ŠTÍTEK: Chile

Mezinárodní horolezecký filmový festival v Teplicích nad Metují.
Teplice nad Metují – Kalendář ukazuje, že se nezadržitelně blíží konec letních prázdnin, a to je také čas, kdy přichází na řadu svátek všech horolezců a příznivců lezení – „Mezinárodní horolezecký filmový festival".

Svátek horolezců v Teplicích se už rozběhl

Volný čas
Edgardo Bauza.
Buenos Aires - Novým trenérem argentinské fotbalové reprezentace byl jmenován Edgardo Bauza. Osmapadesátiletý kouč se stal nástupcem Gerarda Martina, který rezignoval na konci června po finálové prohře na Copě América. Jedním z úkolů nového lodivoda vicemistrů světa bude přesvědčit k návratu do národního týmu hvězdného Lionela Messiho, jenž po zmíněné prohře s Chile v penaltovém rozstřelu oznámil konec reprezentační kariéry.

Fotbalisté Argentiny už mají nového kouče, důvěru dostal Edgardo Bauza

Fotbal
Prázdné prostranství na Mariánském náměstí by mohlo zaplnit nové sídlo Jihočeské filharmonie. Takto si ho představuje student architektury z Chile Rodrigo Vargase, který nyní uspěl v architektonické soutěži.
České Budějovice – To prostranství prakticky na dohled od historického jádra Budějovic vlastně ani náměstí nepřipomíná. Před půlstoletím se na Mariánském náměstí chystala stavba divadla. Záměru ustoupily některé domy, jež tu stály, jenže z projektu nakonec sešlo. Na Mariánském tedy zůstalo obrovské volné prostranství. V části je park, na dalších pozemcích vzniklo parkoviště.

Budějovičtí chtějí změnit Mariánské náměstí

Českobudějovicko
Ilustrační foto.
Canberra - Rus Fjodor Koňuchov překonal rekord v obletu Země balonem, když dnes po 11 dnech letu dorazil do západní Austrálie. Oznámil to jeho tým. Koňuchov tak překonal výkon Američana Steva Fossetta, který v roce 2002 svět balonem obletěl za 13 dní a osm hodin.

Rus Koňuchov obletěl svět za rekordních 11 dní a šest hodin

Svět
Ilustrační foto.
Santiago de Chile – Asi 70 uhynulých velryb objevili místní rybáři na pláži na jihu Chile. Jde o stejné místo v Patagonii, kde v loňském roce vyplavilo moře více než 330 velryb. Loňský hromadný úhyn byl největší, o jakém zatím mořští biologové mají záznamy, napsala dnes agentura AFP.

Na pláži v jižním Chile se našlo 70 uhynulých velryb

Svět
Pilotní část elektrárny je kompletně dokončená a začne dodávat proud do sítě v srpnu, postupně budou ještě dosazovány další panely, takže na konci roku bude instalovaný výkon elektrárny na finálních 3,3 MWp.
Praha - Česká investiční společnost Solek Holding SE, která se specializuje na realizaci projektů fotovoltaických elektráren, dokončila minulý týden pilotní část solární elektrárny Solar Park Cuz Cuz v jihoamerickém Chile. Elektrárna bude dodávat elektřinu do sítě od letošního srpna. Investiční náklady na celý projekt, který by měl být dokončen na konci tohoto roku, činí zhruba 100 milionů korun.

Češi dokončili pilotní část solární elektrárny v Chile

Ekonomika
Ilustrační foto.
Santiago de Chile – Sto milionů dolarů (asi 2,4 miliardy korun) budou žádat po chilském státu obyvatelé někdejší osady německých exulantů v jižním Chile zvané Colonia Dignidad. Oznámili to v sobotu, jen několik dní před návštěvou německého prezidenta Joachima Gaucka v Chile, informovala rozhlasová stanice Deutsche Welle.

Oběti německé enklávy v Chile chtějí po státu 100 milionů dolarů

Svět
Gerardo Martino.
Buenos Aires - Argentinská fotbalová reprezentace je bez trenéra. Gerardo Martino rezignoval týden po porážce s Chile ve finále Copy América. Třiapadesátiletý kouč měl v příštích dnech zahájit s olympijským výběrem přípravu na turnaj v Riu de Janeiro, ale rozhodl se odstoupit kvůli komplikacím, které přípravu na olympiádu provázejí.

Fotbalisté Argentiny jsou před OH bez trenéra, Martino rezignoval

Fotbal
Primátor
Náchod - Pivovar Primátor Náchod loni zvýšil export o 6,7 % na dosud nejvyšších 35.159 hektolitrů piva. Zejména díky vývozu tak celkový výstav pivovaru vzrostl o 2,4 % na 134.939 hektolitrů. Hlavní letošní investicí pivovaru je vybudování distribučního centra s rozpočtem kolem 30 milionů korun. Dnes to řekl ředitel pivovaru Josef Hlavatý. Primátor je největším pivovarem v hradeckém kraji.

Pivovar Primátor měl rekordní export a buduje distribuční centrum

Ekonomika
Fotbalisté Kolumbie získali na Copě América bronz.
Glendale - Fotbalisté Kolumbie obsadili třetí místo na Copě América. V utkání o bronz na výročním jihoamerickém šampionátu porazili domácí Spojené státy americké 1:0, jediným úspěšným střelcem byl útočník AC Milán Carlos Bacca. O titulu se rozhodne v noci na pondělí SELČ v repríze loňského finále mezi Argentinou a obhájci prvenství z Chile.

Kolumbie slaví na Copě América bronz, vystřelil jí ho Bacca

Fotbal
Chile - Copa America 2016_
Chicago (USA) - Fotbalisté Chile postoupili na šampionátu Copa América do finále, v němž se stejně jako vloni utkají s Argentinou. Obhájci titulu porazili v chicagském semifinále, které muselo být v poločase na více než dvě hodiny přerušeno kvůli silné bouři doprovázené přívalovým deštěm, Kolumbii 2:0.

Fotbalisté Chile porazili Kolumbii a jsou opět ve finále Copy América

Fotbal
Ilustrační foto
Wellington – Jedna porce má dvakrát tolik vitaminu C než pomeranč a téměř tolik draslíku jako banán. Ještě před pěti lety ale vypadala budoucnost pěstování kiwi katastrofálně kvůli bakteriálnímu onemocnění, které zdecimovalo sady, donutilo pěstitele vytrhat keře 
a prudce snížilo produkci.

Kiwi se vrací. Nová odrůda odolá bakteriím

Ekonomika
Lionel Messi, Argentina - Copa America 2016
Houston (USA) - Fotbalisté Argentiny si opět zahrají finále Copy América. V semifinále výročního turnaje porazili v Houstonu domácí celek USA 4:0 i díky výstavní brance Lionela Messiho, který si v reprezentačním dresu připsal 55. gól a překonal národní rekord Gabriela Batistuty.

Geniální Messi dovedl Argentinu do finále Copy América

Fotbal
Marcelo Bielsa.
Řím - Novým trenérem fotbalistů Lazia Řím bude Marcelo Bielsa. Šedesátiletý Argentinec, jenž v minulosti vedl reprezentační výběry své země a Chile, má v úterý podle italských médií podepsat roční smlouvu. Ta mu vynese 3,2 milionu dolarů (76,5 milionu korun).

Lazio představilo nového trenéra, ujme se ho Argentinec Bielsa

Fotbal
Filip Kadlec, člen pražského Jawa Klubu, a jeho partnerka Kristýna Kalužová se letos na podzim vydají na motocyklu Jawa na více než půlroční cestu po zemích Jižní Ameriky.
Praha - Mladý český pár se letos na podzim vydá na motocyklu Jawa na více než půlroční cestu po zemích Jižní Ameriky. Na trase dlouhé 20.000 kilometrů navštíví pět zemí, ve kterých bude hledat české krajany a zároveň stopy kdysi oblíbené motocyklové značky. Řekl to účastník cesty Filip Kadlec.

Mladí Češi vyrazí na Jawě na půlroční cestu po Jižní Americe

Česko
Copa América 2016 logo
Santa Clara (USA) - Ve Spojených státech v pátek odstartuje fotbalové mistrovství Jižní Ameriky. Letošní speciální vydání oslavuje sté výročí založení Copy América i jihoamerické konfederace CONMEBOL. Poslední turnaj vyhráli loni doma Chilané.

Ve Spojených státech startuje výroční Copa América

Fotbal
Kanonýr Argentiny Lionel Messi.
San Juan - Hvězdný fotbalista Lionel Messi nedohrál kvůli zranění přípravný zápas Argentiny a týden před Copou América ho čeká boj s časem, aby se uzdravil. Reprezentační kapitán si v generálce proti Hondurasu při srážce se soupeřem pohmoždil bok. Podle vyjádření argentinského týmu by nemělo jít o vážnější zranění, nicméně Messi podstoupí v nemocnici další vyšetření.

Fotbalový mág Messi se zranil. Pomůže Argentině na Copě América?

Fotbal
Rozsudky jsou považovány za milník, protože je to poprvé, co soud prokázal, že zločinné spolčení nazývané Operace Cóndor provedli diktátoři šesti jihoamerických ze­mí.
Buenos Aires – Argentinský soud poslal za účast na takzvané Operaci Cóndor, při které v 70. a 80. letech vlády několika jihoamerických zemí likvidovaly politické odpůrce, do vězení 14 bývalých důstojníků na osm až 25 let. Další dva osvobodil. Bývalý argentinský generál a diktátor Reynaldo Bignone byl odsouzen na 20 let. Uvedla to agentura AP. Bignone si už nyní odpykává doživotní trest za podíl na únosech a mučení.

Argentinský soud poslal do vězení důstojníky z Operace Cóndor

Svět
Ilustrační foto
Santiago de Chile - V Chile začne příští měsíc platit zákon, jímž chce vláda snížit vysoké procento obézních lidí v zemi. Reguluje informace na obalech potravin a reklamu cílenou na děti a nezletilé. Podle španělského deníku El País zákon zřejmě v Chile bude znamenat konec pro takzvaná kindervajíčka a změny pro dětské "šťastné krabičky" v řetězcích rychlého občerstvení.

Chile bojuje proti obezitě. Zakáže reklamu cílenou na děti

Ekonomika
Ilustrační foto.
Santiago de Chile - Mladý muž v Chile se rozhodl spáchat sebevraždu tak, že se nechá roztrhat lvy v zoologické zahradě. Dobrovolně vstoupil do jejich výběhu, chovatelé ale dvě zvířata zastřelili, aby mu zachránili život. Mladý Chilan je ve vážném stavu v nemocnici, uvedla agentura AP.

Muž v Chile v zoo vlezl do výběhu lvů, chtěl spáchat sebevraždu

Svět