ŠTÍTEK: fotoaparát

Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě.
Havlíčkův Brod - Ve výstavních prostorách galerie v Havlíčkově Brodě se představí dobříšská rodačka Hana Rysová retrospektivním výběrem ze své fotografické tvorby.

Hana Rysová: Zastavený čas

Volný čas
Česko zpívá koledy
Chomutovské náměstí včera v podvečer hučelo jako včelí úl. Zazpívat koledy si sem přišli lidé všeho věku. Už před 18 hodinou večerní bylo okolí hlavního stanu na náměstí 1. máje v Chomutově v obležení davů. Většina z přítomných měla v ruce připravený speciální zpěvník od deníku a chystala se zaujmout ve stanu dobré místo. Rodiče, prarodiče a další příbuzní malých zpěváčků z mateřinek a ostatní lidé čekali, až děti nastoupí na pódium.
15 fotografií

Stovky lidí dnes zpívaly koledy s Chomutovským deníkem

Chomutovsko
Ilustrační foto.
Teplice - Policejní vyšetřovatel obvinil 24letého muže z vloupání do domů. V minulosti čtyřikrát odsouzený recidivista je podezřelý, že se v polovině října vloupal v Teplicích do rodinného domu, ze kterého kromě dokladů a platebních karet poškozeného odcizil i klíče od dvou osobních aut, která byla zaparkovaná před domem. S vozidly v hodnotě 230 tisíc korun měl následně odjet pryč.

Chronický zloděj vykradl dva domy v Teplicích. Vzal i klíče od aut

Teplicko
Jiří Salik Sláma (na fotografii po pravici Michala Horáčka) získal cenu Czech Press Photo za sérii v kategorii Lidé, o kterých se mluví.
Brno - Ve dvanácti letech poprvé držel v ruce fotoaparát, teď fotí kampaň Michala Horáčka pro prezidentské volby. Bývalý fotoreportér Brněnského deníku Rovnost Jiří Salik Sláma právě s Horáčkovými portréty uspěl minulé pondělí v prestižní soutěži Czech Press Photo v kategorii Lidé, o kterých se mluví. „Je to pro mě taková nejvyšší meta, které jsem mohl dosáhnout," svěřuje se.
6 fotografií

Czech Press Photo? Ta nejvyšší meta, říká bývalý fotograf Rovnosti

Brněnsko
Výstava fotografií Jiřího Juráska. Ilustrační foto.
Fotoaparát nemusí být jen prostředkem k zachycení pomíjivých okamžiků či krásných scén. Může být také kompenzační pomůckou. Jiřímu Juráskovi fotografování pomohlo vyrovnat se s vážnou nemocí. Ve svých čtyřiceti letech onemocněl Parkinsonovou chorobou.

Parkinson klub Krnov pořádá výstavu fotografií

Volný čas
Fotograf Jaroslav Klinský.
Hradec Králové - Jednou z nejrozšířenějších zálib je fotografování. Příběh Jaroslava Klinského nechť poslouží jako inspirace pro ostatní. Ukazuje, že focení se při dnešních technických možnostech může věnovat každý - třeba i s lacinou a nenáročnou výbavou.

Na fotografování není nikdy pozdě

Hradecko
Ilustrační foto.
Port Lincoln - Hlava v potápěčských brýlích a kousek za ní vyceněné zuby žraloka bílého. Tak vypadají fotografie, jimiž se chlubí turisté, kteří navštívili australské město Port Lincoln. Místní společnost nabízí zájemcům možnost potopit se v drátěné kleci a zaplavat si v bezprostřední blízkosti žraloků. Na památku si někteří šťastlivci mohou odnést selfie s obávaným mořským predátorem, píše web news.com.au.

Milovníci selfie fotek se v Austrálii fotí s lidožravým žralokem

Svět
Svou nejnovější tvorbu představuje Milan Martinek v chodovské galerii U Vavřince.
Karlovarsko - Až do konce roku a ještě jeden týden k tomu bude v galerii U Vavřince otevřena výstava fotografií Milana Martinka. Výběrem ze své novější tvorby se zde představuje 54letý autor, který se narodil a dodnes žije ve druhém největším městě karlovarského okresu Ostrově.

Fotografické akty Milana Martinka vystavuje galerie U Vavřince

Volný čas
Zimní Šumava.
Šumava – Fotoaparát je součástí vybavení absolutní většiny turistů, kteří vyrazí na Šumavu. Aby ne, přírodní scenérie, které Šumava nabízí, si zaslouží místo v každém fotoalbu.

Zimní Šumava? Ráj pro fotografy

Klatovsko
Ivan Baborák
Ahoj. Je 28. říjen 2016 dopoledne, píšu tuto glosu a zadal jsem si, že se pokusím napsat, co tenhle svátek pro mne znamená. Je to podivné, napadají mne události na které hrdý nejsem. Je jich snad víc, než těch pozitivních, nebo je to jednoduší se vymezovat negativně?

Dramaturgie pietních akcí potřebuje změnu

Názory z regionu
Dušičky v Litoměřicích.
Litoměřicko – O nadcházejícím víkendu očekávají policisté zvýšený silniční provoz na komunikacích a to zejména v souvislosti s uctěním Památky zesnulých.

Dušičky: Pozor na krádeže

Litoměřicko
Devatenáctiletý František Verbík z Hrušek se několik let věnuje fotografování a nyní pracuje na videoklipu pro Aleše Brichtu.
Hrušky – Pověsil si na krk fotoaparát, který měli doma, a vyrazil do ulic. V tu chvíli ještě František Verbík z Hrušek nevěděl, že se mu fotografování stane jedním z největších koníčků. Úsilí a zápal přineslo svoje ovoce. Fotil již na akcích jako je Mikulovské pivobraní, Zombie walk v Brně a nyní dokonce spolupracuje na videoklipu pro zpěváka Aleše Brichtu.

Mladík z Hrušek se podílí na přípravě videoklipu pro Aleše Brichtu

Volný čas
Ilustrační foto.
Fotografové zaměřující se na životní prostředí a přírodu mají stále možnost zúčastnit se 1. ročníku fotosoutěže, kterou vyhlásila Komise pro životní prostředí a Informační centrum s městskou knihovnou 
v Horním Benešově.

Fotografové se můžou zapojit do dvou soutěží

Bruntálsko
Robert Vano.
Bílina - Své fotografie vystavuje Robert Vano v galerii U Kostela v Bílině. Na vernisáži výstavy byl sám přítomen a četné publikum pobavil vyprávěním o svém životě. Výstava je průřezem jeho tvorbou. Návštěvníci si mohou prohlédnout fotografie, které vznikaly pro módní časopisy, četné portréty či akty mužů i žen.

V Bílině vystavuje Robert Vano

Teplicko
Známý ornitolog z Branišovic Julius Klejdus vydal už svoji pátou knihu. Nese název Ptáci a stromy a spoluautorem je Jiří Vačkař.
Branišovice, Miroslav – Kdo se zájmem sleduje mohutné ptáky vysoko ve větvích stromů či jen vrabce v hustých keřích za domem a láká jej vědět o jejich životě víc, má možnost. Na pultech knihkupectví je totiž nová kniha známého ornitologa z Branišovic Julia Klejduse. Nese název Ptáci a stromy a jejím hlavním tématem jsou právě vzájemné vztahy mezi ptačími druhy a zdejšími dřevinami.

Nakrmit, přespat, zahnízdit. Nejen to žene ptactvo do korun zdejších stromů

Znojemsko