ŠTÍTEK: Čečensko

Herní víkend.
/FOTOGALERIE/ Městská knihovna v Dobříši připravila pestrý a zajímavý program, ze kterého si vybere každý. V nabídce nechybí beseda se známou novinářkou Petru Procházkovou, představení Stanislavy Hoškové, pohádka pro děti či literárně-výtvarná soutěž pro děti i dospělé. Zároveň se mohou zájemci přihlašovat na srpnový tábor pro starší a pokročilé. 
10 fotografií

Program knihovny v Dobříši: Beseda se známou novinářkou i tábor pro pokročilé

Čtenář reportér
Macamelo, chak-chak i keksiky: Vánoce v Kostelci nad Orlicí chutnají světově
/FOTO, VIDEO/ Nejen po vánočce, perníčcích či vanilkových rohlíčcích, ale třeba i po medovníku a sladkých bramborách z Čečenska, macamelu z Afghánistánu či cukroví nazývaném bessan ladoo z Indie mohou vonět a chutnat Vánoce v Kostelci nad Orlicí. A to díky obyvatelům zdejšího pobytového střediska pro uprchlíky. Kousky z jejich sváteční kuchyně měli příležitost ochutnat návštěvníci u jednoho ze stánků při nedělním jarmarku Vánoční ulička.
37 fotografií

Macamelo, chak-chak i keksiky: Vánoce v Kostelci nad Orlicí chutnají světově

Rychnovsko
Rukojmí otrávení plynem, které se podařilo vynést z moskevského divadla.
Před 20 lety se v Moskvě odehrálo drama, jež otevřelo další kapitolu tehdejší vleklé rusko-čečenské války a současně ukázalo, jak razantně a také katastrofálně řeší Rusko své vnitřní problémy. Zajetí více než 850 rukojmí čečenskými ozbrojenci v divadle Dubrovka skončilo zásahem policie, po němž se našlo více než 170 mrtvých těl. A dodnes je otázka, kolik z nich připadá na vrub ozbrojencům a kolik samotnému zásahu.
7 fotografií

Teror v moskevském divadle. Masakr ukázal, jak děsivě Rusko řeší své problémy

Svět
Krátce po vraždě Anny Politkovské se u místa zločinu začali scházet lidé, kteří tam vytvořili první improvizovaný památník
Dne 7. října 2006 byla ve výtahu bytového domu v centru Moskvy zastřelena osmačtyřicetiletá ruská novinářka a spisovatelka Anna Politkovská. Vedle razantního postoje k tehdejšímu čečenskému konfliktu byla známá svou kritikou Vladimira Putina. Její smrt a nedbalé vyšetřování její vraždy jasně ukázaly nedemokratickou povahu putinovského režimu. Toto varování si však nezískalo dostatečnou pozornost.
7 fotografií

Zabili ji Putinovi k narozeninám. Vražda Anny Politkovské naznačila pád Ruska

Svět
Čečenský vůdce  Ramzan Kadyrov na snímku z 25. února 2022.
Prezident ruského automního Čečenska Ramzan Kadyrov v jedenáctiminutovém zvukovém záznamu na sociální síti tlegram kritizoval vedení ruské armády, které patrně zaskočila ukrajinská protiofenziva na severovýchodě Ukrajiny. V této souvislosti Kadyrov naznačil, že si ruský prezident Vladimir Putin možná není vědom skutečné situace na bojišti. Čečenský vůdce zároveň podle ruskojazyčného serveru BBC uvedl, že se jeho jednotky po pauze vrací bojovat na Ukrajinu.
14 fotografií

Udělali chyby. Čečenský vůdce Kadyrov přiznal, že ruské tažení nejde podle plánu

Státy mimo EU
Tomáš Pojar
Ruská armáda je prakticky stejná jako před sedmadvaceti lety. V rozhovoru s Deníkem to říká premiérův poradce pro zahraniční a bezpečnostní otázky Tomáš Pojar. „V roce 1995 jsem byl několik měsíců za války v Čečensku a od té doby se v nic zásadního nezměnilo. Technika, kterou je Rusko schopné nasadit, je v podstatě stejná nebo velmi podobná. Morálka vojáků je nevalná, nevědí, proč mají válčit, nechtějí bojovat proti Ukrajincům, není to jejich válka, zejména pro osmnáctileté kluky, kteří přijeli odněkud z Vladivostoku,“ uvedl.
8 fotografií

Kluci z Vladivostoku s Ukrajinci bojovat nechtějí, říká Tomáš Pojar

Česko
Běh.
Organizace Rozběháme Česko, z.ú. vyhlásila charitativní projekt Rozběháme Česko na pomoc Ukrajině. Sportovci, kteří se zaregistrují, tímto dávají své startovné pro neziskovou organizaci ADRA, která přidá peníze ke sbírce SOS Ukrajina.

Běžci vyrazili na pomoc Ukrajině

Ostatní sporty
Troufám si tvrdit, že na Slovensku má i současné Rusko víc sympatizantů než v dnešním Česku. Je to dáno mnoha věcmi, měkčím průběhem sovětské okupace 1968 počínaje a trvající závislostí na ruském plynu a ropě nekonče. Přesto v minulých dnech dokázalo Slovensko bez větších diskusí a informačních vln vypovědět tři ruské diplomaty, a to přitom za akci, která se vůbec neodehrála na území Slovenska.

Když vypovídá Rusy Slovensko a když Česko

Komentáře
Novinářka Petra Procházková měla inspirativní přednášku v Hálkově divadle.
Nymburk – Nevěřte vždy všemu, co čtete bylo doporučení, jímž uvedla elitní válečná novinářka Petra Procházková letošní první Inspirativní kavárnu, která se konala tradičně na Malé scéně Hálkova divadla. Téma jedné z aktivit, které se konají v rámci Místního akčního plánu vzdělávání II, znělo Jak učit děti porozumět zprávám v médiích a jak je učit pracovat s informacemi. Potvrdilo se, že pohled pod pokličku současného, bez přehánění ďábelského mediálního kotle, zajímá mnoho z nás.
4 fotografie

Novinářka Procházková v Nymburce: Nevěřte vždy všemu, co čtete

Nymbursko
Basketbalistky KP Brno. Ilustrační foto.
Nantes – Měly smělé ambice. Jenže přišly komplikace. Basketbalistky Králova Pole chtěly navázat na účast z minulého roku ve finále play-off české nejvyšší ženské ligy a porvat se o dobrý výsledek v EuroCupu. „Skládali jsme česky laděný tým, ale bohužel přišla zranění Gabriely Andělové a Veroniky Remenárové, proto jsme museli kádr doplnit a posílit,“ říká předseda brněnského celku Richard Foltýn.

Tvrdý boj o basketbalové posily. Cizinky jsou sázka do loterie, tvrdí šéf Foltýn

Ostatní sporty
Ředitel Knihovny Václava Havla, spisovatel a bývalý diplomat Michael Žantovský.
Západní politiky, kteří podporují nedemokratické režimy a mají přátelské vztahy s autoritářskými vůdci, dnes kritizoval ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. Při příležitosti mezinárodní konference, která navázala na udělení Ceny Václava Havla za lidská práva bojovníkovi za lidská práva v Čečensku Ojubu Titijevovi, se také Žantovský kriticky vyjádřil k nejednoznačnému stanovisku Evropské unie k válce v Sýrii.
7 fotografií

Žantovský se pustil do politiků, kteří podporují autoritářské vůdce

Česko
Čeští hokejisté budou hrát v nových dresech s novým logem (vlevo). Vpravo je dres z roku 2010.
Kladensko – Český svaz ledního hokeje v předešlých dnech představil u příležitosti svého 110. výročí veřejnosti svou novou tvář včetně nových reprezentačních dresů. Fandové na nich ovšem marně hledali státní znak, který byl tradičně jejich dominantou, na prsou ho totiž vystřídalo moderní logo v podobě lva.

Osobnostem Kladenska se nové logo hokejové reprezentace nezamlouvá

Kladensko
Ramzan Kadyrov
Za poslední rok bylo z Čečenska odvezeno do bezpečí 114 osob pronásledovaných v této zemi pro svou sexuální orientaci. Agentuře Interfax to v úterý sdělil Igor Kočetkov, zakladatel sítě Ruská LGBT, která útěky organizuje. Na skutečnost, že v Čečensku dochází k brutálnímu týrání a mučení homosexuálů, upozorňují obránci lidských práv od loňského roku. Homosexuální jedinci zde údajně mizejí beze stop a jejich příbytky zabírá policie.
5 fotografií

Z Čečenska prchají homosexuálové. Kadyrov razie na LGBT popírá

Svět
V některých ruských oblastech je dlouhodobě bez práce až třetina obyvatel.
V Rusku jsou oblasti, kde je dlouhodobě nedostatek pracovních příležitostí a stav se nijak nemění, uvedla ruská Nězavisimaja gazeta (NG). Podle údajů, které jí poskytlo ministerstvo práce, se netýká problém nezaměstnanosti jen kavkazských republik, o kterých se to obecně ví. Kritická situace je v řadě míst na Sibiři a dalších oblastech.

V Ingušsku je bez práce téměř třetina obyvatel

Svět
Ramzan Kadyrov
Čečenští gayové čelí represím, na což západní média často poukazují. Když nejmenovaný finský reportér a gay aktivista vznesl na tiskové konferenci ruského ministerstva zahraničí žádost o návštěvu Čečny a reportáž, musel očekávat zamítnutí. K němu kupodivu nedošlo, hlava Čečny Ramzan Kadyrov jej dokonce  do země osobně pozvala. 
5 fotografií

Ramzan Kadyrov překvapil: pozval gay novináře z Finska

Svět