ŠTÍTEK: Chile

Erasmus není jen pro studenty. Týden v Dublinu očima učitelky. Foto: Tavo Rivera
Možná myslíte, že Erasmus je jen pro mladé. Omyl. Nabízí programy i pro učitele, kteří už mladí byli. Dostala jsem se díky němu jako učitelka Obchodní akademie Prostějov do Irska.
4 fotografie

Týden v Dublinu

Čtenář reportér
400 pracovních termínů má královnu vína...
V pátek odpoledne byla v městské hale v Aschaffenburgu zvolena nová německá královna frankovky, už 66. Je jí 24letá Lisa Lehritterová z Frickenhausenu, absolventka vinařské školy. Hlasovala porota 150 lidí z politiky, hospodářství a kultury. Volbu sledovalo na 550 hostů, mezi nimi ministr hospodářství Hubert Aiwanger.

Od sousedů: Královna frankovky - 400 termínů za rok

Z okolí
Barbora Holická a Lucie Engová okouzlily s vozem Citroën 2CV dakarskou komunitu
Vyrazit do doprovodné kategorie Dakar Klasik, určené pro historické vozy, s kachnou - tedy s Citroënem 2CV - byl samo o sobě odvážný počin. A když navíc v křehké a pestrobarevně vyzdobené dvojkolce s motorem o síle 35 koní seděly dvě ženské, bylo o publicitu z velké části postaráno. „Zvrhlo se to ve strašný kachní šílenství,“ usmívala se pilotka Barbora Holická.
13 fotografií

Na Dakaru to bylo kachní šílenství. Bude to pokračovat i tady, říká Holická

Motorismus
62. ročník mezinárodního lyžařského závodu žactva v Říčkách.
Na svahu vrchu Zakletý v Říčkách v Orlických horách se konala v pořadí dvaašedesátá edice mezinárodních FIS závodů žactva ve sjezdovém lyžování. Značka Skiinterkriterium, o kterou pečují organizátoři ze Ski klubu Ústí nad Orlicí, letos přilákala na 160 mladých sjezdařů ze šestnácti zemí, a to včetně těch lyžařsky exotických, jakými jsou třeba Chile, Mongolsko nebo Kyrgyzstán.

Dvaašedesáté Skiinterkriterium se v Říčkách jelo pod českou a polskou taktovkou

Ostatní sporty
Mladá cestovatelka původem z Havířova se 22. ledna vydá na pěší přechod Jižní Ameriky.
Na 3500 kilometrů dlouhé pěší putování napříč Jižní Amerikou se už za pár dní vydá mladá cestovatelka z Havířova Nicolette Havlová. Ve zkratce se dá říci, že půjde od Pacifiku k Atlantiku, ovšem během cesty ji čeká mimo jiné náročný přechod přes poušť Atacama v Chile, pokračovat bude přes pohoří Andy do Argentiny a přes Paraguay až do džunglovité Brazílie.
7 fotografií

Cestovatelka z Havířova vyšla na cestu napříč Jižní Amerikou. Půjde i přes poušť

Karvinsko
Squashista Jakub Solnický během MČR.
Rok začal nejlépe, jak mohl. A to vítězstvím na squashovém turnaji kategorie A v Liberci. Jakub Solnický porazil ve finále Viktora Byrtuse 3:0 na sety. Tedy týmového parťáka, se kterým vybojoval v prosinci deváté místo na MS na Novém Zélandu. „Vítězství je super, ještě když to bylo podpořené třemi výbornými výkony. Hlavní je předvedená hra,“ dodal Solnický, kterému se akce v Liberci velice líbila. „Klidě se tu může takový turnaj pořádat každý rok.“
6 fotografií

Squashista Solnický triumfoval v Liberci. Po úspěchu na MS má 17 výher v řadě

Ostatní sporty
Závodníci na Rallye Dakar mají za sebou další náročnou etapu.
Martin Macík vyhrál v kategorii kamionů pátou etapu Rallye Dakar a na průběžném druhém místě vystřídal dalšího českého zástupce Aleše Lopraise, který po blíže nespecifikovaných problémech ztratil v den svých 44. narozenin skoro čtyřicet minut. Jedenáctý v průběžném pořadí Rallye Dakar je po páté etapě motocyklista Martin Michek. Pokles zaznamenal po středeční patnácté příčce, kdy na vítěze etapy ztratil více než šest a půl minuty. Posun dopředu naopak předvedl Martin Prokop, který je mezi automobily dvanáctý.
31 fotografií

Macík ovládl pátou etapu Dakaru. To Michek se bál konce. Na Dakaru je jedenáctý

Motorismus
Zahraniční hvězdy Jihostroje České Budějovice. Zleva: Taylor - Parks, Carísio, Gonzalez a Luengas
Volejbalisté Českých Budějovic mají za sebou první domácí zápas roku 2024. A hned to byl extraligový šlágr. Jihostroj přivítal Kladno. V obou týmech tvoří osu zahraniční hráči, Kladno už tak silnou sestavu vyšperkovalo nahrávačem z Chile. Trenérem kladenského celku je Francouze Arnaud Josserand, zlatý olympijský medailista z Tokia, kde byl asistentem kouče francouzského národního týmu.
3 fotografie

České Budějovice vyhrály nad Kladnem 3:0. Jihostroj táhnou zahraniční hvězdy

Ostatní sporty
Kateřina Bašová (vlevo) a Anna Vorlová, rakovnické vyslankyně na olympijské kvalifikaci pozemních hokejistek v Indii.
Byla by to prvořadá senzace, jaká se pozemním hokejistkám povedla snad ještě ve federální éře na olympiádě v Moskvě. Tehdy v roce 1980 vybojovaly stříbro, nyní po 43 letech zkusí zabojovat o samotný postup na OH v Paříži. Z olympijské kvalifikace konané v Indii postoupí tři nejlepší družstva, turnaj startuje už 13. ledna. Budou u toho také dvě hráčky HC 1972 Rakovník Kateřina Bašová a Anna Vorlová.

V Indii zabojují o olympiádu také rakovnické hokejistky Bašová a Vorlová

Ostatní sporty
Zuzana Semrádová
Je v jednom kole. Hřiště střídá za nemocnici i univerzitu. Zuzana Semrádová pomáhá povznést český pozemní hokej nejlépe na olympijské hry, zároveň se jako medička připravuje na profesi doktorky. Skloubit oba světy dohromady je pro ni fuška, ale zvládá to bravurně. „I když mám individuální studijní plán, víc než změnit rozvrh mi to neumožňuje. U nás je na rozdíl od jiných vysokých škol pevně daný. Prezence, zápočty a testy musím splnit jako všichni ostatní. A z každého předmětu můžu mít jen dvě absence za semestr,“ přibližuje dvacetiletá reprezentantka. „Všechno jsem si přesně vypočítala, abych stíhala i hokej. A tedy také Indii.“
5 fotografií

Medička sní o olympiádě. Pozemní hokejistka Semrádová kmitá po hřišti i špitále

Ostatní sporty
Ondřej Vorlíček.
Špičkoví squashisté ze čtyř zemí na mezinárodním turnaji přímo v centru Prahy! Tohle může nabídnout pouze Squash Haštal, který se u příležitosti oslav 25. narozenin rozhodl zorganizovat profesionální turnaj PSA mužů kategorie Closed Satellite. První ročník s názvem Flix City of Prague Open začne v pátek od 10:00 a hrát se na něm bude o tisíc dolarů. „Rádi bychom, aby se tento turnaj stal tradicí a mohli bychom připravovat také další jeho ročníky,“ prohlásil Jan Roll, trenér z klubu Squash Stará Praha, která celou akci organizuje.

V Praze na Haštalu odstartuje první ročník mezinárodního squashového turnaje

Ostatní sporty
Jsem pořád dospělé dítě, říká cestovatelka a designérka Táňa Sekerková.
Cestovatelské a designerské zkušenosti vtiskla Táňa Sekerková do originálního produktu. Přihlásila se do soutěže na design nové řady her firmy Efko-karton, která se třicet let zabývá výrobou hraček. Více než měsíc připravovala návrhy a poté je prezentovala v Novém Veselí na Vysočině. A vyhrála. Deset cestovních her uložených v pytlíku nese název Pytlíczech. Ten se teď stává hitem.
7 fotografií

Jsem takové dospělé dítě, říká designérka cestovních her v textilním pytlíku

Příběhy a rozhovory
Vůz Esapekka Lappiho po havárii na Středoevropské rallye..
Smrt. Ano, hrozila. Pořádně dramatický moment přinesla pátá rychlostní zkouška Středoevropské rallye, která se jela v okolí Šumavských Hoštic a při které havaroval finský tovární pilot Hyundaie Esapekka Lappi. Diváci stáli neskutečně blízko velmi kluzké trati na vnější straně zatáčky, což nejlépe dokumentuje přiložené video. Jenom zázrakem vyvázli všichni zúčastnění bez úhony.   
20 fotografií

Na rallye šlo o život, podívejte se na videu, kde stáli při havárii diváci

Ostatní sporty
Tučnáci císařští ukázali světu, jak krutá může být klimatická krize
Britští vědci objevili virus ptačí chřipky u ptáků u pobřeží Antarktidy, kde se dosud nevyskytovala. Nález už potvrdily i laboratoře a ve vědecké komunitě panují obavy, že by ptačí chřipka mohla představovat zásadní hrozbu pro tučňáky, kteří žijí jen na Antarktidě, a nemají proto protilátky proti nemocem z jiných částí světa, napsal dnes The Guardian.

Vědci potvrdili první nález viru ptačí chřipky u Antarktidy. Bojí se o tučňáky

Svět
Vojenský převrat v Chile vypukl 11. září 1973. Na snímku bombardování prezidentského paláce La Moneda
Před 50 lety, v neděli 16. září 1973, zvedl americký prezident Richard Nixon telefon a zavolal svému poradci pro národní bezpečnost Henrymu Kissingerovi. Bylo pět dní po krvavém vojenském převratu, který v Chile provedl generál Augusto Pinochet, a Nixona zajímalo, zda se na převratu nějak projeví vliv USA. Kissinger připustil, že Spojené státy pučistům s jejich akcí pomohly. Dopad událostí v Chile je dodnes sporný.
14 fotografií

Chilské 11. září: Pinochetův puč byl krvavý, za nitky tajně tahaly USA

Historie
„Často říkám, že žádný den není nanečisto, takže se snažím ho nepromarnit a užít si ho,“ říká herečka Zlata Adamovská
Po rodičích zdědila Zlata Adamovská smysl pro humor a chuť k jídlu. Vše ostatní si musela vydobýt sama. V dětství prošla přísnou výchovou, v sedmnácti odešla z domova. Dnes je matkou, babičkou a spolu s manželem Petrem Štěpánkem, s nímž ráda cestuje, tvoří nerozlučnou dvojici. V rozhovoru pro časopis Story se herečka známá z dabingu, Ordinace v růžové zahradě a Divadla Studio DVA, podělila o pohledy na život, rodinu i vnoučata.
7 fotografií

Zlata Adamovská: Vnoučata mám pro radost. Do jejich výchovy nemluvím

Společnost