ŠTÍTEK: Brazílie

V těle ulovených žraloků u Brazílie našli kokain. Ilustrační foto
V tělech ostronosých žraloků ulovených během dvou let u břehů brazilského státu Rio de Janeiro vědci našli významné koncentrace kokainu. Podle autorů právě publikované studie jde o první zaznamenaný výskyt drogy v tělech takových volně žijících mořských dravců na světě. Vědci varují, že droga může mít vliv na jejich zdraví a chování.

U Brazílie plavou žraloci, kteří mají v těle kokain

Svět
Petra Vysušilová a její projekt Echt.
Petru Vysušilovou z Liberce postavila alergie druhého potomka na kravskou bílkovinu před velkou výzvu, díky které se pustila do pro ni dosud neznámého světa. Ponořila se do něj a výsledkem dvouletého intenzivního pečení se stal mimo jiné instragramový profil, kde sdílí své tipy a triky. Zve sledující do své kuchyně, kde peče dobroty z poctivých surovina a věnuje péči celému procesu. Odtud to byl už jen krok k projektu Echt.
9 fotografií

Alergie spustila pekařskou vášeň. Liberečanka motivuje tisíce lidí na Instagramu

Liberecko
Petr Klymec, který spolu s přáteli stojí za novým projektem
Víte, ve kterém městě světa se mluví o povodni, až když stav vodní hladiny dosáhne 27 metrů? Správně, je to dvoumilionový Manaus ležící na březích brazilské Amazonky. Když Petr Klymec mluví o tomto městě, v očích se mu zrcadlí nadšení. V daleké Brazílii totiž žil téměř deset let.

Kousek bytu. Nový podnikatelský projekt Petra Klymce

Podnikání
Utkání skupiny F mistrovství Evropy ve fotbale: Česko - Turecko, 26. června 2024, Hamburk, Německo. Tomáš Souček z Česka.
Na mistrovství Evropy získali jediný bod za remízu s Gruzií a domů odjeli už po skupinové fázi. Čeští fotbalisté teď za zpackané Euro sklízí hořké ovoce. V žebříčku Mezinárodní federace fotbalových asociací FIFA se propadli až na 47. místo. Celkově tedy zažili pád o 13 příček, přičemž napříč celým světem si nikdo tolik nepohoršil. Hůře na tom bylo Česko naposledy v dubnu 2019, kdy bylo ještě o místo horší.

Největší propad na světě. Češi po zpackaném Euru klesli v žebříčku o 13 míst

Zajímavosti z fotbalu
Raspenava Distillery
„Po skleničce slivovice, bude ti to myslet více.“ Citátu spisovatelky a scénáristky Haliny Pawlowské dává za pravdu destilerie v Raspenavě v podhůří Jizerských hor, kde se za přispění technologie, přírody a kapky alchymie rodí pálenky. Zatímco některé odpočívají v nerezových nádržích, jiné skončí v sudech po ušlechtilých destilátech či vínech. Ananasovice tak odpočívala osm měsíců v sudu po Pineau des Charentes, višňovice zase sedm měsíců zrála v sudu po Islay whisky a pro zjemnění chuti použili dřevo ze stromu jagueira získané v daleké Amazonii.    
78 fotografií

Mandlovice je výzva, rum alchymie. V Raspenavě zrají pálenky v sudech z Brazílie

Regiony
Řidič dostal smyk a přejel do protisměru.
Ve čtvrtek večer došlo v Masarykově ulici k dramatické dopravní nehodě, při níž 20letý řidič nezvládl svůj vůz na mokré silnici. Automobil značky Škoda Fabia se dostal do smyku, přejel do protisměru a narazil do kovového oplocení a následně do sloupu veřejného osvětlení. Naštěstí nebyl nikdo zraněn, ale škody na majetku dosáhly desítek tisíc korun.

Mladík v Liberci nezvládl mokrou vozovku. Autem naboural plot i lampu

Krimi
Raspenava Distillery.
„Po skleničce slivovice, bude ti to myslet více.“ Citátu spisovatelky a scénáristky Haliny Pawlowské dává za pravdu destilerie v Raspenavě, kde se v podhůří Jizerských hor rodí za přispění technologie, přírody a kapky alchymie pálenky. Zatímco některé odpočívají v nerezových nádržích, to nejlepší z destilačního přístroje skončí v sudech po ušlechtilých destilátech či vínech. Ananasovice tak odpočívala osm měsíců v sudu po Pineau des Charentes, višňovice zase zrála sedm měsíců v sudu po Islay whisky a pro zjemnění chuti použili dřevo ze stromu jagueira získané v daleké brazilské Amazonii.    
80 fotografií

Mandlovice je výzva, rum alchymie. V Raspenavě zrají pálenky v sudech z Brazílie

Liberecko
Letošní ročník turnaje fanouškovských fanklubů Eurofanz ovládl v brněnském Boby centru rumunský výběr.
Výběr Brazílie, Mexika či nizozemského Heerenveenu, ale také tým Slovácka. Specifické soupeření fotbalových fanklubů hostilo v pátek a v sobotu brněnské Boby centrum. Na tamní umělé trávě se totiž odehrál další ročník populárního turnaje fanoušků Eurofanz, který se koná pravidelně už od roku 2007. Neoficiálními mistry Evropy se opět stalo Rumunsko, které obhájilo loňský triumf. V dramatickém finále zdolalo Ukrajinu po penaltovém rozstřelu.
7 fotografií

Týmy Brazílie či Mexika a podpora Ukrajiny. Brno hostilo neoficiální ME fanoušků

Fotbal
Boeing 787 Dreamliner společnosti Air Europa postihly silné turbulence, musel nouzově přistát v Brazílii.
Skoro čtyřicet pasažérů v letadle Boeing 787-9 Dreamliner společnosti Air Europa se v pondělí zranilo při silných turbulencích. Letadlo, které na pravidelné lince UX045 mířilo ze Španělska do Uruguaye, muselo nouzově přistát v Brazílii. Americkým médiím se několik cestujících svěřilo, že vlivem otřesů nepřipoutaní pasažéři nekontrolovaně naráželi do stropu kabiny. Cestující také zveřejnili záběry z paluby, které odhalily zničený interiér letadla.

Hrůza při turbulencích v letadle: Fotky mluví za vše, lidé naráželi do stropu

Svět
Český zápasník Jiří Procházka si to v odvetě o titul polotěžké váhy UFC rozdá s Brazilcem Alexem Pereirou.
Další výjimečný večer pro české fanoušky MMA se nezadržitelně blíží. Už v noci ze soboty na neděli se v Las Vegas uskuteční turnaj slavné organizace UFC s pořadovým číslem 303, který vyšperkuje titulová bitva polotěžké váhy mezi Jiřím Procházkou a jeho loňským přemožitelem Alexem Pereirou z Brazílie. Jak probíhají poslední dny v táborech obou zápasníků před velkou odvetou v kleci?

Poslední dny před bojem: Mistr čokolády Procházka, soupeř kupoval obraz na ulici

Ostatní sporty
Účastníci prvního summitu o míru na Ukrajině v závěrečném prohlášení vyzvali k návratu dětí deportovaných Ruskem a k zapojení „všech stran“ do případného mírového procesu
Účastníci prvního summitu o míru na Ukrajině v závěrečném prohlášení vyzvali k návratu dětí deportovaných Ruskem a k zapojení „všech stran“ do případného mírového procesu. Základem spravedlivého míru musí být respekt k územní celistvosti zemí, uvádí dále text. Delegace z několika zemí včetně Brazílie, Mexika, Saúdské Arábie nebo Indie se k závěrečné deklaraci jednání ve Švýcarsku nepřihlásily. 
14 fotografií

Mírový summit vyzval k návratu ukrajinských dětí. Některé země se nepřipojily

Svět
Opavská kavárna Kupkafe, kde vsadili na domácí výrobu.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Opava byla a je kavárenským městem. Důkazem je nespočet podniků, které nabízejí výborná espressa, cappuccina či latté. Vydali jsme se do opavských ulic a zmapovali top kavárny, které by žádný milovník kvalitní kávy neměl vynechat. Ve čtvrtém díle seriálu Na kávě v Opavě představujeme kavárnu Kupkafe. Podnik s výběrovou kávou a moderním přístupem najdete na Horním náměstí. Jaké dobroty nabízí?
26 fotografií

Na kávě v Opavě, 4. díl: Kupkafe vsadilo na domácí výrobu. Od rohlíků po sirupy

Opavsko
Neandrtálec - Ilustrační foto
Zánik neandrtálců mohla způsobit virová onemocnění. Vědci v novém výzkumu desítky tisíc let starých kostí pocházejících z Altaje nalezli nejstarší genetické stopy tří typů infekcí, které dodnes trápí moderní lidi. Ačkoliv podle autorů výsledky mohou naznačovat roli virů ve vymření pravěkých příbuzných, jiní experti s tvrzením nesouhlasí.

Kosti neandrtálců ukrývaly stopy tří nejstarších virů. Kdysi mohly zabíjet

Objevy
Jiří Procházka (vlevo) porazil na galavečeru UFC 300 Aleksandara Rakiče.
 Tři dny ve tmě, bez jídla, jen se svými myšlenkami. Pro někoho nepředstavitelné martyrium, pro nejlepšího českého bojovníka MMA Jiřího Procházku součást přípravy a také životní cesty. Pobyt ve tmě není pro bývalého šampiona organizace UFC nic nového, patří mezi jeho metody přípravy. „Už to zkoušel, je tam snad počtvrté, nebo popáté,“ přibližuje Procházkův trenér Martin Karaivanov.
36 fotografií

Procházka v drsné izolaci. Tři dny ve tmě a bez jídla. Není to tak moc, tvrdí

Ostatní sporty
Jiří Procházka (vlevo) porazil na galavečeru UFC 300 Aleksandara Rakiče.
 Tři dny ve tmě, bez jídla, jen se svými myšlenkami. Pro někoho nepředstavitelné martyrium, pro nejlepšího českého bojovníka MMA Jiřího Procházku součást přípravy a také životní cesty. Pobyt ve tmě není pro bývalého šampiona organizace UFC nic nového, patří mezi jeho metody přípravy. „Už to zkoušel, je tam snad počtvrté, nebo popáté,“ přibližuje Procházkův trenér Martin Karaivanov.
36 fotografií

Procházka v drsné izolaci. Tři dny byl ve tmě a bez jídla

Ostatní sporty
Tuchlovice slaví triumf v Sedlčanech.
Nastřílet na půdě soupeře sedm gólů, to se ve fotbalem nestává každý den, i když Němcům se to povedlo v Brazílii dokonce v semifinále mistrovství světa. Tuchlovice jsou trochu někde jinde, přesto měli jejich hráči v neděli večer velký důvod k oslavě, výsledek 7:3 ze Sedlčan je fantastický. Bod má i druhý zástupce Kladenska v krajském přeboru - Doksy ho urvaly v Sokolči.

Hermelín na špejlích sestřelily Tuchlovice sedmkrát, bod mají Doksy

Kraje
Klášterecká porcelánka. Ilustrační foto.
Loni na podzim se v klášterecké porcelánce utlumila a pak i skončila výroba. Dál ale běžela alespoň dekorovna, balírna a expedice, kde se kompletovaly polotovary z dalších závodů. Teď ale přichází definitivní konec, staletá tradice končí. Firma Thun 1794, která od 18. století vyráběla v Klášterci prvotřídní porcelán, úplně zavírá svůj závod ve městě. Informoval o tom server Novinky.cz.

Definitivní konec. Společnost Thun 1794 úplně zavřela porcelánku v Klášterci

Chomutovsko
Vyčerpaného koně, kterého v Brazílii na střeše uvěznily záplavy, vysvobodili záchranáři.
/VIDEO/ Záplavy v jižní Brazílii přinesly příběh se šťastným koncem. Televizní diváci si ve zprávách na záběrech z města Canoas všimli zoufalého koně, jenž uvázl na střeše zaplaveného domu. Video se na sociálních sítích stalo virální. Nakonec se zvíře ze střechy povedlo zachránit. Příběh se stal symbolem přírodní katastrofy. Záplavy v brazilském státě Rio Grande do Sul způsobené silnými dešti si zatím vyžádaly nejméně sto obětí. Povodně na jihu země jsou nejhorší za 80 let.

Příběh koně, kterého ničivé záplavy uvěznily na střeše domu, má šťastný konec

Svět
Turistické značení slaví 135 let existence.
Klubu českých turistů (KČT) si při svém založení v roce 1888 vytýčil jako jeden z hlavních cílů značení a úpravu stezek. V roce 1889 vzniklo první označovací družstvo tvořené dobrovolníky, kteří se záhy vydali vyznačit první turistickou trasu údolím Vltavy ke Svatojánským proudům. Poté začaly v české zemi rychle vznikat další značené pěší trasy. Přijďte nasát historii nejslavnějšího turistického značení světa 4. května do Tábora, kde na vás čeká pestrý program. Za pozvánku děkujeme Sabině Bergmanová.
4 fotografie

Turistické značení slaví 135 let existence. Vydejte se do Tábora na výlet

Čtenář reportér
Turistické značení slaví 135 let existence.
Klubu českých turistů (KČT) si při svém založení v roce 1888 vytýčil jako jeden z hlavních cílů značení a úpravu stezek. V roce 1889 vzniklo první označovací družstvo tvořené dobrovolníky, kteří se záhy vydali vyznačit první turistickou trasu údolím Vltavy ke Svatojánským proudům. Poté začaly v české zemi rychle vznikat další značené pěší trasy. Přijďte nasát historii nejslavnějšího turistického značení světa 4. května do Tábora, kde na vás čeká pestrý program. Za pozvánku děkujeme Sabině Bergmanová.
4 fotografie

Turistické značení slaví 135 let existence. Vydejte se do Tábora na výlet

Čtenář reportér
Pražské arcibiskupství představilo model pravděpodobné tváře svého hlavního patrona sv. Vojtěcha, která byla vytvořena na základě lebky ze Svatovítského pokladu.
Pravděpodobnou podobu patrona pražského arcibiskupství svatého Vojtěcha dnes odhalili zástupci arcibiskupství a odborníci, kteří se na výzkumu podíleli. Nejprve vytvořili digitální kopii lebky světce, která je součástí Svatovítského pokladu. Podobu pak vědci pod vedením Cicera Moraese odhadli pomocí informací o úponu lebečních svalů a tloušťky měkkých tkání podle konkrétních rozměrů lebky.
22 fotografií

Odborníci představili pravděpodobnou podobu svatého Vojtěcha

Praha
Andrej Kalašnik se se svým soupeřem nepáral, Liama Etebara knokautoval za 43 sekund.
V osmihranné kleci je tvrdý ranař, ve sportu svým přístupem naprostý profesionál, doma zase rodinný typ. Jenže ve světě smíšeného bojového umění MMA potřebuje být zápasník vidět a slyšet. Fanoušci milují, když dělá humbuk, byť třeba jen naoko. A tak brněnský bojovník Andrej Kalašnik na konci minulého roku vypustil do světa své alter ego – vagabunda.
28 fotografií

Vagabund předvedl rychlé K.O za 43 sekund. Kalašnik za bonus zaplatí nájem

Ostatní sporty
Andrej Kalašnik se se svým soupeřem nepáral, Liama Etebara knokautoval za 43 sekund.
V osmihranné kleci je tvrdý ranař, ve sportu svým přístupem naprostý profesionál, doma zase rodinný typ. Jenže ve světě smíšeného bojového umění MMA potřebuje být zápasník vidět a slyšet. Fanoušci milují, když dělá humbuk, byť třeba jen naoko. A tak brněnský bojovník Andrej Kalašnik na konci minulého roku vypustil do světa své alter ego – vagabunda.
28 fotografií

Vagabund předvedl rychlé K.O za 43 sekund. Kalašnik za bonus zaplatí nájem

Ostatní sporty