ŠTÍTEK: Brazílie

Levicový kandidát Luiz Inácio Lula da Silva při projevu ke svým příznivcům Sao Paulu po prvním kole brazilských prezidentských voleb, 2. října 2022
V prvním kole prezidentských voleb v Brazílii zvítězil v neděli podle očekávání levicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva, v rozporu s průzkumy ale nezískal tak velký náskok před druhým v pořadí, nynějším krajně pravicovým prezidentem Jairem Bolsonarem. Nedostal ani přes 50 procent hlasů, jak ukazovaly některé průzkumy. Tito dva kandidáti se tedy utkají 30. října ve druhém kole. Bolsonarova strana slavila v neděli triumf v parlamentních volbách, v dolní komoře bude nejsilnější formací.

První kolo prezidentských voleb v Brazílii ovládl Lula. Čeká ho boj s Bolsonarem

Svět
Brazilský prezident Jair Bolsonaro se vítá s příznivci v Sao Paulu 2. října 2022 před prezidentskými volbami.
Brazilci jdou v neděli k volbám, v nichž rozhodují o svém prezidentovi na další čtyři roky a o novém složení parlamentu. O nejvyšší úřad se uchází desítka kandidátů, podle průzkumů ale mají šanci jen dva - krajně pravicový prezident Jair Bolsonaro a levicový lídr Luiz Inácio Lula da Silva, který v čele největší, více než dvousetmilionové latinskoamerické země stál v letech 2003 až 2010.

Brazilci volí prezidenta. Šance má jen Bolsonaro či levicový exprezident Lula

Svět
Kávová krize. To je název výstavy fotografií, která je v těchto dnech k vidění například v blanenském zámeckém parku. Přibližuje životy pěstitelů kávy. Příchozí ji mohou navštívit první říjnový týden. Je součástí happeningu Výstava na stromech.
Kávová krize. To je název výstavy fotografií, která je v těchto dnech k vidění například v blanenském zámeckém parku. Přibližuje životy pěstitelů kávy. Příchozí ji mohou navštívit první říjnový týden. Je součástí happeningu Výstava na stromech. V letošním ročníku je nainstalovaná na 113 místech po celém Česku a také na padesátce míst v sousedním Slovensku. V regionu je připravená také v hodonínské, vyškovské a brněnské Zoo. Dále v Mikulově nebo na řadě míst na Vysočině.
10 fotografií

Kávová krize: výstava v Blansku ukazuje tvrdý život pěstitelů, podívejte se

Blanensko
Brněnský MMA bojovník Andrej Kalašnik (vpravo).
Pevnost Brno se stala azylem pro organizaci Oktagon v době koronavirové pandemie, kde se za zavřenými dveřmi s nejpřísnějšími opatřeními konaly turnaje ve smíšeném bojovém umění MMA. Už v sobotu se však fanoušci tohoto atraktivního odvětví dočkají mega akce na nejlepším možném místě. Turnaj Oktagon s pořadovým číslem 35 hostí Winning Group Arena, domovský stánek hokejistů Komety.
7 fotografií

MMA si podmaní halu Komety, Oktagon 35 je tu. Kalašnik čeká pořádný kotel

Ostatní sporty
Královopolské volejbalistky prožily úspěšnou sezonu, i proto hned pětice hráček dostala pozvánku do reprezentace.
Je to jen další prokázání kvalitní práce královopolského volejbalu. Po loňské veleúspěšné sezoně, kdy brněnský ženský celek ovládl domácí pohár a v extralize skončil jen krok od titulu, totiž hned pětice hráček dostala pozvánku do reprezentace. „Každý den mám teď možnost trénovat s těmi nejlepšími smečařkami, od kterých se mohu hodně naučit. A i když nedostávám v zápasech tolik šancí, cítím se na hřišti líp,“ přiblížila pro klubový web Denisa Pavlíková.

Blízko vysněnému turnaji. Reprezentantky KP Brno se chystají na MS

Ostatní sporty
Lidé se shromáždili 9. září 2022 před Buckinghamským palácem v Londýně, den po úmrtí královny Alžběty II.
Zástupy lidí z různých koutů Británie i ze zahraničí, od dětí až po seniory, v pátek s kyticemi v rukách mířily k Buckinghamskému paláci, aby vzdaly hold zesnulé britské královně Alžbětě II. Někteří z nich mluvili o šoku a těžko pochopitelné situaci, když popisovali své pocity po úmrtí panovnice, „která tady vždycky byla“. „Je to, jako byste ztratil člena vlastní rodiny,“ řekla ČTK jedna z truchlících.
38 fotografií

Šok a konec éry. V Londýně se s milovanou královnou Alžbětou loučí tisíce lidí

Státy mimo EU
Domorodých kmenů v Amazonii ubývá. Ilustrační foto
V amazonské džungli zemřel domorodec, který žil úplně mimo moderní svět. Brazilské úřady jej považovaly za posledního příslušníka svého kmene. Muž se celý život bránil všem pokusům o kontakt, kladl pasti a střílel šípy po každém, kdo se přiblížil příliš blízko. Úmrtí velmi zasáhlo aktivisty. Litují ztráty dalšího etnického jazyka a kultury.

V Amazonii zemřel poslední "muž z díry". Aby unikl civilizaci, kladl i pasti

Svět
Hvězdou Fírfestu je kapela NAZsong.
Již 14. ročník rockového festivalu Fírfest v pivnici s výhledem nabídne v pátek 19. srpna zábavu, setkání i prima muziku. Od 18 hodin na zahradě Restaurace Fírovka, zahrají kapely NAZsong - Tribute to Nazareth jako ambiciózní projekt fenomenálních muzikantů z Ústecka, i místní jistota Black Jack - metalová legenda s frontmanem Apínem či Cumbal z Mostu, fírfesťácká tradice co vždy překvapí.

Hvězdou Fírfestu je NAZsong. Brazílie láká kapelu z Ústí nad Labem na turné

Čtenář reportér
Mezinárodní hokejový kemp, vlevo David Císař, vpravo Lukáš Tramba
Jeden z největších mezinárodní hokejový camp na světě? Koná se už přes 20 let a letos z Nymburku přesídlil do Poděbrad. Czech International Hockey Camp má hned několik zvláštností, například se na něj do srdce Evropy vydávají nadšenci až z Aljašky, Brazílie nebo Indie. „Indové byli letos poprvé, měli jsme z toho velkou radost. Po covidu se znovu nadechujeme,” hlásí Lukáš Tramba, hlavní kouč projektu a mimochodem i šéf IHC Písek. 

Na mezinárodním hokejovém kempu byli v Poděbradech Brazilci i Indové

Hokej