ŠTÍTEK: Chile

Brněnské planetárium - ilustrační foto.
Brno - Do Chile v úterý večer přenesou návštěvníci brněnské Hvězdárny a planetária. Ve vzdáleném jihoamerickém státě totiž nastane úplné zatmění Slunce a v přímém přenosu ho zde budou sledovat i Brňané.

Tip Deníku: Budou pozorovat zatmění Slunce

Brněnsko
Zklamaní fotbalisté Uruguaye po remíze 2:2 s Japonskem na turnaji Copa América.
Fotbalisté Uruguaye remizovali ve svém druhém utkání na mistrovství Jižní Ameriky s Japonskem 2:2 a o postup ze skupiny budou muset bojovat do posledního zápasu. Favorizovaní Uruguayci museli proti mladému týmu, který je na šampionátu jako host, dvakrát dotahovat, aby zachránili alespoň remízu.

Japonci si po debaklu spravili chuť. O body obrali favorita z Uruguaye

Fotbal
Pardubické letiště se na den přeměnilo na letiště pražské. Točil se na něm film Vysoká hra.
Před pardubickým letištěm se začínají ve čtvrtek ráno shlukovat lidé s kufry. Že by nedočkaví cestující? První letadlo ale odlétá až v poledne. Kolem se to navíc hemží auty České televize. Filmaři si totiž terminál Jana Kašpara vybrali jako místo pro natáčení scén do televizního snímku Vysoká hra.
5 fotografií

V Pardubicích točili pražské letiště

Pardubicko
Zavřené obchody v Buenos Aires kvůli výpadku elektřiny
V Argentině, kterou v neděli postihl rozsáhlý výpadek elektřiny, se po 13 hodinách podařilo obnovit dodávky na 98 procentech území. Podle deníku Clarín to oznámilo ministerstvo energetiky. Krátce předtím byly už obnoveny i dodávky ve všech postižených oblastech v Uruguayi. Příčina výpadku, který postihl na 50 milionů lidí a který místní média označují za historický, se vyšetřuje.

Výpadek je u konce. V Argentině a Uruguayi obnovili dodávky elektřiny

Svět
Výpadek proudu v Buenos Aires. Ilustrační snímek
Kvůli rozsáhlému výpadku elektřiny jsou obyvatelé jihoamerických států Argentina a Uruguay bez dodávek elektrického proudu. Výpadek dočasně postihl asi 48 milionů lidí. S problémy se potýkají i některé části Brazílie, Paraguaye a Chile. Informoval o tom britský zpravodajský server BBC.  Za přerušením dodávek elektřiny pravděpodobně stojí bouře na pobřeží. 

Zhasnuto. Masivní výpadek proudu postihl 48 milionů lidí v Jižní Americe

Svět
Venezuelští vojáci u hranic s Kolumbií
Již více než čtyři miliony lidí uprchly v posledních několika letech z Venezuely, kterou sužuje politická a hluboká ekonomická krize. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Organizace spojených národů. Kvůli nárůstu počtu uprchlíků by měl svět podpořit země, do nichž se Venezuelané uchylují, uvedl zmocněnec OSN a Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).
5 fotografií

Z Venezuely uprchlo přes čtyři miliony lidí. Okolní země žádají pomoc OSN

Svět
Výrobní hala v prostějovské společnosti Gala - manažer speciálních projektů Galy Ivan Dostál a manažerka exportního prodeje Alena Grmelová
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Narodil jsem se v druhé polovině 50. let minulého století. Jsem krásně kulatý a dívám se na svět často i z ptačí perspektivy. Sice do mě často mlátí rukama, ale mě to vůbec nevadí. Právě proto jsem byl stvořen a je to má práce. Díky tomu můžu poskytovat potěšení z pohybu tisícům lidí na celém světe. A kdo tedy jsem? Volejbalový míč z prostějovské Galy a toto je můj příběh.
27 fotografií

Mlátí do mě rukama, ale mě to vůbec nevadí. A toto je můj příběh

Prostějovsko
Ve Valticích se konaly tradiční Valtické vinné trhy.
Valtice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Zprvu temná sobotní obloha je tím jasnější, čím blíže jsou Valtice. Tam svítí slunce a vane mírný větřík. Zkrátka počasí jako na objednávku pořadatelů již 52. ročníku Valtických vinných trhů. Tato každoroční výstava se koná v jízdárně zámku, avšak její návštěvníci směle okupují celý areál – od nádvoří až po zahrady, kde jsou vidět spousty usměvavých lidí se skleničkou v ruce.
18 fotografií

Směsice jazyků prolévaná vínem. Valtické trhy navštívilo šest tisíc lidí

Břeclavsko
Vizualizace asteroidu.
Co znělo dříve jako scéna ze sci-fi filmů, může být již brzy skutečností. Americká vesmírná agentura NASA totiž představila obranný program Země před srážkou s vesmírným tělesem, které by případně mohlo ohrozit život na planetě. Testovací mise Double Asteroid Redirection Test (DART), při které narazí kosmická loď do malé planetky Didymos a pokusí se změnit její dráhu, je naplánována na září 2022. NASA o tom informovala na svých stránkách. 
5 fotografií

Mise jako z Armageddonu. NASA chce otestovat ochranu Země, odkloní asteroid

Věda a technika
Tomáš Kubr trenér fotbalistů Aritmy Praha na útulném vokovickém stadionu.
Jedno celé století už uběhlo od roku 1919. Tehdy byl založen fotbalový oddíl A.F.K. Vokovice, z něhož vzešla současná Aritma. Celý klub vznikl již v roce 1908, fotbalisté se přidali až o jedenáct let později. A teď se chystají na velkolepé oslavy stého výročí. Ty jsou na programu ve sváteční středu 8. května.
13 fotografií

Sto let. Fotbalová Aritma slaví kulaté jubileum a zlatou éru

Fotbal
Václav Pajurek: Příliš řídké nebe.
Třebíč, São Paulo - Surrealistická skupina Stir up, jejíž domovská galerie Čertův ocas je od roku 2006 v Mohelském mlýně na řece Jihlavě blízko městyse Mohelno, zahájila 1. května dvěma výstavami letošní sezonu. První výstava obsahuje výběr výtvarných děl guru skupiny Václava Pajurka, je připsána autorovým letošním 75. narozeninám. Druhá představuje rozličné nadreálné přístupy členů Stir up k magickému tématu Tajemná melodie.
2 fotografie

Brazilský kulturní časopis představil skupinu Stir up

Volný čas
Peru
Moravský Krumlov - Čtyři měsíce trvající cestu po Jižní Americe představí v úterý při cestopisném promítání v krumlovské městské knihovně Petr Nazarov. „Procestoval Argentinu, Brazílii, Chile, Bolívii, Paraguay a Peru. Navštívil legendární Machu Picchu, jezero Titicaca či vodopády Igauzu,“ uvedli pořadatelé v pozvánce.

Tip Deníku: Nazarov zavede do Jižní Ameriky

Znojemsko
Novoměstský horolezec Radek Jaroš
Vysočina, Mendoza, Plaza de Mulas – Jako napínavé dobrodružství zpestřené některými nevšedními zážitky se zatím jeví pokus novoměstského horolezce Radka Jaroše o zdolání Aconcaguy, nejvyššího vrcholu Jižní Ameriky. V Argentině nabral zpoždění, musel řešit krádež a nedostatek peněz.

Jarošovy problémy se kupí. Byl okraden

Ostatní sporty
Úklidový pracovník firmy ISS
Dánská outsourcingová firma ISS, která patří mezi největší soukromé zaměstnavatele světa, opustí Českou republiku a spolu s ní dalších 12 zemí. Firma se totiž hodlá soustředit na své klíčové trhy. Informovala o tom na svém webu. V Česku ISS zaměstnává téměř 3,5 tisíce lidí a jejich propouštění zatím neplánuje.

Úklidový gigant ISS odejde z Česka, zaměstnává tu tisíce lidí

Ekonomika