ŠTÍTEK: Brazílie

Čeští policisté spočítali, že počet kybernetických útoků letos stoupl ve srovnání s minulým rokem o sedmdesát procent.
Zločinci v online prostoru si letos rozhodně nedávali volno. Spíše naopak. Čeští policisté spočítali, že počet kybernetických útoků stoupl ve srovnání s minulým rokem o sedmdesát procent. Na druhou stranu byla těchto útoků více méně ušetřena kritická infrastruktura, tedy takové informační sítě, které jsou nezbytné pro provoz státu. Činily se zejména ruské hackerské skupiny, které po světě i v České republice ukradly 50 milionů hesel.

Hackeři se letos v Česku činili. Ukradená hesla prodávají za miliardy

Krimi
Silvestrovský běh v Přerově, 31.12. 2022
Vytrvalostní běžci, kteří mají na svém kontě cenná vítězství, ale i amatéři a nadšenci, kteří sportují jen tak pro radost. Na startu čtyřiačtyřicátého ročníku Silvestrovského běhu, který se koná každoročně v Přerově, se sešlo v sobotu dopoledne téměř osm desítek borců. Závod vyhrál podle očekávání vzácný host letošního klání - vítěz maratonu na Letní deaflympiádě v Brazílii Michal Stanovský.
47 fotografií

Silvestrovský běh v Přerově vyhrál maratonský šampion z Brazílie

Přerovsko
Pelé se svou první manželkou Rosemeri a prvorozenou dcerou Kelly Cristinou (rok 1967).
Když ve čtvrtek krátce před půlnocí obletěla svět smutná zpráva o smrti fotbalového krále Pelého, už to brazilsko-český novinář Fabiano Golgo dávno četl se slzami v očích na svém telefonu. „O jeho smrti jsem se dozvěděl jen  minutu poté, co brazilská televize přerušila svůj běžný program, aby to oznámila. Můj bratranec Felipe se díval na televizi a poslal mi zprávu přes WhatsApp,“ řekl Deníku Golgo. 
12 fotografií

Pelé uměl říct dobrý den a miloval českou kachnu, říká brazilsko-český novinář

Fotbal
Utkání 8. kola první fotbalové ligy: FC Baník Ostrava - FK Pardubice, 11. září 2022, Ostrava. František Valošek.
/EXKLUZIVNĚ, FOTOGALERIE/ Někdejší reprezentant se na rozdíl od jmenovaných kolegů nezúčastnil světového šampionátu v roce 1962, kde Československo narazilo na Brazílii ve skupině a překvapivě pak i ve finále. O dva roky později ale na zájezdu s Baníkem po Jižní Americe viděl fenomenálního útočníka na vlastní oči poprvé. Tehdy ještě jen z tribuny. „Tam jsem se přesvědčil, co doopravdy dovede,“ vybavuje si František Valošek.
9 fotografií

Hudba v posteli a „Populárova“ bižutérie: Pelé je nejvýš, říká legenda Baníku

Fotbal
Ivan Novák (vpravo) s Jánem Popluhárem stíhají Pelého.
Celý fotbalový svět zasáhla před koncem roku 2022 zpráva o úmrtí Pelého, nejslavnějšího fotbalisty všech dob. Brazilský kouzelník s míčem byl na vrcholu v šedesátých létech – tedy v době, kdy se nebývale dařilo i československé reprezentaci. V roce 1966 sehrála Brazílie s Československem dvě utkání, ve kterých Pelého hlídal třebíčský obránce Ivan Novák.
13 fotografií

Zemřel Pelé. Na Maracaná ho bránil i Ivan Novák z Třebíče

Fotbal
Legendární brazilský fotbalista Pelé po finále MS 1970 v Mexiku.
Bývalý brazilský fotbalista Edson Arantes do Nascimento, zvaný Pelé, tento týden podlehl následkům rakoviny tlustého střeva. Bylo mu 82 let. O jeho smrti ve čtvrtek informovala jeho rodina. Už od 60. let minulého století byl Pelé považován za nejlepšího hráče všech dob a jeho fotbalový odkaz nemá konkurenci. Ohlédněte se za mimořádnou sportovní kariérou muže, který fotbal povýšil na umění.
12 fotografií

Zemřel Pelé, bylo mu 82 let. Fotbalová legenda neměla konkurenci

Fotbal
Silvestrovský výstup na Mehelník. Letos se uskuteční oficiální třicátý ročník.
Od šedesátých let má řada Píseckých o svém programu na poslední den v roce jasno, 31. prosinec znamená, že se jde na Velký Mehelník. Z akce, která byla původně určená dětem z místního turistického oddílu, se stala stále populárnější tradice. Časem začali organizátoři se statistikami, a tak se letos uskuteční oficiální třicátý ročník Silvestrovského výstupu na Mehelník.
16 fotografií

Silvestrovský výstup na Mehelník si nenechají ujít turisté, cyklisté ani zvířata

Čtenář reportér
Finálové utkání Argentina - Francie na fotbalovém MS v katarském Lusailu, 18. prosince 2022. Lionel Messi z Argentiny drží nad hlavou trofej pro mistry světa
Lionel Messi dostal nabídku jednoho milionu dolarů za bišt, ve kterém při slavnostním ceremoniálu v Kataru převzal trofej pro fotbalové mistry světa. O průhledný plášť, do kterého před týdnem po finálovém vítězství Argentiny nad Francií oblékl Messiho katarský emír Tamim bin Hamad Sání, má zájem ománský právník a poslanec parlamentu Ahmad Barvání.
8 fotografií

Milion dolarů za plášť. Messi dostal lukrativní nabídku od ománského právníka

MS ve fotbale 2022
Prezident FIFA Gianni Infantino.
Kontroverzní, megalomanské a rekordní. To jsou hlavní přívlastky, které si ponese fotbalové mistrovství světa v Kataru. Na nové stadiony a renovaci těch starších vynaložil bohatý emirát tři miliardy dolarů (téměř 70 miliard korun). Celkové náklady investované do širší infrastruktury ke konání světového šampionátu dosahují astronomických 220 miliard dolarů, což je s přehledem největší částka vynaložená na konání fotbalového mistrovství světa.
39 fotografií

Projekt MS a miliardy: Katar je o parník první, Infantino velebí hostitele

MS ve fotbale 2022
Sklářský výtvarník Ricardo Hoineff, rodák z Rio de Janeira, během dne otevřených dveří, v rámci projektu Křišťálové údolí. Prosinec 2022.
/ROZHOVOR/ Rodáka z brazilského Ria de Janeiro Ricarda Hoineffa, později scénografa a řadu let uznávaného sklářského umělce osud zavál z druhého konce světa na Novoborsko. Po řadě let v Praze si k němu našel až takový vztah, že si zde postavil dřevěnou roubenku a sklářský ateliér s pecí. Je od něj krásný rozhled do kraje. Ač se nepovažuje za fanouška kopané, právě tady s napětím a emocemi sledoval, jak si vedou „jeho“ Brazilci na fotbalovém šampionátu.
14 fotografií

Vánoce v Brazílii nejsou o dárcích, ani žádné show. Jsou úžasnou oslavou rodiny

Volný čas
Miloslav Čurby Urbanec má na svém domě, pozemku i automobilu Argentinu...
/VIDEO/ Argentina uprostřed České republiky. Přesněji řečeno v Bukovce na Pardubicku. Kdyby nebyl sníh, tak by si jeden myslel, že se ocitl v Jižní Americe. Na domě visí modrobílé vlajky, za ním se točí socha Maradony, která hledí na zmenšeninu hřiště Boca Juniors. To vše má na svědomí blázen do argentinského fotbalu Miloslav „Čurby“ Urbanec. Před letošním šampionátem v Kataru svou sbírku ještě vytunil. Své auto vyzdobil v barvách „své“ země. A jeho jméno nepřekvapí už nikoho: La Argenta.
40 fotografií

Katar last minute: Milovník argentinského fotbalu peníze neřeší a letí za Messim

MS ve fotbale 2022
Mario Götze, německý záložník, jenž rozhodl finále MS před čtyřmi lety, se do Ruska nepodívá.
Už tuto neděli se na Blízkém východě rozhodne o novém vládci fotbalového světa. Finále dvaadvacátého světového šampionátu navíc okoření souboj dvou hvězdných spoluhráčů z Paříže Lionela Messiho s Kylianem Mbappém, ve hře je zlatá tečka argentinské legendy i úspěšná obhajoba výjimečné éry francouzského fotbalu. Jaké neobyčejné příběhy už napsala historie finálových bitev? Připomeňte si s Deníkem památné zápasy 21. století.
39 fotografií

Vzpomínáte si na slavná finále MS? Brazilská samba či střídající hrdina Götze

MS ve fotbale 2022
Miloslav Čurby Urbanec má na svém domě, pozemku i automobilu Argentinu...
/VIDEO/ Argentina uprostřed České republiky. Přesněji řečeno v Bukovce na Pardubicku. Kdyby nebyl sníh, tak by si jeden myslel, že se ocitl v Jižní Americe. Na domě visí modrobílé vlajky, za ním se točí socha Maradony, která hledí na zmenšeninu hřiště Boca Juniors. To vše má na svědomí blázen do argentinského fotbalu Miloslav „Čurby“ Urbanec. Před letošním šampionátem v Kataru svou sbírku ještě vytunil. Své auto vyzdobil v barvách „své“ země. A jeho jméno nepřekvapí už nikoho: La Argenta.
40 fotografií

Katar last minute: Milovník argentinského fotbalu peníze neřeší a letí za Messim

MS 2022: Fotbalové příběhy
Vodopády Iguazú navštíví každoročně více než milion turistů.
Pokud oheň symbolizuje pekelnou bránu, pak by vodopády Iguazú mohly být branou do ráje. Alespoň toho tropického. Leží na stejnojmenné řece mezi Argentinou a Brazílií a jsou považovány za jedny z nejkrásnějších. Více než 270 padajících vodopádů obklopuje bujná vegetace deštného pralesa. Jeden ze sedmi přírodních divů světa je také největším systémem vodopádů na Zemi.
9 fotografií

Div světa, který se nikdy neokouká. To jsou vodopády Iguazú v Jižní Americe

Do světa
FC NY Tiradores Ústí n. L. - FC Brazil Kladno, futsal Divize A 2022/2023. Vpravo Pavel Dlouhý
V divizní soutěži futsalistů si dál vedou slušně borci kladenského klubu Brazil. Na mistrovství světa sice svoje hrdiny v kanárkových dresech ztratili už ve čtvrtfinále, a pomalu to oplakali, ale sami uhráli bodík na půdě ústeckého mužstva Tiradores, s nímž remizovali 3:3. Byla to už pátá remíza v osmém duelu sezony, v tomhle ohledu se stávají rekordmany.
10 fotografií

Obrazem: Remízovým králům z Kladna vehnali Kanárci slzy do očí

Fotbal
Radost Nizozemců z vyrovnávacího gólu v nastaveném čase čtvrtfinále MS s Argentinou
Tenhle geniální moment se zapíše do dějin mistrovství světa. Jen škoda, že to nebude zlatým písmem… Experti i fanoušci žasnou nad neuvěřitelnou gólovou akcí, kterou fotbalisté Nizozemska zachránili v nastaveném čase čtvrtfinále s Argentinou. Byl by to dokonalý příběh, kdyby „Oranje“ postoupili dál. Jenže to se nestalo, nakonec padli na penalty. Slavit tak mohl Lionel Messi.

Geniální signál. Nizozemci nadchli kulišárnou. Straka: Na to musíš mít koule

MS ve fotbale 2022
Argentinec Lionel Messi se raduje ze svého prvního gólu v play off na MS.
/PROGNÓZA, FOTOGALERIE/ Fotbalové mistrovství světa v Kataru se týká už pouze osmi mančaftů. Kdo z nich by mohl pomýšlet na titul? Odborníci mají jasno. „Jasným favoritem je pro mě Brazílie, ve finále ji vidím s Francií,“ tipuje bývalý hráč a trenér Günter Bittengel. Totožné finálové duo odhaduje také vicemistr Evropy z roku 1996 Václav Němeček. Nejprve je však na řadě čtvrtfinále. Deník zkouší predikovat, jak by to mohlo dopadnout.
39 fotografií

Jde se do čtvrtfinále. Rýsují se bitvy titánů Messi – Neymar a Mbappé – Ronaldo?

MS ve fotbale 2022
Brazilský nadšenec proměňuje fotografie Měsíce v umění
Měli jste už někdy nenaplnitelnou touhu stáhnout Měsíc z oblohy, nebo si na něj alespoň sáhnout? Když se vše dobře sejde, působí Měsíc na obloze vskutku magicky a nutí nás na něj upřeně hledět bez jediného mrknutí. Stejnou touhu má i Daniel Antoniol z Brazílie, který fotí Měsíc v úžasných kompozicích. Těžko uvěřit, že fotky upravuje jen na mobilním telefonu.
18 fotografií

Dokonalé snímky Měsíce. Brazilec si hraje s kompozicí, jeho fotky obdivuje svět

Hobby
Adam Mendrek s Ondřejem Králem.
Jihoamerické turné skončilo pro Adama Mendreka a Ondřeje Krále úspěchem! Čeští badmintonisté po třetím místě v Peru, vítězství v Mexiku brali v neděli v Salvadoru druhé místo. Ve finále v San Salvadoru nestačili na kanadskou dvojici Kevina Lee a Ty Alexandera Lindemana. Český pár prohrál ve třech setech. „Finále skončilo nejtěsněji, jak mohlo. Koncovky 1. a 3. setu nám vůbec nevyšly. Nebyli jsme schopni převzít více iniciativy na prvních třech míčcích, konkrétně na servisu,“ prohlásil Mendrek, který si se svým parťákem připsal hodně bodů do světového žebříčku.

Skvělé výkony badmintonistů Mendreka s Králem! V Salvadoru se dostali do finále

Ostatní sporty
Roman Matějka
Trefí se, nebo ne? Trenér Roman Matějka na začátku mistrovství světa tipoval trojici největších favoritů na titul z Kataru. „Fandím dobrému fotbalu a věřím třem týmům. Vyhraje někdo z trojice Francie, Brazílie, Španělsko. To jsou pro mě favorité. Někdo může samozřejmě překvapit,“ zatím to tedy kouči SK Hranice vychází. A koho favorizujete vy?

Matějka o MS v Kataru: Jako hokej v Senegalu. Jeho favorité zatím válí

MS ve fotbale 2022
Bývalý brazilský fotbalista Pelé.
Legendární brazilský fotbalista Pelé podle listu Folha de Sao Paulo už nereaguje na chemoterapii a je v paliativní péči. Od úterka je dvaaosmdesátiletý trojnásobný mistr světa opět v nemocnici Alberta Einsteina v Sao Paulu. Ačkoli v pátek její představitelé vydali prohlášení, že se jeho stav celkově zlepšil a užívá antibiotika na infekci dýchacích cest, podle deníku Folha nejsou zprávy o Pelého zdraví povzbudivé.

Strach o legendu. Pelé už nereaguje na chemoterapii a je v paliativní péči

Fotbal