ŠTÍTEK: Brazílie

Studenti z celého světa ukázali v Praze, jak umí létat s drony.
Brazílie, Mexiko, Spojené státy americké, Jižní Korea, Japonsko, Spojené arabské emiráty, Indie, Nigérie, Austrálie či řada evropských států včetně Česka. Sto sedmdesát studentů a studentek z celkem šesti světadílů se 1. srpna 2022 sešlo v Praze na Karlově náměstí na IEEE RAS Letní škole multirobotických systémů. Dalších 40, pro něž je obtížné přicestovat kvůli epidemiologickým nařízením, se k nim připojilo virtuálně.
38 fotografií

Video, foto: Studenti z celého světa v Praze ukázali, jak létat s drony

Praha
Ostravští squashisté Jakub Solnický (vlevo) a Viktor Byrtus na domácím mistrovství ČR 2021 v SC Fajne.
/FOTOGALERIE/ Ostrava hostila mistrovství republiky i mezinárodní turnaje, ale tohle klání se ve Sportovním centru Fajne koná poprvé v historii. Na turnaji PSA Ostrava Squash Open mužů, který začne v Porubě ve středu od 14 hodin a vyvrcholí v neděli 7. srpna od 17 hodin finálovým soubojem, se utkají squshisté z celého světa. A mezi nimi nebudou chybět domácí hvězdy Jakub Solnický a Viktor Byrtus.
5 fotografií

Exotika v Ostravě: Solnického a Byrtuse čekají soupeři z Brazílie i Egypta

Ostatní sporty
Jan Dungel: Příroda v ilustraci
Výstavní cyklus Příroda v ilustraci probíhá v Národním zemědělském muzeu Ohrada už od roku 2004. Představuje tvorbu našich předních ilustrátorů knih o přírodě včetně vědecké ilustrace z oboru biologie. Letošní ročník je věnován malíři, ilustrátorovi, přírodovědci a cestovateli Janu Dungelovi. Výstava začíná 1. srpna a ke zhlédnutí bude do 31. října tohoto roku.  
19 fotografií

Výstava v Ohradě: Tropické deště Amazonie, Jižní Amerika, močály i pralesy And

Čtenář reportér
Vít Zavřel si osahává dres, ve kterém jeho podřízení vyběhnou do sezony 2022/2023.
ROZHOVOR - JEN V DENÍKU/ Šest přestupů natvrdo a dva hráči s opcí. To je výsledek personální politiky FK Pardubice v letním období. Ano, vidíte dobře.Klub, který se musel v minulých sezonách spokojit převážně s hostujícími hráči, začal fotbalisty z jiných českých adres předělávat na své kmenové. Není divu, že po takových nákupech došlo k pořádnému průvanu v kase. Sportovní ředitel Vít Zavřel poodhalí, jak to chodí na hráčském trhu…
7 fotografií

Pardubice se plácly přes kapsu. Za posily utratily nejvíc v historii

FORTUNA:LIGA
Leonardo Lima je jeden z dvojice nových brazilských "tanečníků" v pardubickém dresu.
GLOSA/ Brazílie. Světu dala sambu a také nespočet jedinečných fotbalistů. Na jejich spočítání by nestačily prsty všech končetin. Na jedné ruce by mohli být: Pelé, Garrincha, Zico, Ronaldo, Romario. Země karnevalů dala míčové kouzelníky také pardubickému fotbalu. Prvními vyslanci „kanárků“ se stali Ewerton a Cadu. První z nich odešel z východu Čech vloni, jeho krajan pak po letošní sezoně. Vedení FK Pardubice si však řeklo: Toho bohdá nebude, aby za nás nehrál Brazilec. A tak angažovalo rovnou dva. Červenobílým barvám se upsali Bernardo Rosa a Leonardo Lima.
59 fotografií

Brazilští fotbalisté zatančí sambu v Pardubicích i v letošní sezoně

FORTUNA:LIGA
Šachový festival v Českých Budějovicích. Lucie Rybáčková
Šachový festival v Českých Budějovicích přilákal nad šachovnice 220 hráčů ze 23 zemí. Je mezi nimi i talent z Jihlavy. Jihlavský šachový objev by chtěl vyhrát mistrovství světa. Jmenuje se Lucie Rybáčková, reprezentuje klub Gambit Jihlava. Jak zahajuje hru? Joko Boby Fischer.

Lucie Rybáčková zahajuje jako Fischer nebo Capablanca

Ostatní sporty
Kokain. Ilustrační snímek
Teplická policie zajistila ve čtvrtek 30. června balík s větším obsahem kokainu. Podle informací Deníku se mělo jednat až o 250 kilogramů. Náklad doputoval v nákladní dodávce do areálu společnosti Fluorit v Sobědruhách, kde zpracovávají nerostné suroviny. Tam balík vyhodnotili jako podezřelou zásilku, protože obsah neodpovídal surovinám, kterou firma zpracovává. Přivolali policii, která zalarmovala ostatní složky integrovaného záchranného systému. Na místo vyjeli kriminalisté, hasiči i pyrotechnik. Následný chemický rozbor rychlotestem ukázal na kokain.

Na Teplicku zajistili zásilku s kokainem z Brazílie, měla být za čtvrt miliardy

Zločiny a soudy
Felipe Conde je trenérem chrudimského celku už šestým rokem. Chrudim si od té doby zamiloval a rád by zde i pokračoval.
ROZHOVOR - JEN V DENÍK: Poker face. Pojem, který je znám především hráčům jedné z hazardních her. V uvozovkách lze říct, že mistrem této pózy je brazilský trenér ve službách futsalového týmu FK Chrudim, Felipe Conde (40). Emoce na sobě nedává znát a úsměv u něj uvidíte minimálně. To však neznamená, že by byl neoblíbený. Ba naopak. V Chrudimi patří mezi miláčky zdejších fanoušků a dělá jim radost už po dobu šesti let. Na začátku letošní sezony řekl, že dovede místní tým zpátky na vrchol. Co slíbil, tak to i dodržel. 
18 fotografií

Kanárek roztáhl křídla. Conde vynesl chrudimské futsalisty do výšin

Ostatní sporty
Z Krajkářské školy ve Vamberku. Foto: Michal Fanta
/FOTO, VIDEO/ Muzeum krajky, obchod s krajkářskými výrobky, potřeby pro paličkování, Krajkářská škola, společnost Vamberecká krajka a název Krajka nese dokonce i místní hotel. Krajkářství na Vamberecku figuruje na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky a ve městě tento fenomén skutečně žije. A to i v tradici pořádání mezinárodních krajkářských slavností, které se letos budou od pátku 24. do neděle 26. června konat již po sedmnácté. Paličkují tu všechny generace - od školaček až po babičky a dokonce i jeden dědeček.
23 fotografií

Vamberk žije krajkářskými slavnostmi. Paličkování tu má několikasetletou tradici

Rychnovsko
Tanečnice znázorňují stromy, které to mají na planetě čím dál tím těžší.
Představení na pomezí tance, performance a vizuálního umění kreativním a poetickým způsobem upozorňuje na palčivé současné otázky klimatických změn a života v naší společnosti. To vše z neotřelého úhlu pohledu, doslova vzhůru nohama. Performerky z Brazílie, Portugalska a Slovinska se převtělily v urostlé stromy. Otázkou je jak dlouho vydrží stát na hlavě? A jak dlouho ještě přežijí naše lesy?
6 fotografií

Představení vzhůru nohama vzbudilo pozornost. Odkazuje na klimatickou změnu

Čtenář reportér