ŠTÍTEK: Chile

Balet Národního divadla startuje ve Státní opeře s nejznámějším příběhem lásky.
Nejznámější příběh lásky všech dob, velké a nadčasové milostné téma, to je příběh Romea a Julie, který v baletním ztvárnění choreografa Johna Cranka uvádí Balet Národního divadla na jevišti Státní opery. Klasické baletní představení na hudbu Sergeje Prokofjeva Romeo a Julie, který se v české premiéře představil ve čtvrtek 10. února, si během své osmdesátileté existence našel pevné místo na mezinárodních jevištích a patří k pilířům klasického repertoáru předních světových souborů.
12 fotografií

Nejznámější příběh lásky všech dob. Balet Romeo a Julie začíná ve Státní opeře

Čtenář reportér
Roudnické stáji Buggyra se na Dakaru daří.
Roudnická parta na Dakaru září, oba jezdci stáje Buggyra opět podali konzistentní výkony. Etapa pak měla dohru v cíli, kdy Martin Macík v návalu emocí zapomněl na slušné vychování a respekt vůči soupeři. Po předchozí nejdelší etapě vybrali pořadatelé smyčku začínající a končící ve Vadí ad-Davasíru (490 km/287 km). Etapa začala později, než obvykle s cílem umožnit start opozdilcům z předchozího dne. Ve srovnání s dosavadními etapami ubylo písku, na druhou stranu hory a kaňony opět prověřily v maximální možné míře navigátory.

Buggyra na Dakaru dál válí: Casale znovu pátý, Macháček udržel první desítku

Ostatní sporty
Nejdelší devátá etapa z Dawadmi – Vadí ad-David Davasir (828 /394) byla v první řadě o tom, nedojet za tmy. Foto: Buggyra media
Roudnická parta přepisuje historii. Tak dobře ještě v dakarské historii Buggyry nebylo! Zatímco Ignacio Casale jedoucí opět na samé hraně možností posádky a techniky, nestačil pouze na speciály Kamaz a zaznamenal tak své doposud nejlepší etapové umístění mezi kamióny, v etapě sedmý Josef Macháček drží stejnou průběžnou pozici. „Pořadatelé se nás rozhodli prověřit hned na začátku, museli jsme řešit opravdu těžké duny," uvedl obhájce vítězství Macháček.
4 fotografie

FOTO: Casale jel na Dakaru znovu bomby, Macháček drží pro Buggyru pozice!

Ostatní sporty
Policie Los Angeles. Ilustrační foto.
Před útočníkem v nákupním centru v Los Angeles se schovávaly v převlékací kabince. Vyděšeně se k sobě tiskly a snažily se zůstat v klidu. Venku slyšely křik a dusot nohou. Soledad Peraltová k sobě tiskla čtrnáctiletou dceru Valentinu a modlila se, aby byly v pořádku. Její přání ovšem nikdo nevyslyšel. Vyděšená dívka se jí choulila v náručí, když se najednou sesunula k zemi. Matka si s hrůzou uvědomila, že Valentinu trefila do hrudi zbloudilá kulka. Nákup narozeninového dárku se stal největší noční můrou. Na vlastní oči musela sledovat, jak z jejího dítěte uniká život.

Zemřela mi v náručí, řekla zdrcená matka dívky, kterou omylem zastřelila policie

Svět
Šestnáctičlennou výzkumnou expedici na Antarktidu vede věděc Filip Hrbáček z brněnské Masarykovy univerzity.
/FOTO/ Jede na Antarktidu a bere s sebou opalovací krémy, vlněné oblečení a kvalitní boty. Filip Hrbáček z brněnské Masarykovy univerzity má před sebou náročnou cestu i úkol. „Teplota se pohybuje mezi minus pěti a plus pěti stupni. Jelikož tam ale často a silně fouká, pocitová teplota klesá až k minus třiceti stupňům,“ popisuje v rozhovoru s Deníkem Rovnost.
9 fotografií

Nekonečné dny a voda z ledovce. Vědec z Brna vymění Vánoce za Antarktidu

Brněnsko
Prezidentka Sandra Masonová (uprostřed) a britský princ Charles
Karibský ostrov Barbados se  stal republikou a oficiálně už jeho hlavou není britská královna Alžběta II., ale prezidentka Sandra Masonová, která slavnostně složila přísahu. Ceremoniál, jehož se účastnil za britskou královnu její syn princ Charles, se uskutečnil v den 55. výročí získání nezávislosti této někdejší britské kolonie. Vznik republiky slavily v ulicích metropole Bridgetownu davy lidí. 
18 fotografií

Barbados se stal republikou. Královnu Alžbětu II. nahradila prezidentka

Svět
Umělecká představa emisí vody a uhlíku v galaxii SPT0311-58
Voda je základní ingrediencí pro život, proto její hledání v kapalném stavu na jiném vesmírném objektu, než je planeta Země, patří k těm nejvíce vzrušujícím činnostem současné astronomie. Nová analýza páru galaxií nyní ukázala, že voda se ve vesmíru vyskytovala již od jeho úsvitu, konkrétně že tu byla pouhých 780 milionů let po velkém třesku - v čase tvořícím pouhých pět procent současného vesmírného věku.
8 fotografií

Vzrušující objev. Vědci odhalili vodu ve vzdálené galaxii z dob počátku vesmíru

Věda a technika
Ocenění holešovské firmě přijel předat chilský velvyslanec.
Holešovský zámek hostil významnou návštěvu, kdy do našeho města dorazil chilský velvyslanec J. E. Patricio Utreras, aby osobně předal ocenění společnosti Satturn za projekt Enceladus. Projekt a jeho světový význam je vynikající ukázkou toho, jak kvalitní pracovníky máme, a jak důležité jsou inovativní přístupy. Při slavnostním ceremoniálu padlo mnoho slov, všechna se ale setkala v myšlence na to, že není nic cennějšího než voda, a tu že si musíme chránit a takové projekty že je třeba podporovat. 
18 fotografií

Ocenění holešovské firmě přijel předat chilský velvyslanec

Čtenář reportér
Festival Jazzinec zahájila v Trutnově v koncertní síni Bohuslava Martinů skupina muzikantů z Chile.
První evropské uvedení jihoamerické skupiny The Chilean Project z Chile otevřelo ve čtvrtek v Trutnově festival Jazzinec. Jejich vystoupení se konalo v koncertní síni Bohuslava Martinů. Jazzinec bude pokračovat dalšími koncerty v září, říjnu a listopadu, při kterých se v Trutnově představí muzikanti z USA, Francie, Velké Británie, Izraele, Itálie, Polska a také při mimořádném koncertu v ČR Symfonický orchestr Českého rozhlasu.
24 fotografií

Festival Jazzinec zahájili v Trutnově Chilané

Volný čas
FANYNKA Carolina Aguila Diazová s manželem Antonínem Látalem a rodinou na archivním snímku při utkání Baníku Ostrava s pražskou Slavií ve Vítkovicích z roku 2017.
Že fotbalisty Baníku Ostrava podporují fanoušci v celé České republice, popřípadě v blízkém zahraničí, je známá věc. Málokdo ale ví, že Slezané mají své příznivce i daleko za hranicemi evropského kontinentu, konkrétně v Jižní Americe. Tedy aspoň jednoho. Nebo jednu. Carolinu Aguila Diazovou. Chilská fotbalová fanynka se před šesti lety seznámila v Austrálii s Antonínem Látalem z Bohumína, který sám ostravskému klubu léta fandí. Když se pak oba po čase dostali do Česka, bylo jasné, kam jejich společné kroky povedou.

Zvuk Baníku zní i v Chile. „Fandění? Jak u nás. Od srdce,“ říká Carolina

Ostatní sporty
Domy poškozené zemětřesením na ulici ve městě Les Cayes na Haiti, 16. srpna 2021
Na Haiti, které v sobotu postihlo zemětřesení o síle 7,2 stupně, dnes začal platit třídenní národní smutek za oběti této přírodní katastrofy. Z trosek desítek tisíc zřícených či poškozených domů zatím záchranáři s pomocí zahraničních kolegů i místní obyvatelé vyprostili na 1400 obětí. Tamní úřady hlásí zatím na 7000 zraněných a neupřesněný počet pohřešovaných.
8 fotografií

Na Haiti začaly tři dny národního smutku. Nemáme čas počítat mrtvé, říká lékař

Svět
Očkování proti covidu-19. Ilustrační snímek
V pondělí laboratoře v Česku zachytily 168 případů koronaviru, o 16 víc než před týdnem. Počty nakažených v mezitýdenním srovnání rostou od pátku. Reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se třetím dnem drží těsně nad hodnotou jedna, což značí zrychlování epidemie. K dnešku zůstalo stejně jako předchozí den na hodnotě 1,06. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.
8 fotografií

Počet nakažených covidem stoupl. V očkování Česko zaostává

Česko
Táborová olympiáda SKP Olympia byla zahájena.
/FOTOGALERIE/ Přesně 103 dětí z Kutné Hory a okolí tráví již týden část prázdnin v rekreačním středisku Želivka na Vysočině. Sportovní tábor, jehož historie se začala psát v roce 1978, se tak o víkendu přehoupl do své druhé poloviny. A právě tato druhá část byla odstartována v sobotu 24. července 2021 slavnostním zahájením táborových olympijských her.
11 fotografií

Táborová olympiáda byla slavnostně zahájena. Účastní se přes sto dětí

Ostatní sporty