ŠTÍTEK: Fukušima

Jaderná elektrárna Fukušima v Japonsku
Provozovatel poškozené japonské jaderné elektrárny Fukušima začal ve čtvrtek vypouštět radioaktivní vodu do Tichého oceánu, uvedly zahraniční agentury. Krok už dříve vyvolal kritiku a ve čtvrtek ho opět odsoudila Čína, která zároveň zakázala dovoz všech mořských plodů z Japonska. Premiér Jižní Koreje Han Duk-so podle agentury Reuters Japonsko vyzval, aby o vypouštění vody transparentně informovalo, a před japonskou ambasádou v Soulu proti aktivitám ve Fukušimě demonstrovalo několik desítek lidí. Jihokorejská policie uvedla, že zadržela nejméně 16 protestujících, kteří pronikli do budovy, informovala AFP.
10 fotografií

Jaderná elektrárna Fukušima začala vypouštět radioaktivní vodu do oceánu

Svět
Pohled na budovy zřícené při zemětřesení v tureckém městě Hatay, 9. února 2023
Počet obětí zemětřesení, které v pondělí zasáhlo oblast na hranici mezi Tureckem a Sýrií, přesáhl 20 tisíc. V Turecku podle úřadů zahynulo nejméně 17 134 lidí, syrská vláda a opozice hlásí nejméně 3377 mrtvých. Co do počtu obětí katastrofa překonala zemětřesení v Japonsku z roku 2011, při kterém byla poškozena i jaderná elektrárna Fukušima.
31 fotografií

Ničivé zemětřesení. Počet obětí otřesů v Turecku a Sýrii přesáhl 20 tisíc

Svět
Pohled na areál japonské jaderné elektrárny Fukušima na snímku z února 2021.
Při zemětřesení o síle 7,3 stupně, které dnes zasáhlo severovýchod Japonska v oblasti Fukušimy, zemřeli dva lidé a nejméně 160 utrpělo zranění. Informovala o tom agentura Reuters. Otřesy byly cítit i v asi 270 kilometrů vzdáleném Tokiu, kde způsobily dočasný výpadek elektřiny ve dvou milionech domácností. Japonská televize NHK informovala též o poškozených budovách a požáru ve městě Fukušima.

Japonsko zasáhlo silné zemětřesení. Zemřeli dva lidé, desítky jsou zranění

Svět
Komentáře a vtipy na adresu vánoční výzdoby v centru Ostravy.
/FOTOGALERIE/ Velký dar - úhel pohledu, jak se nová vánoční ozdoba Prokešova náměstí v Ostravě z dílny Eriky Bornové jmenuje, má podle zástupců radnice kolemjdoucí vrátit zpátky do dětství, kdy se nám vše zdálo obrovské. Zatím však u Ostravanů vzbudila spíše obří nevoli a silnou vlnu kritiky. Alespoň podle komentářů na sociálních sítích. 
17 fotografií

Kýč, hnus, hrůza... Nové umělecké vánoční dílo v Ostravě rozpoutalo vlnu kritiky

Ostravsko
Hady žijící ve vyloučené zóně Fukušimy lze využít ke sledování radioaktivní kontaminace
Vědci zjistili, že podle hadů žijících ve vyklizené oblasti kolem japonské jaderné elektrárny Fukušima lze sledovat radioaktivní znečištění. Deset let po havárii této elektrárny v důsledku vlny cunami představují radionuklidy ve zdejších hadech (zejména ve stromových hadech Elaphe climacophora a Elaphe quadrivirgata) jedinečný nástroj ke zmapování různých stupňů radioaktivity prostředí. Uvádí to nová studie.
8 fotografií

Hadi pomáhají u Fukušimy vědě. Dá se podle nich zjistit radioaktivita

Věda a technika
Pohled na areál jaderné elektrárny Fukušima
Japonská vláda v úterý rozhodla, že začne do dvou let vypouštět do moře více než milion tun kontaminované vody z jaderné elektrárny Fukušima, kterou před deseti lety zničilo silné zemětřesení a následná vlna tsunami. Podle zahraničních médií to oznámil premiér Jošihide Suga. Úřady došly k závěru, že krok nebude mít přílišné negativní dopady na životní prostředí. S tím však nesouhlasí některé nevládní organizace či místní rybáři. Nelibost nad japonským rozhodnutím již vyjádřila také například Jižní Korea a Čína, oznámení Tokia naopak podpořil Washington.
10 fotografií

Japonská vláda vypustí vodu z Fukušimy do moře. Ekologové i rybáři protestují

Svět
Jaderná elektrárna Temelín.
Jako by nestačil radioaktivní mrak, který kroužil kolem republiky po havárii v Černobylu v roce 1986. Ani České republice a její předchůdkyni Československu se jaderné nehody a havárie zcela nevyhnuly. Dvě závažné se staly ještě v socialistických dobách ve slovenské jaderné elektrárně v Jaslovských Bohunicích. Její historické dva bloky jsou kvůli tomu od roku 1979 v likvidaci, která ovšem potrvá až do roku 2050, zbylé dva funkční reaktory 3 a 4 pojedou podle plánu do roku 2045. 
10 fotografií

Jaderné nehody v Česku: došlo k nim, naštěstí byly jen banální

Česko
Michal Dunaj
/LIDÉ ODVEDLE/ Vystudovaný elektroinženýr v oblasti elektroenergetiky Michal Dunaj se začal zajímat o větrné elektrárny po výbuchu jaderné elektrárny ve Fukušimě v roce 2011. Tehdy kancléřka Angela Merkelová nechala odstavit sedm jaderných elektráren a Michal Dunaj začal vnímat vysoký potenciál v rozvoji obnovitelných zdrojů energie na území Německa. Přečtěte si jeho zajímavý příběh v seriálu Lidé odvedle.

Michal Dunaj stavěl nejvyšší větrnou elektrárnu na světě

Zprávy z Česka
Následky tajfunu Hagibis
Nejméně pětadvacet mrtvých, kolem stovky zraněných a patnáct pohřešovaných za sebou zanechal ničivý tajfun Hagibis, který se přehnal přes největší japonský ostrov Honšú. Desetitisíce lidí jsou stále bez elektřiny a na šest milionů obyvatel v minulých dnech obdrželo evakuační výzvu. Živel už nicméně opustil japonské ostrovy.

Tajfun Hagibis má 25 obětí. Japonské ostrovy už opustil

Svět
Vlastní stan se podařilo postavit za 20 minut.
Necelou hodinu zabralo zprovoznění záložního havarijního střediska Jaderné elektrárny Temelín. Energetici by k takovému kroku přistoupili ve chvíli rozsáhlé přírodní katastrofy, která by znemožnila vstup do standardních havarijních středisek. Jde sice o vysoce nepravděpodobnou možnost, elektrárna na ni ale musí být připravena. Netradiční cvičení trvalo dvě hodiny a zapojila se do něj dvacítka členů havarijního štábu.

Stavbu stanu do extrémních podmínek si procvičili v Temelíně

Českobudějovicko
Japonská jaderná elektrárna Fukušima
Soud v Tokiu dnes zprostil viny tři bývalé vedoucí pracovníky společnosti TEPCO, provozovatele jaderné elektrárny Fukušima. Byli obžalovaní z nedbalosti v souvislosti s havárií v této elektrárně. Tu 11. března 2011 zatopila ničivá přívalová vlna cunami způsobená mimořádně silným zemětřesením. Ve Fukušimě přírodní katastrofa vyřadila z provozu chladicí systémy atomové elektrárny, jádra tří reaktorů se roztavila a do vzduchu, půdy a do moře se uvolnily radioaktivní částice.
11 fotografií

Za havárii Fukušimy nemohli. Soud zprostil viny tři šéfy jaderné elektrárny

Svět
Martin Komárek.
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a prezident Zeman si v sobotu v Lánech notovali, co se týče jaderné energetiky. V Dukovanech bude postaven nový blok. Pro ty, kteří viděli řezavý seriál Černobyl, to bude znít jako návrat do minulosti. Rozčílí to i Rakušany a Němce. Ti první už se jádra vzdali, ti druzí uzavřou všechny atomové elektrárny už v roce 2022. Přesto je české rozhodnutí správné.

Glosa Martina Komárka: Jaderná elektrárna? Jistě

Komentáře
Ilustrační foto.
Německo si objednalo 190 milionů jódových tablet pro případ vážné jaderné nehody. Riziko spolková republika, která své poslední jaderné bloky odstaví v roce 2022, podle televizní a rozhlasové stanice WDR vidí především v zemích za svými hranicemi, včetně Česka. Jódové tablety mají v případě zvýšené radiace chránit před rakovinou štítné žlázy.  
26 fotografií

Německo nakoupí 190 milionů jódových tablet. Bojí se jaderných nehod v zahraničí

Svět
Test jaderné bomby Baker, ke kterému došlo na atolu Bikini v roce 1946.
Od nechvalně proslulých testů amerických jaderných zbraní již uplynulo více než šedesát let, Marshallovy ostrovy se z jejich následků ale vzpamatovávají dodnes. Podle nejnovějších zjištění vědců je zdejší krajina stále zamořena radioaktivitou. Její úroveň je na některých místech dokonce až desetkrát vyšší než ta naměřená v zakázané zóně jaderné elektrárny Černobyl. Informoval o tom server Live Science.
5 fotografií

Silnější než v Černobylu. Nad Marshallovými ostrovy stále leží stín minulosti

Věda a technika
Jaderná elektrárna Dukovany. Ilustrační foto.
Odvětví jaderné energetiky utrpělo významný šok po tragické události ve Fukušimě v roce 2011. V měsících následujících po havárii byly jaderné programy v některých zemích pozastaveny nebo zcela zrušeny. Nyní, o sedm let později, je zřejmé, že celosvětově se odvětví jaderné energetiky z tohoto šoku zotavilo a nabírá zpět na rychlosti, i když s pomalejším tempem.
7 fotografií

Vyplatí se atom? Jaderná energie se vrací. Skrývá rizika i potenciál.

Ekonomika
Ivan Hoffman
U příležitosti 60. výročí obnovení diplomatických vztahů je náš premiér v Japonsku. Vyrazil na lehko, předvolební politické břemeno již za něj nese ministr zahraničí. Ten vzhledem k volebním preferencím zjevně nemá pomyšlení na výlety.

Den Ivana Hoffmana: Japonská inspirace

Hoffmanův deník
Silné deště postihly v noci na dnešek řadu oblastí Řecka a způsobily záplavy.
Curych - Celkové škody způsobené lidmi a přírodními katastrofami se letos v celém světě vyšplhaly na 158 miliard dolarů (4,1 bilionu Kč). Z toho pojišťovny vyplatí asi 49 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč), zhruba o třetinu více než loni. Uvedla to dnes švýcarská zajišťovna Swiss Re. Mnoho katastrof se stalo v regionech, kde je nízká úroveň využívání pojistných služeb, takže celé dvě třetiny škod nebyly pojištěním kryty.
20 fotografií

Katastrofy letos vyjdou pojišťovny o třetinu dráž než loni

Svět
Poničená elektrárna ve Fukušimě
Tokio - Neštěstí v jaderné elektrárně Fukušima z roku 2011 bude zřejmě japonskou vládu stát 22,6 bilionu jenů (5,1 bilionu Kč). Je to více než dvojnásobek původního odhadu, informovala dnes s odkazem na svůj zdroj agentura Reuters. Oficiální místa tuto částku zatím nepotvrdila.

Náklady na likvidaci havárie ve Fukušimě se prý zdvojnásobí

Svět
Jaderná elektrárna, ilustrační foto.
Bern - Švýcaři dnes ve všelidovém hlasování odmítli iniciativu zelených, kteří chtěli zkrátit životnost všech pěti jaderných elektráren v zemi na nejvýše 45 let a zároveň zakázat výstavbu nových. Pokud by voliči návrh v referendu schválili, museli by se tři elektrárny zavřít už příští rok, čtvrtá v roce 2024 a poslední v roce 2029. Uvedená pětice momentálně vyrábí dvě pětiny švýcarské elektřiny, upozornila stanice BBC na svém webu. Proti návrhu se nakonec vyslovilo 54,2 procent hlasujících a 20 z 26 kantonů.

Švýcaři v referendu odmítli dřívější konec jaderných elektráren

Svět