ŠTÍTEK: Brazílie

Nemanja Kuzmanovič, srbský fotbalista Baníku Ostrava
/FOTOGALERIE/ Zatímco spoluhráči ještě dřeli po skončení podzimní části FORTUNA:LIGY i MOL Cupu na tréninku, on se 23. listopadu vydal za originálním zážitkem. Na mistrovství světa do Kataru. Fotbalový útočník ostravského Baníku Nemanja Kuzmanovič zažívá v těchto dnech atmosféru velkého svátku. „Moc jsem se těšil, protože je to můj první šampionát,“ řekl Kuzmanovič v unikátním seriálu Deníku, jenž vznikl u příležitosti konání světového šampionátu.
60 fotografií

Baníkovec Kuzmanovič fandí Srbsku v Kataru. Repre? Už to asi nestihnu, vtipkuje

MS 2022: Fotbalové příběhy
Holger Handschick, stoper Hrádku nad Nisou
Boje v základních skupinách o šestnáct vstupenek do osmifinále na fotbalovém mistrovství svět gradují. Postup zatím slaví tři celky: obhájci titulu z Francie, možná nejsledovanější tým šampionátu Brazílie a také šestibodové Ronaldovo odhodlané a ambiciózní Portugalsko. Ve hře zůstává mimo jiné i Německo a Dánsko, tedy dva kluby, které pečlivě sleduje Holger Handschick, první německý hráč ve službách Slovanu Hrádek Nad Nisou po druhé světové válce.

Fotbal je doma všude. Věřím Francii, nám chybí útočník, ví německý stoper Hrádku

MS 2022: Fotbalové příběhy
Jiří Skalák
Poslední roky v Anglii spíše paběrkoval a mnoho minut neodehrál. I proto se Jiří Skalák na začátku loňského roku rozhodl pro návrat do Česka. Od té doby je hráčem Mladé Boleslavi, která po tomto podzimu drží šesté místo. K němu dopomohl i sám Skalák, který pravidelně nastupoval a mužstvu pomohl jedním gólem a jednou asistencí. „Musím zapracovat na tom, aby tělo dál drželo, a na jaře bych chtěl zlepšit i statistiky," hlásí třicetiletý fotbalista, který svým herním vytížením podpořil charitu.
10 fotografií

Skalák o Anglii, MS i aktuální sezoně. Tělo zátěž zvládá, cílem je šestka, říká

FORTUNA:LIGA
Stejné obavy Brazilců jako před osmi lety na domácím šampionátu - zraněný Neymar a kolem budoucnosti ústřední hvězdy řada otazníků.
Zprvu to vypadalo na další tradiční etudu z jeho bohatého repertoáru. Brazilec Neymar ležící na trávníku? Nic nového. A už vůbec ne něco, co by si žádalo větší pozornost. Fanoušci Srbska naštvaně pískali, to ovšem ještě netušili, že tentokrát šlo o skutečné zranění jihoamerické superstar. Třicetiletý kanonýr si totiž ošklivě poranil pravý kotník a jeho další pokračování v Kataru je zahaleno řadou otazníků.

Brazilský karneval bez Neymara? Favorit MS se (opět) strachuje o svou hvězdičku

MS ve fotbale 2022
Pardubice vyběhly na hřiště proti pražské Spartě hned s několika novými posilami.
Ideální příležitost. Nejvyšší fotbalová soutěž v České republice má stejně jako drtivá většina těch v evropských zemích zimní přestávku už od poloviny listopadu. Způsobilo to světový šampionát, který se poprvé odehrává v neobvyklém termínu. Zraky fanoušků „kulatého nesmyslu“ se zaměřily na Katar. Pardubičtí fans ale nervózně sledují, jak se jejich miláčci připraví na jaro, které pro ně jako pro poslední tým, bude vařicí…FK Pardubice má za sebou první utkání v Tipsport lize. Porazil rezervu Sparty 3:2 a veřejnosti představil nové hráče. Zítra zamíří do Prahy (hřiště na Chvalech) k zápasu s Teplicemi (10:30).
53 fotografií

Čtyři cizinci. Pardubice mobilizují síly na horké jaro

FORTUNA:LIGA
David Kozma při svém posledním zápase s Petrem Knížetem.
/FOTOGALERIE/ Je tu zase! Po osmi měsících se vrcholné MMA vrací do Ostravy! Oktagon 37 bude v sobotu (18 hodin) v Ostravar Aréně předposledním turnajem populární česko-slovenské organizace v roce 2022. Ještě předtím bude v multifunkční aule Gong k vidění tiskovka nazvaná Oktagon Time (čtvrtek v 17 hodin), následně v pátek proběhne vážení. Hlavním tahákem bude pochopitelně další titulová obhajoba Davida Kozmy.
67 fotografií

Oktagon zpět v Ostravě! Brito nevydrží, míní obhájce Kozma. Brazilec: Oddělám ho

Ostatní sporty
nejlepší střelec okresního přeboru Vlastimil Mikuláštík ze Stráže nad Nežárkou během podzimní části zatížil konto soupeřů 31 góly.
/KANONÝR DENÍKU/ Jemu osobně i jeho týmu se podzimní část fotbalového okresního přeboru nadmíru vydařila. Útočník Stráže nad Nežárkou Vlastimil Mikuláštík (37 let) v ní zaznamenal 31 gólů a vydatnou měrou pomohl svému klubu k první příčce, na níž přezimuje se čtyřbodovým náskokem na druhé dačické béčko. Další v pořadí Šimon Hric právě z týmu od Dyje jich má na svém kontě 17…
4 fotografie

Jeden hráč tým nedělá, tvrdí nejlepší střelec přeboru Mikuláštík

Okresy
Gabriel Natan Mendonca v dresu Modré (uprostřed) v utkání I.A třídy proti Bílině.
Fotbalisté Modré, hrající I.A třídu v Ústeckém kraji, vsadili v letošní sezoně na několik cizinců. Kromě posily z Holandska nebo Itálie byli v základní sestavě dva mladíci z Brazílie. Jeden z nich, teprve 19letý Gabriel Natan Mendonca, je další hvězdou unikátního seriálu Deníku, jenž vznikl u příležitosti mistrovství světa. Začtěte se do osudů fotbalistů ze zahraničí, kteří se náhodou nebo cíleně ocitli v Česku.

Brazilec, který hraje na Děčínsku. Celá země se zastaví, bude to velká party

MS 2022: Fotbalové příběhy
Zápasník MMA Jiří Procházka.
Nejlepší český MMA bojovník současnosti Jiří Procházka půjde se zraněným ramenem na operaci a čeká ho nejméně půlroční pauza. Potvrdil, že se proto vzdal pásu šampiona organizace UFC v polotěžké váhové kategorii, který měl za dva týdny v Las Vegas obhajovat proti Gloveru Teixeirovi z Brazílie. Jakmile se ale dá zdravotně do pořádku, je Procházka připraven o titul bojovat.
5 fotografií

Bojovník Procházka se vážně zranil. Vzdal se mistrovského titulu

Ostatní sporty
Útočník Zlína Vukadin Vukadinovič před zápasem s Brnem.
Sice mají elitního tenistu Novaka Djokoviče, výborné basketbalisty, ale fotbal dál zůstává v Srbsku sportem číslo jedna. Sedmimilionové zemi na Balkáně dorostla skvělá generace hráčů, parta legendárního Dragana Stojkovič chce z nejtěžší skupiny postoupit do vyřazovacích bojů, v Kataru navázat na stříbrnou jízdu sousedního Chorvatska z minulého šampionátu.
100 fotografií

Vukadinovič o Srbsku: nadupaná ofenziva, legenda na střídačce, konečně tým!

MS ve fotbale 2022
Ilustrační snímek
Český senior odsouzený v Hongkongu k 27 letům vězení za pašování drog byl na konci října převezen do Česka. Uvedl to Český rozhlas - Radiožurnál. Podle rozhlasu se jedná o prvního občana ČR, kterého Hongkong vydal na základě smlouvy o vzájemném vydávání odsouzených. Zbytek trestu stráví čtyřiasedmdesátiletý Vladimír Švec v české věznici, na svobodu by měl vyjít v 93 letech.
4 fotografie

Senior odsouzený v Hongkongu za pašování drog je v ČR. Ve vězení bude do 93 let

Krimi
Ilustrační snímek
Čtyřiasedmdesátiletý Vladimír Švec ze Sušice byl na konci října převezen z Hongkongu do Česka. Zbytek svého 27letého trestu za pašování drog si odsedí v tuzemské věznici, na svobodu by se měl dostat v 93 letech. Informaci přinesl dnes Český rozhlas - Radiožurnál. Podle rozhlasu se jedná o prvního občana ČR, kterého Hongkong vydal na základě smlouvy o vzájemném vydávání odsouzených.

Seniora ze Sušice odsoudili v Hongkongu za pašování drog. Trest si odsedí v ČR

Zločiny a soudy
Reprezentace: Česko - Faerské ostrovy, Vladimír Coufal
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Gazientep – Do Kataru se se spoluhráči nepodívá, přesto bude mistrovství světa pozorně sledovat. Krajní obránce West Hamu United Vladimír Coufal bude mít na vrcholné akci hned pět spoluhráčů, další hvězdy zná z anglické ligy, kde dva roky působí. Hlavním favoritem třicetiletého českého reprezentanta je Brazílie, právě Neymarovi a spol. bude rodák z Ludgeřovic fandit nejvíc. „Jsem rád, že v týmu máme Lucase Paquetu. Za mě by mohli Brazilci uspět nebo alespoň dojít daleko. Osobně jim věřím nejvíc,“ přiznává.
87 fotografií

Coufal bude na MS fandit Brazílii: Bude to jiné, když řadu hráčů znám osobně

Fotbal
Argentinský čaroděj Lionel Messi míří do Kataru s jasným cílem - vyhrát konečně i slavné mistrovství světa.
Dlouho očekávané mistrovství světa v Kataru je doslova za dveřmi. První utkání se na Blízkém východě odehraje už v neděli 20. listopadu a do akce se ihned zapojí i ti největší favorité na zisk zlatého artefaktu. Kdo obohatí v pořadí již 22. světový šampionát ve fotbale? Nahlédněte s Deníkem pod pokličku nominací nejžhavějších aspirantů na titul.
8 fotografií

Messi, Ronaldo, Neymar. Favorité MS v Kataru spoléhají na osvědčené hvězdy

MS ve fotbale 2022
Ruy Alves na ostrově
Suchozemští krabi, keře jitrocele, vzácné kapradiny nebo obrovská zrnka písku na pláži. Brazilský ostrov Trindade v jižním Atlantiku nabízí podívanou na každém metru čtverečním. Dopřána je jen vojákům, kteří ostrov hlídají, a vědcům, kteří nestačí žasnout nad tím, co umí příroda. Česko-brazilský biolog Ruy Alves Deníku vyprávěl o tom, jak se na ostrov pomalu vrací život.
9 fotografií

Obnovuje brazilský ostrov. Zrnka písku jsou tu velká jako míče, říká biolog

Svět
Kanonýr Jaroslav Kadeřábek
První jarní kolo okresního přeboru bylo zapadané barevným podzimním listím. V utkání mezi Višňovou a Krásnou Studánkou sbírala body trochu překvapivě Studánka. Hattrick si připsal dvacetiletý střelec Jaroslav Kadeřábek i přesto, že den před zápasem proběhla rozlučka se sezónou. „Vstup do zápasu byl trosku těžší, ale pak už jsem si zvykl,“ směje se kanonýr.
3 fotografie

Každý gól je pro střelce Kadeřábka splátka tátovi za lásku k fotbalu

Okresy
Velešínský kanonýr Stanislav Šálek se s 12 góly aktuálně dělí o druhé místo mezi nejlepšími střelci I. B třídy sk. A.
/KANONÝR DENÍKU/ Fotbalisté Velešína neprožívají zrovna příznivé období. V minulé sezoně se poroučeli z krajské I. A třídy a v té letošní o soutěž níž jsou zatím také poslední. Blýskáním na lepší časy budiž premiérové vítězství 2:1, kterého tým docílil v Boršově nad Vltavou. O obě trefy se postaral Stanislav Šálek, který jich už v rozehraném ročníku zaznamenal 12.

Druhý sestup za sebou si vůbec nedovedu představit, říká kanonýr Šálek

Kraje
Student Martin Švejk na výletě ve slavném surfařském zálivu Victoria Bay, který navštívil během stipendijního školního pobytu v JAR.
Studenti středních škol z Vrchlabska mohou žádat Nadační fond Škoda Auto o příspěvek na zahraniční kulturně-studijní pobyty pro školní rok 2023/2024. Součástí přihlášky, kterou je možné podat do 15. listopadu 2022, musí být motivační a doporučující dopis a návrh projektu na udržitelný rozvoj regionu. Studenti mohou žádat o příspěvek ve výši až 200 tisíc korun.

Do Řecka či Brazílie? Pro studenty z Vrchlabska je ve hře až 200 tisíc na cizinu

Krkonoše
Martin Švejk na výletě ve slavném surfařském zálivu Victoria Bay, který navštívil během svého studijního pobytu.
I studenti z okolí Vrchlabí a Rychnovska mohou letos žádat Nadační fond ŠKODA AUTO o příspěvek na zahraniční kulturně-studijní pobyty pro školní rok 2023/2024, a to až do 15. listopadu. Součástí přihlášky musí být motivační a doporučující dopis a návrh projektu na udržitelný rozvoj regionu.

Nadační fond přijímá v regionu přihlášky na studijní pobyty

Rychnovsko
Ayahuasca je halucinogenní psychotropní nápoj připravovaný z jihoamerické liány Banisteriopsis caapi.
Liána duše, Ayahuasca či zkráceně Aya. To jsou některé z názvů pro halucinogenní psychotropní nápoj připravovaný z jihoamerické liány Banisteriopsis caapi. Zatímco v kruzích lidí, kteří se zabývají duchovním rozvojem, je tento nápoj známý už nějaký ten pátek, do povědomí široké veřejnosti se nyní dostal s případem manželů Kordysových. Těm byl za pořádání ceremonií s „nápojem šamanů“ udělen trest odnětí svobody ve výši osmi let.
4 fotografie

Rituál s ayahuascou je to nejlepší, co jsem udělal, svěřil se mladík Deníku

Společnost
Brazilský prezident Jair Bolsonaro během projevu ve svém sídle, 1. listopadu 2022.
Brazilský prezident Jair Bolsonaro večer poprvé vystoupil na veřejnosti od své porážky v nedělních prezidentských volbách a v krátkém projevu řekl, že bude dodržovat ústavu. Vítězi prezidentských voleb Luizi Ináciovi Lulovi da Silva přitom nepogratuloval a prohlásil, že podporuje nenásilné protesty. Bolsonarův ministr Ciro Nogueira potvrdil, že pracuje s týmem vítěze na předání moci.

Bolsonaro poprvé po neúspěchu v brazilských volbách promluvil. Porážku neuznal

Svět
Staronový prezident Brazílie Luiz Inácio Lula da Silva
Sonja Rosas z Fortalezy v severovýchodním brazilském státě Ceará je matkou dvou dětí. Žije ve favele, což je synonymum pro slum. Pracuje jako kuchařka a uklízečka v jedné z tamních středostavovských domácností. Za vlády levicové Strany pracujících se její život zlepšil tím, že pro služebné politici do zákoníku práce zakotvili minimální mzdu, pracovní dobu, volné víkendy i garantovanou dovolenou.
5 fotografií

Staronový brazilský prezident Lula rozumí chudým. Zastupovat chce všechny

Svět
Staronový brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva
Prezidentem Brazílie bude od ledna levicový politický veterán Luiz Inácio Lula da Silva, který největší latinskoamerickou zemi vedl už v letech 2003 až 2010. V nedělním druhém kole voleb těsně porazil současnou hlavu státu Jaira Bolsonara, oznámil nejvyšší volební orgán TSE. Pro Lulu hlasovalo 50,9 procenta zúčastněných, Bolsonaro získal 49,1 procenta hlasů, podle deníku El País jde o nejtěsnější výsledek v novodobé demokratické historii země. 
5 fotografií

Brazilským prezidentem bude Lula da Silva. Těsně porazil Bolsonara

Svět
V hledáčku Interpolu jsou stovky Čechů.
V databázi Interpolu je na veřejném seznamu přes sedm tisíc mezinárodně hledaných zločinců. Dvanáct pachatelů pochází i z České republiky. Ze strany české, ale třeba také brazilské nebo americké policie, jsou hledaní za spáchání různých trestných činů – od úkladné vraždy přes daňové podvody až po loupež století. Tři Češi také figurují na seznamu nejhledanějších Evropanů současnosti. Konečné číslo hledaných zločinců je ale ve skutečnosti mnohem vyšší.

Zlodějny, krácení daní, nájemné vraždy. V hledáčku Interpolu jsou stovky Čechů

Krimi
ROTARY má v Chebu dlouholetou tradici.
Nové projekty ve městě podpořili i letos členové Rotary klubu. Na ukrajinské uprchlíky přispěli bezmála 130 tisíci korunami na uhrazení nákladů souvisejících s výukou češtiny a integrací do českého prostředí. „Naším posláním je organizace a podpora konkrétních projektů a aktivit, které zlepšují život lidí a pomáhají k rozvoji občanské společnosti. V minulém roce byla například podpořena částkou 115 tisíc korun dvojjazyčná třída na 6. základní škole v Chebu,“ sděluje za chebské rotariány Jiří Pátek.
4 fotografie

Rotary klub v Chebu podporuje středoškoláky a pořádá výměnné pobyty

Chebsko