ŠTÍTEK: Chile

Martin Macík
Pilot kamionu Iveco Martin Macík vyhrál 9. etapu Rallye Dakar a připsal si premiérový triumf v kariéře. Celkově je i nadále pátý za Alešem Lopraisem, který dnes zajel čtvrtý čas. Automobilový jezdec Martin Prokop byl v náročné etapě šestý a průběžně je nadále osmý. Na 13. místo celkového pořadí si i přes problémy polepšil motocyklista Martin Michek, o nejlepší český výsledek v kategorii se zasloužil dvanáctý Milan Engel.
5 fotografií

Česká senzace na Dakaru. Pilot kamionu Macík vyhrál nejtěžší etapu

Motorismus
Ilustrační foto
Jestlipak se někdy my, nebo naše děti dozvíme stoprocentně, kde se ten covid narodil a komu utekl? Nebo to byl něčí záměr? Teorií je spousta. Od netopýrů, laboratoře Wu chan, amerických vojáků, Billa Gatese, a dalších!

Co nám covid dal a vzal

Čtenář reportér
Cestovatelský seriál Kolem světa vás dnes zavede za krásami Jižní Ameriky.
Je tu první pondělí nového roku, o němž všichni doufáme, že bude lepším, než byl ten šílený minulý… Pokud přemýšlíte o nějaké zábavě, podívejte se na pár našich tipů na dnešní den.

Tipy na pondělí 4. ledna

Volný čas
Cestující na nádraží v Londýně
Kvůli vysoce nakažlivé mutaci koronaviru SARS-CoV-2, která se šíří na jihu Anglie, ruší přílety z Británie řada země včetně těch mimoevropských. Nejnověji jsou mezi nimi například Kanada, Polsko, Dánsko a Norsko. Podle BBC se k omezení cestování z Británie chystají například také Hongkong, Chorvatsko, Argentina, Chile, Maroka a Kuvajt. Saúdská Arábie mezitím pozastavila mezinárodní lety na týden, zatímco Izrael zakázal vstup cestujícím z Británie s výjimkou izraelských občanů. Izraelci přilétající z Británie musí podstoupit dvoutýdenní karanténu.
34 fotografií

Obavy z viru. Od Británie se izolují další země, i Polsko či Kanada

Státy EU
Jirka Fišer v hradeckém rozhlase.
Jmenuje se Jiří Fišer, bydlí v Albrechticích nad Orlicí a je asi ve východočeském kraji největším sběratelem jak sportovních, tak i dalších autogramů. V jeho sbírce jsou i další cennosti jako např. sportovní dresy či kuriozity. Přátelé z jeho okolí mu neřeknou jinak než Findejs. Vlastní podpisy opravdových veličin: např. tenisty Johna McEnroea, hokejista Bobby Orra, tenistky Martiny Navrátilové , celé naši stříbrné fotbalové jedenáctky z roku 1962 z mistrovství světa z Chile, Josefa Bicana, Františka Pláničku, bratři Holíkových, Václava Nedomanského a další.
10 fotografií

Dobrodruh Jiří Fišer - Findejs vlezl pro podpisy všude

Zprávy z Česka
Alejandro Jodorowsky.
Drsný, zoufale nesmiřitelný zápas o vše, hlavně o královský trůn a život vládce. To zuří v napínavém krvavém příběhu legendárního chilského komiksového scénáristy Alejandra Jodorovského, avantgardního filmaře, režiséra, spirituálního guru. Na ostří mečů a v ohrožení zničující magie se tak odehrává úchvatná story Královská krev 1: Svatokrádežná svatba. 

Svatba královské krve byla svatokrádežná. Uchvatná story vás pohltí

Čtenář reportér
Z královéhradeckého digitálního planetária.
V prosinci budeme moci večer nad jihozápadním obzorem pozorovat obě obří plynné planety, jasnější Jupiter a méně jasný Saturn. Uran bude dalekohledem pozorovatelný po celou noc kromě rána, Neptun pak večer na jihu a jihozápadě. Také výrazná planeta Mars bude s výjimkou ranních hodin zdobit prosincovou oblohu a planeta Venuše bude dobře viditelná jako jasná Jitřenka nad jihovýchodním obzorem. Merkur v prosinci pozorovatelný nebude. Informace o dalších zajímavých úkazech naleznete rovněž na našich webových stránkách www.astrohk.cz.

Nebeské divadlo na konci roku

Hradecko
Carcharocles angustidens byl jedním z velkých žraloků, kteří se proháněli v oligocénním moři před třemi desítkami milionů let
Prehistoričtí žraloci druhu Carcharocles angustidens patřili před 24 miliony let k vrcholovým predátorům oligocénního moře. Jejich mláďata však byla přesto zranitelná, a než se vydala do otevřeného oceánu, musela vyrůstat někde blízko pobřeží, kde našla hodně snadno ulovitelné kořisti. Jednu takovou "žraločí školku" teď vědci objevili na území dnešní Jižní Karolíny.
10 fotografií

V USA našli 24 milionů let starou "školku" pro mladé žraloků. Ukrývala i poklad

Věda a technika
Trosky letadla, které zůstaly uchovány na místě nehody
Jde o jeden z nejznámějších světových příběhů boje o přežití, k nimž ve 20. století došlo. V pátek 13. října 1972 se v Andách zřítilo letadlo s uruguajským ragbyovým týmem. Ze 45 lidí na palubě přežilo katastrofu bezprostředně 28. Všichni však byli uvězněni na svahu hory ve výšce 3600 metrů, uprostřed druhého nejrozsáhlejšího pohoří na světě.
8 fotografií

Přežili pád letadla i lavinu. V horách museli jíst mrtvé, aby se zachránili

Svět
Michael Podešva by snowfeet rád dostal na olympijské hry.
Odloučil se od fotbalu, aby se naplno věnoval nové roli – podnikání v inovativních lyžích. Michael Podešva se však ke kopané vrátil letos v létě, kdy na chvíli posílil výběr Jarcové hrající III. B. třídu. Na konci srpna nechyběl u destrukce Ratiboře B, kterou pomohl srazit hattrickem.

Mladý inovátor cílí na olympijské hry

Kraje
Turecká vlajka. Ilustrační snímek
Turecká policie vyšetřuje úmrtí amerického novináře a filmaře Andreho Vltcheka (57), který zemřel dnes ráno v Turecku během cesty autem do Istanbulu. Informoval o tom turecký deník Daily Sabah. Smrt novináře, který se narodil v Rusku českému otci a rusko-čínské matce, podle listu prokuratura vyšetřuje jako "podezřelé úmrtí".

Podezřelé úmrtí. V Turecku zahynul americký novinář českého původu

Svět
Před nákupním centrem Eden se chystá další ročník oblíbeného Vinobraní.
Strávíte první zářijový víkend v metropoli? Pokud ano, tak vězte, že se koná spousta zajímavých akcí. Podívejte se níže na pár našich tipů.

Tipy na pátek 4. září

Volný čas
Cestující jsou testováni na koronavirus na letišti ve Frankfurtu
V Německu se za posledních 24 hodin potvrdila nákaza koronavirem u 1707 lidí. To je nejvyšší počet od konce dubna. V Brazílii za posledních 24 hodin přibylo téměř 50 tisíc potvrzených případů nákazy koronavirem. V Kolumbii mezitím překonal počet nakažených hranici půl milionu. Naopak v Chile za uplynulý den zaznamenali nejméně případů nákazy za tři měsíce.  
34 fotografií

Německo hlásí přes 1700 nakažených za 24 hodin. Nejvíce od konce dubna

Svět
V roce 2011 našli vědci v Antarktidě záhadnou fosilii připomínající kožený fotbalový míč. Zřejmě jde o vejce
Vědce z americké výzkumné stanice na Antarktidě pronásleduje tajemná mimozemská "věc", která se nečekaně objevila uprostřed ohromné bílé pustiny. Legendární horor z roku 1982 je dnes považován za jeden z nejlepších svého žánru, nikdo by si ho však nespojoval s realitou. V Antarktidě se ale opravdu našla podivná fosilie, o níž nikdo nevěděl, odkud pochází, ani co to je. Teď se vědci přiblížili rozluštění této záhady.
10 fotografií

Jako z hororu Věc. Vědci odhalili tajemství záhadného antarktického nálezu

Věda a technika
Ilustrační foto
Letošní 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se přesouvá do Kina Kosmos! V kině Kosmos v Mostě se představí šestnáct filmů v průběhu 9 dnů v rámci filmového festivalu s místním názvem Tady Vary.

MFF Karlovy Vary se přesouvá do Kina Kosmos!

Volný čas
VYNIKAJÍCÍ HLAVIČKÁŘ. Tato charakteristika náleží Josefu Kadrabovi.
Sedmnáctý červen roku 1962 se stal vysněným dnem nejen pro československý fotbal na MS v Chile, ale i vysněným okamžikem pro řevničovského rodáka, který začínal s fotbalovou abecedou v Rakovníku a nejvíc sezon strávil v sousedním Kladně - Josefa Kadrabu.

Padesát osm let od finále v Chile. Stříbro slavil i Kadraba

Fotbal
Nově vykopané hroby v Sao Paulu
V Brazílii za 24 hodin přibylo 26 417 potvrzených případů nákazy koronavirem. Země tak zaznamenala další rekord v počtu nových případů za den. Počet zemřelých s covidem-19 překonal v Peru hranici 4000. Rekordní přírůstek obětí hlásí i Chile a Rusko. V USA zemřelo s covidem-19 podle JHU za uplynulých 24 hodin 1297 lidí. Nákaza koronavirem se v Německu potvrdila už u 180 tisíc lidí. Čína nehlásí za čtvrtek žádné úmrtí ani novou nákazu.  
24 fotografií

Koronavirus ve světě: Brazílie hlásí další rekord nakažených

Svět
Pacient, který zemřel na nový koronavirus, leží (uprostřed) mezi ostatními pacienty s covidem-19 v jedné místnosti v městské nemocnici Salgada Filha v brazilském Riu de Janeiro (na snímku z 24. května 2020).
V Brazílii za poslední den přibylo 11.687 nakažených koronavirem, méně než o den dříve. Denní bilance úmrtí se naopak zvýšila, zemřelo 807 lidí. V USA nově přibylo 532 obětí koronavirové infekce. Je to pokles o více než sto v porovnání s předchozím dnem, uvedla JHU. V Německu za pondělí přibylo 432 nakažených, více než v neděli. Německo chce k 15. červnu zrušit výstrahu pro cesty do 31 zemí.
16 fotografií

Koronavirus ve světě: Novým centrem pandemie je Jižní Amerika

Svět