ŠTÍTEK: gen

Úspěšný taneční projekt se tak i letos vrací ve své již šesté sérii, která se poprvé přihlásí o slovo v sobotu 2. listopadu. Na snímku Ondřej Brzobohatý se svou taneční partnerkou.
Praha /ROZHOVORY/ – Podzim bez StarDance na obrazovkách České televize? Diváci si jej bez tohoto fenoménu ani nechtějí či neumějí představit. Úspěšný taneční projekt se tak i letos vrací ve své již šesté sérii, která se poprvé přihlásí o slovo v sobotu 2. listopadu. O titul Král a královna tanečního parketu tentokrát zabojují herec, skladatel, hudebník a moderátor Ondřej Brzobohatý s Evou Krejčířovou, i jeho přítelkyně, Miss World Taťána Kuchařová s Janem Onderem. Co o StarDance prozradili?

Ondřej Brzobohatý: O StarDance se s Táňou rádi doma bavíme, je to zážitek

Film a televize
Ilustrační foto
Američtí vědci tvrdí, že našli řešení plešatosti. Podle televizní stanice CBS totiž vyvinuli metodu, která poprvé umožní, aby lidem rostly nové vlasy. Pomoci by to mohlo ženám, obětem popálení a dalším lidem se ztrátou vlasů, jimž nelze pomoci tradičními metodami. Klinické testy objevu mohou podle vědců začít v brzké době.

Našli jsme řešení plešatosti, tvrdí američtí vědci

Zdraví
Ilustrační foto
Američtí vědci tvrdí, že našli řešení plešatosti. Podle televizní stanice CBS totiž vyvinuli metodu, která poprvé umožní, aby lidem rostly nové vlasy. Pomoci by to mohlo ženám, obětem popálení a dalším lidem se ztrátou vlasů, jimž nelze pomoci tradičními metodami. Klinické testy objevu mohou podle vědců začít v brzké době.

Našli jsme řešení plešatosti, tvrdí američtí vědci

Svět
Daniela Karasová s tatínkem Tomášem na trati dobříšského půlmaratonu.
Dobříš /ROZHOVOR/ – Letošní ročník Brdman Adventure je minulostí. Jeho posledního závodu, kterým byl půlmaraton, se zúčastnila i teprve desetiletá Daniela Karasová z Příbrami. Nejmladší účastnice závodu absolvovala celou 21 kilometrů dlouhou trať se svým otcem Tomášem. Právě s ním jsme si o talentované běžkyni povídali.

Karas: Půlmaraton jsem dceři dlouho rozmlouval

Ostatní sporty
Muzikanti cimbálovky Ohnica a šťastní rodiče Pavel, Anička a Eliška Jurečkovi.
Slovácko – V lednu jsme ve Folklorních ozvěnách přinesli reportáž ze svíce a svatby Pavla Jurečky, člena hradišťské cimbálové muziky Ohnica (předtím primáše pražské Rosénky) a primášky Slavičanu Aničky Jordánové.

Narodila se nová primáška?

Volný čas
Ilustrační foto
Čeští vědci objevili další gen, který způsobuje metastázování nádorů. Doposud byly v souvislosti se vznikem metastáz popsány ty geny, které ovlivňují pohyblivost buněk, jejich schopnost prorůstat zdravými tkáněmi a přežívat v krevním oběhu. Badatelé pod vedením genetika Jiřího Hejnara z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR rozšířili krátký seznam takových genů o takzvaný gen HOPX, informoval genetik Hejnar.

Čeští vědci objevili další gen, který způsobuje metastáze u nádorů

Zdraví
Ilustrační foto
Praha - Čeští vědci objevili další gen, který způsobuje metastázování nádorů. Doposud byly v souvislosti se vznikem metastáz popsány ty geny, které ovlivňují pohyblivost buněk, jejich schopnost prorůstat zdravými tkáněmi a přežívat v krevním oběhu. Badatelé pod vedením genetika Jiřího Hejnara z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR rozšířili krátký seznam takových genů o takzvaný gen HOPX, informoval genetik Hejnar.

Čeští vědci objevili další gen, který způsobuje metastáze u nádorů

Česko
Ilustrační foto.
Otec je hokejista a matka úspěšná biatlonská běžkyně. Oba předpokládali, že syn bude po tátovi, a tak dnes už teenager hraje několik let hokej. Na trénincích potí krev, pracuje na sobě, přesto za nejlepšími zaostává. Proč? Jeho genetická výbava ho předurčuje k jinému sportu. 

V Olomouci z genů přečtou, zda hrát hokej nebo běhat maratón

Zdraví
Ilustrační foto.
Olomouc - Otec je hokejista a matka úspěšná biatlonská běžkyně. Oba předpokládali, že syn bude po tátovi, a tak dnes už teenager hraje několik let hokej. Na trénincích potí krev, pracuje na sobě, přesto za nejlepšími zaostává. Proč? Jeho genetická výbava ho předurčuje k jinému sportu. Odborníci z Kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace Fakultní nemocnice Olomouc již dokáží pomocí genetického testu zájemcům poradit, jakému sportu se nejlépe věnovat.

Z genů přečtou, zda hrát hokej nebo běhat maratón

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Praha – Česká pošta varuje před podvodnými e-maily, které vypadají jako oznámení o zásilce. Lidé by na ně neměli reagovat, protože hrozí zavirování počítače takzvaným trojským koněm. Pošta o tom informovala v tiskové zprávě. 

Česká pošta varuje před podvodnými emaily

Ekonomika
Z přátelského utkání basketbalistů Jiskry Domažlice a výběru amerických univerzit.
Domažlice – Američtí vojáci v roce 1945 přinesli do Domažlic svobodu a pak jim ukázali basketbal. Koše, na něž tu tehdy hráli, ještě někde uloženy jsou. Ve čtvrtek 15. srpna 2013 dostali Chodové další lekci z této hry. K přátelskému zápasu dorazil díky kontaktům zdejší rodačky a bývalé reprezentantky Ivany Prettlové výběr mladíků ze sedmi amerických univerzit. Hosty v zaplněné hale uvedl s typicky chodským přízvukem mnoha tituly ověnčený basketbalový veterán Jan Šturma.
93 fotografií

´Létající´ Američané bavili halu

Ostatní sporty
Školáci ve Stonavě na Karvinsku chodí v době smogové inverze s respirátory.
Karvinsko – Karviná versus České Budějovice, aneb zdravé město versus znečištěné město. Lékaři v obou městech se zapojí do výzkumu, který má odhalit, zda miminka, která přijdou na svět, mají kvůli ovzduší pozměněné geny.

Pomůže výzkum řešit ovzduší na Karvinsku?

Karvinsko
Ilustrační foto
Téměř o každé potravině se nepíše jen v pozitivním duchu, ale vždycky se najde i něco negativního. To platí i pro mléko. Mezi laickou veřejností koluje častý názor, že konzumace mléka a mléčných výrobků je spojena se zvýšenou produkcí hlenu v horních a dolních cestách dýchacích. Jenže neexistuje žádný výzkum, který by tuto myšlenku byť částečně podpořil.

Udělejte si jasno v zažitých mýtech o mléce

Zdraví
Jindřich Kolben
Praha, Mnichov – „Vyrábíme vše, od špendlíku po lokomotivu," hlásala za první republiky známá firma Českomoravská Kolben-Daněk (ČKD) a nijak přitom nepřeháněla.

Vnuk slavného Kolbena geny nezapřel

Svět
Ilustrační foto
Liberec - Počet žadatelů o pěstounství stoupl v Libereckém kraji proti loňsku dvojnásobně. Podle odborníků za tím stojí novela zákona, která začala platit na začátku letošního roku, kdy stát povýšil pěstounství na zaměstnání. To může profesionálním pěstounům vynést až desetitisíce korun měsíčně.

Berou si děti pro peníze?

Liberecko
Ilustrační foto
Praha – O cukrovce se říká, že je epidemií 21. století. Jenže neznamená riziko jen pro samotné pacienty, ale pokud jde o ženy, které ještě plánují 
rodinu, i pro jejich děti. U těch je totiž během těhotenství až desetkrát vyšší riziko poškození plodu. Je přitom jedno, zda má matka těhotenskou cukrovku, diabetes I. typu nebo právě novodobý mor – cukrovku II. typu, kterou trpí 800 tisíc Čechů.

Cukrovka v těhotenství: vědci už vědí, proč může poškodit dítě

Česko
Natáčení reklamy ve zlínské Zoo
Nekrmte herce, tleskejte zvířatům. Tak zní motto nové propagační kampaně zlínské ZOO a Slováckého divadla v Uherském Hradišti. Reklamní dílko se natáčelo během běžného nedělního provozu zlínské zoologické zahrady. Pokud jste se kolem jedné hodiny pohybovali v okolí zámku Lešná, je možné, že se brzy v reklamním snímku poznáte.
20 fotografií

Nekrmte herce, hlásá nový reklamní spot zlínské ZOO

Cestujeme
Ilustrační foto
Žamberk – Policisté po více než třech měsících intenzivní práce dopadli a sdělili podezření osmnáctiletému muži ze Žamberska. Kladou mu za vinu, že na náměstí Gen. Knopa a v okolních ulicích propíchal autům pneumatiky.

Vadí mu snad auta? Vysvětlí to u soudu

Zločiny a soudy
Mamograf. Ilustrační snímek
Opava  Hollywoodská filmová hvězda Angelina Jolie podstoupila na základě genetických testů preventivně oboustrannou mastektomii, což je odstranění prsů. Zpráva o tom zvýšila zájem českých žen o vyšetření prsů na možnost vzniku rakoviny.

Mamograf v nemocnici stále přetížený není

Opavsko