ŠTÍTEK: Chile

Evropská jižní observatoř (ESO)
Studijní a vědecká knihovna Hradec Králové zve na unikátní výstavu fotografií představující výročí založení nejprestižnější astronomické organizace světa – Evropské jižní observatoře (ESO). Byla založena v roce 1962 a dnes je jejím členem 16 evropských států. Česká republika je řádným členem od roku 2007.

Evropská jižní observatoř očima fotoambasadora ESO nyní v knihovně

Hradecko
Cirkus Humberto předvede svoji show i o středečním svátku.
Aktuální počasí k procházkám moc neláká, ale co zajít třeba do cirkusu. Tam na vás rozhodně pršet nebude. Středeční státní svátek a tím pádem den volna uprostřed týdne navíc, je ideální příležitostí. Máte-li i děti, skvělým tipem, jak si užít zábavu, napětí a parádní show plnou zvířat, je návštěva cirkusu Humberto. Svůj stan rozbil na louce vedle obchodního domu Oaza v Kročehlavech.
18 fotografií

Video: Cirkus Humberto předvede v Kladně svoji show i o středečním svátku

Kladensko
Přirozeně zachovalá mumie peruánského muže, uložená do polohy plodu v lůně, se svázanýma rukama a nohama
Němečtí patologové prozkoumali pomocí 3D počítačové tomografie tři jihoamerické mumie z předkolumbovské éry, nacházející se ve sbírkách německých muzeí. Skenování pomocí počítačové tomografie jim umožnilo podívat se, v jakém stavu jsou vnitřnosti mumií, aniž by bylo nutné je otevírat. Výzkum ukázal, že dva ze tří lidí, jejichž ostatky vědci zkoumali, byli brutálně zabiti.
13 fotografií

Jihoamerické mumie vydaly tajemství: Vypráví příběh dvou brutálních vražd

Objevy
Noema Erba
Andělský. Vášnivý. Zářivý. To jsou slova nejčastěji používaná k popisu mezinárodní operní senzace Noemy Erba, která je známá svou bezchybnou tessiturou a silným lyrickým sopránovým hlasem. Úspěchy slavila třeba v Chile, na Filipínách, na Tchaj-wanu nebo v Jordánsku či v Itálii. Noema Erba se představí v koncertu Mistři klasiky spolu s orchestrem Bohemian Symphony Orchestra Prague v pondělí 12. září v kostele Zvěstování Panny Marie v Duchcově.

Mezinárodní operní senzace Noema Erba zazpívá v Duchcově

Čtenář reportér
Normální a araukánské...
Kathrin Schleindlspergerová z Irgingu u Simbachu na Innu chová slepice. Mezi nimi i dvě rasy "Lavender Araucana". To je podle Wikipedie plemeno kura domácího pocházející z Chile.

Od sousedů: Vejce jako z jiné planety

Z okolí
Příběh Jiřího Holíka.
V Jihlavě chystají výstavu s Příběhy našich sousedů, vernisáž je naplánovaná na pondělí 22. srpna od pěti hodin odpoledne v Parku Gustava Mahlera. Budou tu k vidění fotografie a vzpomínky šestnácti pamětníků z projektu. Velký podíl na vzniku mají studenti základních škol a gymnázií. Ti právě od roku 2014 s lidmi jejich silné příběhy zaznamenávají.
16 fotografií

Příběhy, na které se nezapomíná. Životy Holíka nebo hraběte ožijí v Jihlavě

Čtenář reportér
Jarmila Klimešová na olympiádě v Londýně.
Barbora Špotáková, jedna z největších osobností českého sportu, se na mistrovství Evropy v Mnichově loučí s velkými atletickými akcemi. „Je to ženská do nepohody, nezkazí žádnou srandu,“ vzpomíná na svou někdejší parťačku další oštěpařka Jarmila Klimešová, která budoucí olympijskou vítězku a světovou rekordmanku poznala už v dorosteneckém věku. 
5 fotografií

Jak Špotáková dala bezdomovci pivo. O Báře se nedá mluvit špatně, říká parťačka

Atletika
docent Tomáš Vrška ze Školního lesního podniku Mendelovy univerzity v Brně.
ROZHOVOR/ Jak provozovat hospodářský les v souladu s přírodou? A jak budou vypadat lesy budoucnosti? O stavu krajiny Jihomoravského kraje hovoří docent Tomáš Vrška ze Školního lesního podniku Mendelovy univerzity v Brně.
4 fotografie

Lesnictví se musí změnit

Zprávy z Česka
Baťůžkář v Belize
Jakub Kynčl si oblíbil Střední a Jižní Ameriku. O cestách po této části světa pojednává i jeho kniha Pas a pes. A proč to tam má tak rád? Lidé jsou tam prý upřímnější. „Když jsem v Jihovýchodní Asii, každý se na mě usmívá. Nepoznám, zda mi ten člověk vstřícně pomůže, anebo na mě chystá nějaký podvůdek. V Latinské Americe je to snadnější. Milí a vlídní lidé se usmívají a ti, kterým se chcete vyhnout, se tváří tak, že raději přejdete na druhou stranu cesty,“ říká cestovatel a spisovatel v jedné osobě.
12 fotografií

K životu s úsměvem na tváři stačí opravdu málo, říká cestovatel Jakub Kynčl

Do světa
Mobilní plnicí linka – služba firmy Lipera
Už je to více než dvacet let, co tři společníci založili společnost Lipera. Ta nabízí vinařské potřeby a služby, k jejím novinkám patří e-shop a mobilní plnicí linka. Ve Velkých Bílovicích a v Pezinku vybudovala firma velké zázemí se sklady, prodejnou a laboratoří. Za dvacet let na trhu se společnost rozrostla na 50 zaměstnanců a působí na českém i slovenském trhu.
9 fotografií

Firma prodává potřeby pro vinaře. Zájem je hlavně o mobilní plnící linku

Příběhy a rozhovory
Pavel Pintr má soukromou observatoř v Krušných horách, kde provádí pozorování a fotometrii tranzitujících exoplanet a proměnných hvězd. Výsledky pak využívá k publikaci vědeckých článků a na mezinárodních konferencích.
Pavel Pintr ze Žatce se řadí mezi ty, kteří mohou říct, že práci mají jako koníček. Od dětství ho zajímá vesmír, své znalosti o něm sdílí s laickou veřejností. Spolupodílel se na výstavbě přírodovědné observatoře v Kadani a vzdělávacího centra v Žatci. Pracuje na několika zajímavých projektech, je například vedoucím českého vědeckého týmu, který po optické stránce připravuje dalekohled na měření vzdálených exoplanet pro Evropskou jižní observatoř v Chile. Navrhuje také hlavice pro průmyslové lasery.
5 fotografií

Práce je jeho koníčkem. Astrofyzik Pavel Pintr ze Žatce lidem přibližuje vesmír

Hobby
Lidé z kultury Chinchorro byli zřejmě úplně prvními, kteří mumifikovali své mrtvé.
Prakticky kdykoli místní kopnou do země, například kvůli stavbě sklepa či kanalizace, narazí na mumii. Kultura Chinchorro z pouště Atacama v Chile nepřestává udivovat vědce. Jde totiž pravděpodobně o úplně první komunitu, která své mrtvé pohřbívala tímto způsobem. Mumifikovat těla začala dokonce o dva tisíce let dříve, než s podobnou technikou přišli Egypťané. Město Arica je tak postaveno doslova na stovkách mumií starých přes sedm tisíc let, informuje americká CNN.
4 fotografie

Žijí nad těly mrtvých předků. V základech města v Chile jsou skryté stovky mumií

Věda
Jalonen - Simkó - Long Time No See
Sedm desítek akcí na rekordních třinácti scénách návštěvníkům nabídne jubilejní 25. ročník festivalu Divadelní Flora Olomouc. Začíná v pondělí 9. května a až do soboty 21. května se kromě českých divadelníků představí také umělci z Německa, Rakouska, Maďarska, Slovenska, Finska, Kanady, Ruska a Chile.
24 fotografií

Divadelní Flora začíná, co nabízí?

Olomoucko
Nejlepší Cheerleaders jsou z Česka. Mistrovství světa v cheerleadingu se uskutečnilo v Orlandu na Floridě.
/VIDEO, FOTO/ Každoročně se koná mistrovství světa v cheerleadingu (roztleskávaček) v dalekém Orlandu. Po dvou zrušených šampionátech, kvůli pandemii koronaviru, se znovu otevřely brány ESPN arény, kde se mistrovství odehrává. Česká republika posílá soutěžit pravidelně své národní týmy již od roku 2016. Žádný z těchto ročníků nebyl ovšem tak úspěšný, jako rok 2022. Reprezentační tým juniorek složený z sedmadvaceti děvčat pod vedením Nikoly Dohnalové a Dominiky Svitákové vybojoval ten nejcennější kov.
16 fotografií

Velký úspěch. Cheerleadingové juniorky získaly na mistrovství světa zlato

Čtenář reportér