ŠTÍTEK: gen

Digitální mamograf v Nemocnici Jablonec n. N.
Liberec - Ve stejném roce, kdy Jana Poláčková z Liberce maturovala, zemřela jí maminka. Čtyřiačtyřicetiletá žena zemřela na rakovinou prsu. „Maminka přišla na vyšetření pozdě, až když byla bulka příliš velká. Nikomu nám nic neřekla. Nedovedu si představit, jak s tím strachem žila," vzpomíná její dcera.

Onkolog kampaň Angeliny Jolie vítá. Rakoviny přibývá

Liberecko
Digitální mamograf v Nemocnici Jablonec n. N.
Liberec - Ve stejném roce, kdy Jana Poláčková z Liberce maturovala, zemřela jí maminka. Čtyřiačtyřicetiletá žena zemřela na rakovinou prsu. „Maminka přišla na vyšetření pozdě, až když byla bulka příliš velká. Nikomu nám nic neřekla. Nedovedu si představit, jak s tím strachem žila," vzpomíná její dcera.

Onkolog z Liberce kampaň Angeliny Jolie vítá. Rakoviny přibývá

Liberecký kraj
Marta Cupalová oslavila 100. narozeniny.
Česká Třebová – „Musíte na mě mluvit tak, abych vám viděla na ústa a zřetelně. Tak jste dostala kázání," přivítala mě razantně a zároveň přívětivě nejstarší obyvatelka českotřebovského domova důchodců. Že byla Marta Cupalová učitelka, nezapře.
18 fotografií

Když chci klid, udělám si ticho

Orlicko
Proměny Markéty Járkové.
Heřmaničky –  Dvacetiletá Markéta Járková uplynulou  sobotu  odpoledne po vydatném dešti  absolvovala v ženském družstvu Sboru dobrovolných hasičů Heřmaničky na rozbahněné louce okrskovou soutěž v požárním sportu. „Počasí nám nevyšlo. Stovky se běhaly bez překážek, jen rozdělovač a hadice. Taky jsme upadla," usmívala se Markéta Járková, která při požárním útoku, stejně tak i v sobotu, dělává levý proud.
38 fotografií

Finalistka Miss hasička má boj s ohněm nebo vodou v genech

Z okolí
Ilustrační foto
Kýcháte pod rozkvetlým stromem, osypete se z psích chlupů nebo začnete sípat z nervozity před zkouškou? Nejste vůbec sami, pro alergie má genetické vlohy skoro polovina Čechů. A těch, u nichž se nakonec rozvine choroba, je stále víc. Na vině je znečištěné prostředí nebo 
i povolání – smůlu mají například pekaři a mlynáři, kteří jsou stále vystaveni potenciálním alergenům.

Astma a alergická rýma? Máme je v genech

Zdraví
Ilustrační foto
Praha /INFOGRAFIKA/ – Kýcháte pod rozkvetlým stromem, osypete se z psích chlupů nebo začnete sípat z nervozity před zkouškou? Nejste vůbec sami, pro alergie má genetické vlohy skoro polovina Čechů. A těch, u nichž se nakonec rozvine choroba, je stále víc. Na vině je znečištěné prostředí nebo 
i povolání – smůlu mají například pekaři a mlynáři, kteří jsou stále vystaveni potenciálním alergenům.

Astma a alergická rýma? Máme je v genech

Česko
Legendární slovenský bluesman s bulharskými kořeny Juraj Turtev
Valašské Meziříčí /ROZHOVOR/ - V pátek večer se na Malé scéně za oponou ve Valašském Meziříčí představil hudebník a zpěvák Juraj Turtev, známý šaman bluesové hudby na Slovensku. Jeho pódiovým partnerem byl jazzový kytarista Miloš Železňák. Většinovým autorem repertoáru této příležitostné dvojice je samotný Juraj Turtev. Jeho komunikace s posluchači stojí v základních obrysech na bluesové formě a srozumitelných textech, které zpěvák prokládá zhudebněnou poezií slovenské básnířky Judity Kaššovicové.

Slovenský bluesman Juraj Turtev: Babička mi zpívala krásné bulharské písně

Hudba
Ilustrační foto
Montevideo /VIDEO/ – Ovce, které pod ultrafialovým světlem září, se podařilo s pomocí genetické modifikace vypěstovat vědcům v Uruguayi. Experiment začal v loňském roce, kdy se vědci rozhodli vzít zelený fluorescenční protein z jednoho druhu medúz a vpravit ho do genů devíti jehňat, aby zjistili, zda pak budou ovce ve tmě zářit. O více než šest měsíců později se jejich experiment ukázal jako úspěšný.

Uruguayští vědci geneticky upravili ovce. Pod UV světlem září

Svět
Prezident republiky Miloš Zeman se zúčastnil valné hromady Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV), která se konala v Nymburku.
Nymburk - Miloš Zeman jako první z českých prezidentů navštívil valnou hromadu největší sportovní organizace v zemi. V Nymburku byl svědkem přejmenování Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) na Českou unii sportu (ČUS). V krátkém proslovu řekl, že investice do sportu je důležitá a heslo Sport pro všechny by mělo být heslem mezigenerační.

Zeman: Investice do sportu jsou v podstatě investice do všech

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Cambridge/Praha /ANIMACE/ – Zhruba stejný počet genů jako škrkavka a méně genů než kukuřice má Homo sapiens, jehož genom je z 99 procent stejný jako genom šimpanze či neandrtálce. I tyto zajímavosti zjistili vědci před pár lety díky objevu struktury DNA (deoxyribonukleové kyseliny), který byl oznámen 25. dubna 1953. Britové Francis Crick a Maurice Wilkins a Američan James Watson před 60 lety jako první přinesli model dvoušroubovice DNA a popsali její kopírovací mechanismus.

DNA je knihou života i mnohostranným pomocníkem lékařů a vědců

Svět
Ilustrační foto.
Zahrát si s kamarády fotbal, užívat si v zimě na sjezdovce nebo předvádět svou obratnost na bruslích. Pro zdravé kluky samozřejmost, pro ty s hemofilií velké tabu. Každý obyčejný škrábanec pro ně totiž znamená riziko, že se krev jen tak nepodaří zastavit.

Hemofilie: krev, která nejde zastavit

Zdraví
Ilustrační foto.
Praha /INFOGRAFIKA/ - Zahrát si s kamarády fotbal, užívat si v zimě na sjezdovce nebo předvádět svou obratnost na bruslích. Pro zdravé kluky samozřejmost, pro ty s hemofilií velké tabu. Každý obyčejný škrábanec pro ně totiž znamená riziko, že se krev jen tak nepodaří zastavit.

Hemofilie: krev, která nejde zastavit

Česko
Pavel Bohun
Svátky plné paradoxů, i tak by se dal označit uplynulý velikonoční víkend. Na jedné straně neděle, co našince vystrašila celodenní sněhovou húlavou, ale možná právě proto se měli na pozoru a způsobili minimum dopravních nehod.

Dobrý den, Slovácko

Názory z regionu
Velvarská ulice v Kladně-Švermově v době nekonečné rekonstrukce.
Kladno – Zásadní rekonstrukce ulice Gen. Klapálka nebo vybudování kruhového objezdu na frekventované křižovatce u zimního stadionu. Takové žádosti směrovalo 
v minulých měsících město Kladno na krajský úřad, jemuž uvedené komunikace patří. Požadavky ale ani letos nebudou vyslyšeny.

Kraj letos velké investice do silnic v Kladně nechystá

Kladensko
Ilustrační foto
Vídeň - Vědci z Vídeňské lékařské univerzity (MedUni Wien) odhalili genovou souvislost rakoviny plic a s ní spojenými metastázemi v mozku. Toto zjištění by lékařům mohlo poskytnout nový způsob cílené léčby těchto metastáz. Doposud se lékaři nejčastěji uchylují k ozařování a operacím, napsala agentura APA.

Vědci v Rakousku přispěli k možné léčbě metastáz rakoviny plic

Svět
Parazitolog Julius Lukeš.
České Budějovice – Žije v lidských střevech a když se dostane na vzduch, měl by zemřít. Ale parazit Blastocystis hominis našel rafinovaný způsob, jak si i mimo tělo člověka poradit s kyslíkem, který je pro něj velmi jedovatý. Svůj překvapivý objev vědci představili v prestižním americkém vědeckém časopise PNAS.

Malý střevní parazit ohromil vědce. Dokáže přežít i mimo tělo člověka

Česko
Ilustrační foto
Praha – Čeští vědci objevili gen, který je důležitý pro normální funkci kmenových buněk střeva a jehož poruchy přispívají ke vzniku nádorů. Nový objev nejen pomůže lépe porozumět biologii střevních kmenových buněk, ale může být využit i k vypracování diagnostiky vznikajících nádorů a může otevřít cestu k nalezení nových typů protinádorových léčiv. Sdělili to zástupci Akademie věd (AV).

Vědci objevili nový znak střevních kmenových buněk - gen Troy

Česko
Ilustrační foto
Žamberk – Kuriózním případem se od víkendu zabývají policisté v Žamberku. Kdosi tam v noci ze soboty na neděli poškodil pneumatiky u šestadvaceti zaparkovaných automobilů. Nebylo to přitom poprvé. Už v roce 2005 tam vandal před poliklinikou šídlem propíchal pneumatiky u tří vozidel.

Pneuservisy mají napilno. Ve městě řádil vandal

Zločiny a soudy