klip plný energie zachycuje lovecké návyky dnes už ohrožených žraloků hedvábných, ukazuje také, jak složité jsou podmínky, při nichž vznikají nádherné fotografie vzniklé pod mořskou hladinou.

Žraloci hedvábní jsou pojmenovaní podle své na žraloky výjimečně jemné kůže. Žijí nejčastěji v Atlantském oceánu podél amerického pobřeží. Podle záznamů oceánologů zatím napadli člověka jen šestkrát, z toho pouze třikrát nevyprovokovaně; potkávají se s ním totiž jen výjimečně. Na rozdíl od nebezpečnějších druhů totiž častěji loví hlouběji, než kam se lidé potápějí - přitom díky své síle a velikosti (až 250 centimetrů) by na to měli sil dost…

FOTO: Thinkstock

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články