ŠTÍTEK: Brazílie

V polovině září podepsal HC Dukla Jihlava s Brazilským hokejovým svazem memorandum o pomoci v rozvoji brazilského ledního hokeje. Na snímku první umělá ledová plocha v Brazílii.
Od pondělí se připravují na soukromém kempu v Benátkách nad Jizerou mladí hokejisté z Brazílie. Hráči z exotické destinace se zde učí základům ve své zemi stále populárnější hry. A nejedná se o ojedinělou akci. Již v polovině září bylo podepsáno memorandum o spolupráci mezi Duklou Jihlava a Brazilským hokejovým svazem, které hokejové kontakty mezi oběma zeměmi ještě zintenzivní.
3 fotografie

Brazilci se budou v Česku učit hrát hokej. Smlouvu podepsali s jihlavskou Duklou

Hokej
V polovině září podepsal HC Dukla Jihlava s Brazilským hokejovým svazem memorandum o pomoci v rozvoji brazilského ledního hokeje. Na snímku první umělá ledová plocha v Brazílii
Od pondělí se připravují na soukromém kempu v Benátkách nad Jizerou mladí hokejisté z Brazílie. Hráči z exotické destinace se zde učí základům ve své zemi stále populárnější hry. A nejedná se o ojedinělou akci. Již v polovině září bylo podepsáno memorandum o spolupráci mezi Duklou Jihlava a Brazilským hokejovým svazem, které hokejové kontakty mezi oběma zeměmi ještě zintenzivní.
3 fotografie

Brazilci se budou v Česku učit hrát hokej. Podepsali smlouvu s jihlavskou Duklou

Hokej
Mezinárodní výstava Exota Olomouc 2023 na olomouckém výstavišti Flora, 13. října 2023
Vzácný ara hyacintový přezdívaný modrý král zelené Brazílie nebo amazoňan žlutokrký v modré mutaci a čtyři tisíce vystavených exotických a okrasných ptáků. To vše je od pátku do neděle k vidění na výstavě Exota Olomouc, která se na výstaviště Flora po pěti letech vrací ve velkém stylu.
36 fotografií

Exota Olomouc začala. Takto to teď vypadá na Floře

Olomoucko
Při své návštěvě zavítal Eduardo Lichnovský na zámek i do hradecké školy.
Vzpomínku na knížecí rod Lichnovských nabízí do 29. října výstava Jiné časy, umístěná v prostorách hradeckého zámku. Nabízí jejich rodinné fotografie z období první republiky a ukázku tehdejší módy. Zmapovali jsme současné osudy zatím posledních členů rodiny v daleké zemi.

Lichnovští na svůj hradecký zámek nezapomněli

Opavsko
Pes pampový je psovitá šelma žijící v Jižní Americe. Řadí se mezi takzvané "falešné lišky". Nyní vědci zaznamenali první případ, kdy se tento druh zkřížil se psem domácím.
Z podivného nalezence se stala světová vědecká senzace. Před dvěma lety do útulku v Brazílii přijali zvláštně vypadajícího a chovajícího se psa. Nyní vědecká studie definitivně potvrdila, že zvíře je prvním prokázaným případem křížení běžného psa a psa pampového, který patří mezi takzvané „falešné lišky“. „Liškopes“ v sobě mísil vzhled i chování obou druhů. Jejich křížení je podle odborníků překvapením. 

Je to liškopes. Experti žasnou, našli první případ křížence falešné lišky a psa

Věda
Hana Watral Mikulenková.
Akademická malířka Hana Watral Mikulenková pochází z Valašského Meziříčí. V letech 2005 až 2011 absolvovala obor malba a jiná média u profesora Ivana Csudaia na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. V rámci studijních pobytů navštívila Brazílii, Řecko a Portugalsko. Má na svém kontě řadu samostatných i kolektivních výstav u nás i v zahraničí. Záslužná byla její kurátorská práce v ostravské Galerii Industrial, v níž prezentovala svou tvorbu řada mladých a velmi výrazných talentů v oblasti výtvarného umění.
4 fotografie

Hana Watral Mikulenková: Pohled na svět se mi změnil díky dceři

Volný čas
Český šampion UFC v polotěžké váze Jiří Procházka
Definitivní konec všemožným spekulacím. Český MMA zápasník Jiří Procházka už zná jméno příštího soupeře, proti kterému zabojuje o titul v polotěžké váze věhlasné organizace UFC. Rodák z Hostěradic se 11. listopadu v New Yorku utká s Brazilcem Alexem Pereirou, svěřencem Glovera Teixeiry, jehož Procházka před rokem v červnu dokázal porazit a vybojoval pro domácí scénu historický titul v elitní světové organizaci.
22 fotografií

Bitva o titul potvrzena. Procházka chce zpátky svůj pás, na stole další Brazilec

Ostatní sporty
Čtyřicet milionů let před dinosaury vládl Zemi jiný obří tvor. Pampaphoneus biccai byl největší masožravec své doby
Při zmínce o prehistorických monstrech se lidem většinou vybaví dinosauři z Jurského parku, jako je tyrannosaurus rex nebo velociraptor. Dinosauři ale nebyli první predátoři, kteří po Zemi před miliony let chodili. Brazilští vědci z Federální univerzity Pampa našli 265 milionů let starou zkamenělinu, která ukazuje lovce, jenž Zemi dominoval 40 milionů let před proslulým T-rexem.
4 fotografie

Zemi vládl miliony let před T-rexem. V Brazílii našli kosti obávaného predátora

Objevy
Hráčky malého fotbalu Maloměřice Vipers.
Mají za sebou teprve jednu kompletní sezonu, přesto o sobě dávají výrazně vědět. Maloměřice Vipers, mezinárodní tým hrající ženskou ligu Malého fotbalu Brno, obsadil při premiérové účasti šesté místo z osmi družstev. Letos už pomýšlí na víc. Ale co hlavně? Zápasy se náramně baví a umí si je užít, stejně jako všechno okolo.
7 fotografií

Maloměřice Vipers vděčí fanouškům a chtějí víc výher

Fotbal
Předávka při štafetě na NATO dráze.
/FOTOGALERIE/ Čeští vojenští pětibojaři se účastnili mistrovství světa ve Vojenském pětiboji konaném ve Švédsku, kde dosáhli skvělých výsledků a zajistili pro Českou republiku rekordní výsledek ve štafetě na překážkové dráze NATO. Armádu České republiky reprezentovali pětičlenným týmem Matěj Picka, Lukáš Martínek a Vojtěch Neumann z 13. dělostřeleckého pluku "Jaselského". Dále Jakub Rozsypal sloužící u Vojenské policie Tábor a Martin Tomica ze 72. mechanizovaného praporu Přáslavice. 
21 fotografií

Gratulujeme! Čeští reprezentanti bodovali na Vojenském pětiboji ve Švédsku

Čtenář reportér
Průchozí jeskyně Podkova nedaleko Mladče je velkým lákadlem.
Mezi obcemi Mladeč a Bílá Lhota na Olomoucku se nachází vrch Třesín a na něm stejnojmenná přírodní památka. Kromě přírodních krás a vyhledávaných Mladečských jeskyní zde turisté najdou pozoruhodné „stavbičky“ a krajinářské výtvory vybudované v první polovině 19. století. Magnetem pro rodiny s dětmi je průchozí jeskyně Podkova. Dobrodružné putování uměle propojenými chodbami stojí za to.
15 fotografií

Tahák u Mladče: průchozí jeskyně Podkova, dílo Lichtenštejnů

Olomoucko
Matěj Burda byl součástí zlatého univerzitního týmu.
ROZHOVOR/Kolosální úspěch. Malá země v srdci Evropy se může pochlubit nejlepšími basketbalisty na světě. Sice „jenom“ ve vysokoškolském prostředí, ale i tak se jedná o ojedinělý úspěch českého kolektivního sportu v univerzitních dějinách. Dosavadním maximem pod mužskými koši bylo čtvrté místo. Navíc mladí dlouháni získali v čínském Chengdu pro svou zemi týmový cenný kov po dvaceti letech. Zlato dokonce po třiceti. Jedním ze členů blyštivé party se stal pardubický rozehrávač Matěj Burda. Do turnaje vstupoval jako dvojka na své pozici, ale po zranění spoluhráče se posunul na jedničku. V semifinále i finále režíroval hru a po závěrečném klaksonu zažil dosud nepoznanou euforii.
16 fotografií

Burda o sobě nevěděl. Skákali jsme po sobě a řvali, směje se zlatý akademik

Basketbal
Na dovolené v Turecku vážil Fernao nejméně, asi kolem 90 kilo.
Příběh pětašedesátiletého pana Fernanda, kterému nikdo neřekne jinak než Fernao, má mnoho společného s osudy miliónů diabetiků 2. typu. Ke své cukrovce se totiž s postupujícím věkem projedl a prolenošil. Miluje jídlo a pivo. Ale protože nechce, aby mu obezita zbytečně zkrátila život, dal se už podruhé do boje s nadbytečnými kilogramy. Jak zhubne diabetik? Přečtěte si Fernandův příběh.
12 fotografií

Fernao shodil 15 kilo, ale pak se projedl k cukrovce. Teď hubne, tím se léčí

Zdraví
Tipy na víkend na Brněnsku v duchu Brazílie. Městem projde karnevalový průvod
S příchodem měsíce srpna nouze o akce rozhodně nebude. Víkend na Brněnsku nabídne ochutnávku Brazílie, zábavu i kulturní zážitek. Dětský oblíbenec Michal Nesvadba z Kouzelné školky zavítá na Špilberk. Děti i dospělí se tak mohou těšit na různé výtvory z lepenky, které jsou jeho specialitou. Zážitek s okusením brazilských tradic nabídne Brasil Fest. Nebude chybět karnevalový průvod městem i vystoupení tamních hvězd. 
30 fotografií

Tipy na víkend na Brněnsku v duchu Brazílie. Městem projde karnevalový průvod

Cestujeme
Novým lodivodem chrudimských futsalistů je Alecio Da Silva.
Konec spekulacím čí nervozity. Chrudimský futsalový klub oznámil po týdnech nevědomosti příchod nového trenéra. A jak je v poslední dekádě zvykem, tak historicky nejúspěšnější klub v České republice, opět převezme brazilský lodivod. Felipe Condeho střídá na lavičce vícemistra Alecio Da Silva, který ve své kariéře hrál za Barcelonu či trénoval slavný Kairat Almaty. Fanoušci si ho však mají zapamatovat pod jménem Alecio. Přípravu s týmem začne již v příštím týdnu.

Konec bezvládí. Chrudim oznámila příchod trenéra se světovými zkušenostmi

Ostatní sporty
Oktagon 45 v Praze na Štvanici. Felipe Lima
Páteční MMA představení na pražské Štvanici přineslo několik parádních bitev, které zajímavě zahýbaly dalším děním v organizaci Oktagon. Novým majitelem mistrovského pásu v bantamové váze se stal Brazilec Felipe Lima, který ve strhujícím zápase porazil na body úřadujícího šampiona Jonase Magarda. V boji o pozici jedničky střední váhy a možnost vyzvat Patrika Kincla k bitvě o pás pak uspěl Polák Robert Bryczek, jenž si rychle poradil se Samuelem Krištofičem. Dále zářili Vladimír Lengál nebo Jaime Cordero.
14 fotografií

Novým šampionem Oktagonu v bantamové váze je Lima, Kincla vyzve Bryczek

Ostatní sporty
Paš pod rentgenem.
Na mnichovském letišti zadrželi kurýra z Jižní Ameriky s 90 balíčky kokainu v těle. Jak napsal v pátek DK, byl 36letý muž na cestě z Brazílie do Británie. Celníkům byl podezřelý rozpornými odpověďmi na účel a trvání své cesty.

Od sousedů: S 90 balíčky kokainu v těle

Českobudějovicko
Slavnostní zahájení táborové olympiády 2023
/FOTO/ Přesně 91 dětí z Kutné Hory a okolí tráví již týden část prázdnin v rekreačním středisku Želivka na Vysočině. Sportovní tábor, jehož historie se začala psát v roce 1978, se tak o víkendu přehoupl do své druhé poloviny. A právě tato druhá část byla odstartována v sobotu 22. července 2023 slavnostním zahájením táborových olympijských her.
28 fotografií

Táborová olympiáda byla slavnostně zahájena, zúčastní se jí 91 dětí

Ostatní sporty
 Eduardo Carísio.
Brazilec Carísio přichází do Jihostroje. Bude jasnou nahrávačskou jedničkou. Volat z tribuny na něj můžete různě: Carísio, ale také  Eduardo, Edu. Vzpomínáte si, jaká je přezdívka nejúspěšnějšího brankáře Motoru? Ano. Eda. Málokdo mu řekne jinak. Jihočeský sport teď na jednom z klíčových postů získává nového Edu. Tak ať se mu v Jihostroji daří. 
2 fotografie

Jihočeský sport má zase Edu! Po Romanu Turkovi přichází Brazilec Carísio

Ostatní sporty
Bývalé libero české volejbalové reprezentace Julie Kovářová
Kluby české nejvyšší volejbalové soutěže zaplní pro nadcházející ročník cizinci. Hráči i trenéři. Přestože se šéfové týmů brání označení, že zahraniční síly vytlačily ty české, je to tak. Klubům se výkonnostně i finančně vyplatí sáhnout pro hráče z Kuby nebo z Brazílie. Jak nastupující trend vnímá Julie Kovářová?
10 fotografií

Julie Kovářová cizince v extraligách vítá. I trenéry

Ostatní sporty