ŠTÍTEK: Chile

Mezi legendy dakarské Rallye se řadí Josef Macháček (na snímku, u cílové rampy) a David Pabiška. Oba naznačili, že se se slavným závodem loučí.
Pardubice - Dva motorkáři, dva jezdci na čtyřkolce a jedna automobilová závodní posádka. To byla sestava pardubického týmu Barth Racing na posledním ročníku Dakarské rallye. A rok 2019? Tým Michala Burkoně neodstartuje.

Dakar: Barth Racing vyhlásil pauzu

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Ke kurióznímu sporu došlo mezi dvěma ruskými pracovníky na výzkumné stanici v Antarktidě. Pětapadesátiletého vědeckého inženýra Sergeje Savického rozzuřil dvaapadesátiletý svářeč Oleg Beloguzov, který měl trvalý zlozvyk vyzrazovat kolegům konce knih dřív, než je dočetli. Konflikt vyvrcholil tím, že Savickij bodl Beloguzova do hrudníku kuchyňským nožem. Jde zřejmě o první pokus o vraždu spáchaný v Antarktidě.
12 fotografií

Svářeč v Antarktidě vyzrazoval kolegům konce knih. Dostal nožem do hrudníku

Svět
Ilustrační foto.
V noci na neděli se změní čas, ve tři hodiny v noci se posunou hodinky zpět na 02.00 a noc se tak o hodinu prodlouží. Zimní čas bude jako každý rok trvat pět měsíců, zpátky na letní se vrátí v neděli 31. března 2019, v zemích Evropské unii možná naposledy povinně. K tomuto datu Evropská komise navrhuje ukončit povinné střídání času. Jako každoročně pocítí v noci změnu času i cestující v mezinárodních nočních spojích, které většinou budou nad ránem hodinu čekat ve stanicích.
5 fotografií

V noci na neděli se změní čas. Tentokrát si hodinu přispíme

Praha
Vítězka Ester Ledecká
Loni vstupovala do sezony jako snowboardová suverénka, ale na lyžích byla stále v ústraní. Únorová olympiáda změnila mnohé. Zlatý double Ester Ledecké přivál respekt ze strany ostatních závodnic, zajímavé marketingové smlouvy a pokračující dilema. Bude se soustředit více na lyže, nebo na prkno?
16 fotografií

Rychlou Ledeckou čeká opět dilema

Zimní sporty
Chilský architekt Smiljan radic na návštěvě Boskovic.
Boskovice – Ještě pár týdnů a vedení Boskovic dostane na stůl studii, jak může vypadat proluka U Koupadel v bývalé židovské čtvrti. Nakreslí jí známý chilský architekt Smiljan Radic, který teď město navštívil a lokalitu si prohlédl. „Jedná přesně o ten typ a velikost prostoru, na který se specializuji. Vytvoření studie bude velice obtížné vzhledem k tomu, jakými událostmi a historií je řešené místo nabito,“ prohlásil po prohlídce místa Radic.

Proluku zaplní chilský návrh. Bojím se exhibice, říká znalec židovské čtvrti

Blanensko
V italském Janově se zřítil most
Rozpadl se, jako by jeho konstrukce byla z mouky, popsala pád Morandiho mostu jedna z obyvatelek Janova. Podle jiných zřícení mostu bezprostředně předcházel úder blesku. Několik osob z trosek viaduktu takřka zázračně vyvázlo nebo jen těsně před neštěstím uniklo. Jiní takové štěstí neměli. Janovská policie dnes potvrdila, že při neštěstí zahynulo 42 osob. 
40 fotografií

Most se zhroutil jako by byl z mouky. Silnice zmizela a já padal, popsali svědci

Svět
Tajemné sochy moai na Velikonočním ostrově.
Odkud se vzaly? Kdo je vytesal? Jak dlouho již existují? Otázky k tajemným sochám z Velikonočního ostrova, které si lidé nejčastěji vybaví v podobě několikametrových hlav, trápily vědce celé dekády. Dnes už o nich vědí přece jen o něco více. Teprve nedávno nicméně vznikla studie, jež naznačuje, že objekty z rukou někdejších obyvatel Polynésie vznikly především díky vzrůstající vyspělosti populace.
44 fotografií

Záhada Velikonočního ostrova: Tajemné sochy moai prý tvořila vyspělá civilizace

Cestujeme
Soubor Kopaničár ze Starého Hrozenkova
Nejzajímavější informaci letošního 58. ročníku tradičních Kopaničárských slavností oznámil v rámci slavnostního zahájení jejich hlavní organizátor - starosta Starého Hrozenkova Milan Vaculík: v roce 2019 se bude konat nikoli 59., ale 63. ročník slavností.
9 fotografií

Kopaničárské slavnosti mění vročení

Volný čas
Luis Urzua (na snímku s dalším zachráněným chilským horníkem Rolandem Gonzalesem) varuje thajské chlapce před mediálním cirkusem
"Kluci, držte se u svých rodin. Nenechte si poplést hlavy tím, že vám budou nabízet peníze. Své příběhy vyprávějte až poté, co budete připraveni," vzkázal dvanácti zachráněným chlapcům, vyproštěným z thajské jeskyně, bývalý chilský horník Luis Urzua. Sám patří mezi 33 horníků, kteří se před osmi lety ocitly v ohnisku světových médií poté, co je na 69 dnů uvěznil zával v dole.
20 fotografií

Pozor na náhlou slávu, varují zachráněné thajské chlapce chilští horníci

Svět
Nejstarší lidé na planetě - Celino Villanueva
Celino Villanueva Jaramillo žil v chilském přístavu Mehuín. Před časem ztratil všechny dokumenty. Když mu úředníci chtěli vystavit nové, přišli na zajímavou věc: důchodce přezdívaný Don Celino se narodil v roce 1896. Už předtím byl místní celebritou, ale nečekané zjištění z něj udělalo národního hrdinu. A tím zůstává i po svém úmrtí, k němuž došlo tuto středu v důsledku nešťastného pádu z postele. Zprávu o Jaramillově skonu přinesl list The Guardian.
8 fotografií

Zemřel muž považovaný za nejstaršího člověka na světě. Podle úřadů měl 121 let

Svět
Bývalý prezident Bolívie Gonzalo Sánchez de Lozada
Bývalý prezident Bolívie Gonzalo Sánchez de Lozada a jeho někdejší ministr obrany a vnitra Jose Carlos Sanchez Berzain byli v úterý u soudu v americkém městě Miami shledáni vinnými z usmrcení civilistů při nepokojích v roce 2003. Během tzv. války o plyn zabily vládní jednotky v Bolívii 67 demonstrantů. Soudce Sánchezovi uložil náhradu škody pozůstalým ve výši 10 milionů dolarů.

V USA odsoudili bolívijského exprezidenta. Poručil střílet na demonstranty

Svět