ŠTÍTEK: Brazílie

Nová posila Olomoucka Daquan Bracey
První polovina nadstavbové části Kooperativa NBL se blíží ke konci a basketbalistům Olomoucka jde skutečně o hodně. A že to Hanáci berou skutečně vážně, dokazují i kroky jejich vedení. To se totiž před klíčovou fází sezony rozhodlo přivést dvě nové posily. Konkrétně se jedná o dvojici Američanů Daquana Braceyho a Freddieho McSwaina.
2 fotografie

Dvě americké posily! Olomoucko zbrojí pro koncovku nadstavby

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Brazílie a Kolumbie. Země, které byly vždy považovány za Mekku pěstování kávy. To už však brzy nemusí platit, tedy alespoň pro některé oblasti. Za radikální změnou stojí globální oteplování. Některé části světa, dosud vhodné například pro pěstování již zmíněné kávy, kešu oříšků nebo avokáda, se totiž podle nové studie kvůli zvyšování teploty dramaticky promění.
9 fotografií

Produkce kávy v ohrožení. Řadu plantáží brzy odrovnají klimatické změny

Věda a technika
Ivan Baratynskyy (vlevo) při oslavě gólu, který vstřelil v divizním derby v dresu Libiše.
Zajímavé ofenzivní posily představily v rámci rynholecké přípravy fotbalové celky Tuchlovic a Libušína. Domácí zlákali zkušeného Ivana Barytynskyyho, hosté zase Martina Kaválka, který u nich už hrál, ale na podzim pomáhal Lhotě. Baníkovci nasadili „Kaviho“ zatím dozadu, i proto možná nedali gól a prohráli 0:1.

Baratynskyy a Kaválek na scéně, výhru berou Tuchlovice

Kraje
2. místo: Labyrint. Autor: Martin Kovář.
Berounský spolek Čímtačára loni na míru covidové době spustil projekt stejnojmenné online galerie výtvarných prací žáků i jejich učitelů. Ten se během svého prvního ročníku setkal s nečekaným ohlasem, kdy se do soutěže přihlásili umělci nejen z regionu, ale také z dalších koutů republiky či dokonce ze Slovenska, Brazílie či Indie. Druhý ročník odstartoval s prvními lednovými dny.
10 fotografií

Kouzlíme s barvami. To je tématem dalšího ročníku online soutěže Čímtačára

Volný čas
MMA zápasník Jiří "Denisa" Procházka se svým týmem.
Elitní český MMA bojovník Jiří Procházka zná termín svého životního zápasu. Titulový souboj polotěžké váhové kategorie ve světové organizaci UFC proti úřadujícímu šampionovi Gloveru Teixeirovi z Brazílie jej čeká v sobotu 7. května. Dějiště akce UFC 274 ještě promotér oficiálně neoznámil, galavečer by se ale měl uskutečnit v Rio de Janeiru.

Potvrzeno. MMA zápasník Procházka se utká v titulovém duelu UFC s Teixeirou

Ostatní sporty
Volejbalisté Příbrami doma porazili Ostravu 3:0.
V úterý přiletěl, ve středu dorazil na trénink, v pátek ho představili a v sobotu už hrál. Volejbalisty Příbrami posílil 37letý Brazilec Robson Gomes Augusto, kterému všichni říkají Robinho. V týmu Kocourů má primárně zacelit mezery na blocích a také se už stihl zapojit i do extraligy. Proti Karlovarsku nastoupil ve třetím setu. Ani on ale neodvrátil porážku 0:3 proti obhájcům titulu.

Sázka na zkušenost. Veterán Robinho zaceluje díry po zraněních

Ostatní sporty
Nora Krugová kolážemií, skicami i komiksy vdechla Snyderovým historickým odkazům nový život.
Světový bestseller Timothyho Snydera „Tyranie: 20 lekcí z 20. století“ vydalo v působivé výtvarné podobě nakladatelství Prostor. Tyranie je věčně aktuální téma. Amerika se těsně vyhnula volbě prezidenta, jehož pohrdání demokracií je hmatatelné. Následky trvají: stále víc polarizované voličstvo, roste radikalismus, což ukazuje i letošní útok na Kapitol USA. V zemích včetně Brazílie i Filipín vyhráli autoritářští vůdci, jednou z reakcí na tuto krizi je právě ilustrované vydání bestselleru historika Snydera.

Je čas na tyranii. Říci si, jak s ní zatočit

Čtenář reportér
Jedno z vystoupení v manéži Gran Cirkusu Norte-Americano
Představení velkého cirkusu Gran Cirkus Norte-Americano se konalo dne 17. prosince 1961 v brazilském městě Niterói již třetí den a bylo stále beznadějně vyprodané. Během několika vteřin se však tento den změnil pro tři tisíce lidí v děs a hrůzu. Stan zachvátil ničivý požár, který si vyžádal více než 500 lidských životů a další stovky lidí doživotně zmrzačil. Dodnes jde o nejhorší požár v Brazílii.
12 fotografií

Mělo jít o oslnivé vystoupení. Z cirkusu se ale stal masový hrob, především dětí

Svět
Jan Valášek s Marcelou Priessnitzovou v obchodě se zdravou výživou v Kolíně.
/FOTOGALERIE/ Nenazývá se léčitelem. Jeho hnací motor je snaha pomáhat lidem. „I když je mi jasné, že na tom nezbohatnu,“ předeslal s nadsázkou Jan Valášek. Pracuje jako pedagog v Základní umělecké škole Fr. Kmocha v Kolíně. Jeho koníčkem pak je poradenství v oblasti zdraví, amazonské byliny z pralesa Peru či Brazílie, harmonizace člověka pomocí energie Reiki či regresivní terapie.
4 fotografie

Jan Valášek: Energii lze poslat v místnosti i na dálku

Zprávy z Česka
Ilustrační foto.
Studenti z Mladoboleslavska a přilehlých regionů mají možnost požádat o příspěvek až ve výši 200 tisíc korun na jazykový pobyt v rámci studia. Týká se to jak evropských zemí, tak i vzdálenějších destinací včetně třeba Brazílie nebo Mexika. Peníze v celkové výši 800 tisíc korun poskytne Nadace Škoda Auto.

Studenti z Boleslavska mohou požádat až o 200 tisíc na jazykový pobyt

Boleslavsko
Příbram si doma poradila s Brnem 3:1.
Parádní nákup se v létě povedl příbramskému vedení. Trenér Martin Démar si přál mít v kádru smečaře Brazilce Lucase Madalóze a jeho přání bylo vyslyšeno. Sportovní ředitel Daniel Rosenbaum mu za dva dny odpověděl, že ano. Jihoameričan nyní táhne Příbram zejména podáním. V počtu es je aktuálně dokonce vévodí volejbalové extralize v počtu es.

Esa a podání v rytmu samby. Brazilce Madaloze víc znervózňuje sníh

Ostatní sporty
Řádící fanoušci brazilského klubu Grémio.
/VIDEO/ Jedno nepsané pravidlo říká: když vám něco vadí, měli byste to říct nahlas. Jenže fanoušci brazilského Gremia se svou nespokojeností vůbec nešetřili a rozhodli se ji dát najevo pořádně zostra. V utkání s týmem Palmeiras je naštvalo rozhodnutí VAR, které odvolalo vyrovnávací branku na 2:2, a po utkání vlétli na hřiště budku s monitorem zdemolovat.
5 fotografií

Zase ofsajd? A dost! Fanoušky rozzuřil neuznaný gól a na oplátku zničili VAR

Zajímavosti z fotbalu
Fotograf Miloš Šálek přiblíží atraktivní Myanmar.
Profesionální fotograf a kameraman, grafik, cestovatel a spolupracovník Deníku Miloš Šálek přiblíží zájemcům dnes 8. listopadu od 19 hodin v Uffu atraktivní putování asijským státem Myanmar (země se dříve jmenovala Barma). Navštívil během ní královské město Inwa, moře s plážemi v Ngapali, sloní kemp, zlatokopeckou dílnu a spoustu dalších atraktivních míst. Bude tedy o čem vyprávět.
6 fotografií

POZVÁNKA NA PŘEDNÁŠKU: Fotograf Miloš Šálek přiblíží atraktivní Myanmar

Čtenář reportér
Toaletní papír.
Josef Kučera tlačí z plzeňského supermarketu nákupní vozík. Z většiny ho má naložený toaletním papírem v akci. „Slyšel jsem, že se má zdražovat. Tak se zásobím hned, dokud je a je levný. Pamatuji fronty za komunistů a znovu bych je nerad zažil,“ vysvětlil senior. Má dobré informace. Toaletní papír skutečně zdražuje, potvrzují to výrobci, ekonomové i obchodníci, kteří již pociťují zvýšený zájem.
4 fotografie

Zdražuje už i toaletní papír. Zásobte se, radí Čechům ekonom

Peníze, hypotéky a banky
Od 18. do 21. listopadu se v Plzni uskuteční další ročník festivalu animovaného filmu Animánie. V soutěžní sekci je letos na 150 snímků ze 34 zemí světa. Kromě projekcí jsou připraveny workshopy a animátorské polepšovny pro zkušené i začínající animátory.
Na 700 filmů z celého světa se letos přihlásilo do soutěže Festivalu Animánie, který se uskuteční v plzeňském Moving Station od 18. do 21. listopadu. Programová rada festivalu jich do soutěže vybrala 150. O festivalové ceny se tak utkají mladí animátoři z rekordních 34 zemí, mimo jiné z Hong-Kongu, Singapuru, Brazílie nebo Norska. Kromě soutěže chystá Festival Animánie i bohatý doprovodný program.

Animánie bude rekordní, v soutěži je letos zastoupeno 34 zemí

Volný čas
Robert Štěpánek provozuje v Petrově nad Desnou pražírnu.
Stojím v kontejnerové buňce, která slouží jako malý sklad. Na paletách tu leží velké režné pytle. Některé váží šedesát, jiné i sedmdesát kilo. Jsou plné nazelenalých zrn. Na pohled připomínají arašídy, ale chutnají po obilí. Ochutnat popravdě moc nejdou, jsou tak tvrdé, že při jejich kousání musím dávat velký pozor, abych si nevylámal zuby.

Z "turka" přesedlal na výběrovou kávu. Nyní má pražírnu

Příběhy a rozhovory
Robert Štěpánek provozuje v Petrově nad Desnou pražírnu.
Stojím v kontejnerové buňce, která slouží jako malý sklad. Na paletách tu leží velké režné pytle. Některé váží šedesát, jiné i sedmdesát kilo. Jsou plné nazelenalých zrn. Na pohled připomínají arašídy, ale chutnají po obilí. Ochutnat popravdě moc nejdou, jsou tak tvrdé, že při jejich kousání musím dávat velký pozor, abych si nevylámal zuby.

Z "turka" přesedlal na výběrovou kávu. Nyní má pražírnu

Šumpersko
Unikátní chuť a zajímavé barvy i tvary. To je ovoce z Afriky.
Rána již začínají být čím dál chladnější, obyvatelé Blanského okresu ale měli 10. října příležitost okusit trochu toho afrického sluníčka, a to doslova! Do Boskovic se totiž hned z rána vydali pořadatlé afrických trhů, jenž se po celé České republice, a nyní již i na Slovensku pořádají již řadu let. Děkujeme paní Fikarové za dnešní příspěvek.
9 fotografií

Lidé ochutnali pravý ananas či avokádo. Na Afrických trzích v Boskovicích

Čtenář reportér
Ilustrační foto
Pančované hovězí maso pomáhá odhalit nanomateriál vyvinutý v Olomouci. Spolehlivou, rychlou, levnou a snadno ovladatelnou diagnostickou metodu pro posouzení kvality hovězího masa vyvinuli vědci z Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií – CATRIN Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s kolegy ze Španělska a Brazílie.

Nanomateriál z Olomouce pomáhá odhalit pančované hovězí maso

Olomoucko
Roman Javořík (v příznačném tričku s papričkami) a jeho kolega Viktor Komadel na Farmářských trzích v Kroměříži. 16. října 2021.
„Na chilli nás baví vlastně úplně všechno,“ shodují se s úsměvem na tváři Roman Javořík a Viktor Komadel, dva milovníci pálivých chilli papriček. Svou zálibu však posunuli ještě dál. Společně s partou kamarádů totiž vyrábějí originální chilliády, chilli omáčky nebo čatní. A to všechno pro dobrou věc – veškeré peníze z prodeje totiž darují mateřské lesní škole v Žopech.
7 fotografií

Milovníci chilli z Kroměřížska: Je to peklo, ale děláme to pro dobrou věc

Kroměřížsko
Mláďátka pand červených v ostravské ZOO už objevují svět.
Vůbec poprvé v historii chovu pand červených v ostravské zoologické zahradě se narodila dvojčata. Přestože přišla na svět už 27. června 2021, až nyní začínají opouštět porodní boudu a objevovat okolní svět. Zoo Ostrava se letos také podařilo odchovat devět z deseti druhů papoušků, kteří se v tomto roce v zahradě rozmnožili. K nejvzácnějším mláďatům patří menší druh jihoamerického papouška amazónka bělobřichého, kterého se v rámci evropských zoo daří rozmnožovat pouze v Ostravě. 
5 fotografií

Unikáty v ZOO Ostrava: Dvojčata pand červených a rozmnožení papouška amazónka

Ostravsko
Mláďátka pand červených v ostravské ZOO už objevují svět.
Vůbec poprvé v historii chovu pand červených v ostravské zoologické zahradě se narodila dvojčata. Přestože přišla na svět už 27. června 2021, až nyní začínají opouštět porodní boudu a objevovat okolní svět. Zoo Ostrava se letos také podařilo odchovat devět z deseti druhů papoušků, kteří se v tomto roce v zahradě rozmnožili. K nejvzácnějším mláďatům patří menší druh jihoamerického papouška amazónka bělobřichého, kterého se v rámci evropských zoo daří rozmnožovat pouze v Ostravě. 
5 fotografií

Unikáty v ZOO Ostrava: Dvojčata pand červených a rozmnožení papouška amazónka

Regiony
Fotbalista Paris St. Germain Neymar.
Častým a oblíbeným terčem kritiků fanoušků i široké společnosti je brazilský fotbalista Neymar. Devětadvacetileté křídlo Paris Saint-Germain promluvilo v dokumentu Neymar & The Line of Kings, že už ho neustále negativní reakce unavují. Jednou z reálných myšlenek rodáka ze São Paula je i konec reprezentační kariéry po mistrovství světa v roce 2022.
12 fotografií

Nadváha, simulování, hádky. Na Neymara je toho moc, zvažuje prý konec v nároďáku

Zajímavosti z fotbalu