ŠTÍTEK: gen

Karel Hegner a Jana Peterková.
Dubné - Spoustu zkušeností s muzikou, zpěvem, divadlem i učitelstvím už za svůj život nasbíral Karel Hegner. K hudbě směřoval od malička. „Můj tatínek pocházel ze Staré Břeclavi, zpívával a jako dítě muzicíroval, maminka byla Hanačka. Já jsem se narodil 
v Olomouci a nějaké hudební geny jsem zdědil. Již od tří let jsem zpíval," vzpomíná.

Karel Hegner miluje zpěv, učení i divadlo

Z okolí
Dvanáctiletá Vendy Žižková z Ústí je velký tenisový talent.
Ústí nad Labem - Televizní tenis si znalci vychutnávají. Češi zanechali v moderní historii tohoto sportu výraznou stopu a stále překvapují. Nemáme světoznámé tenisové akademie, ale když se objeví výrazný talent, začne přetahovaná. Ústecký tenisový klub má na čem stavět, zažil roky slávy.

Tenistka Vendy sní o mistrovství Evropy

Ústecko
Vystoupení Cirkus Jo - Joo. 1.11.2012
Kutná Hora – Jaromíra Joo jsme v krásně barevném podzimním dni zastihli v jeho maringotce ve skvělé náladě. Pochlubil se, že je spoluautorem několika knih, které nedávno vyšly a ukázal nám i svojí fotku v časopise. Rozhovor probíhal před klecí s tygry a jednoho z nich vzal pan Joo i na vycházku, z čehož byly nadšené zejména děti z mateřské školky přihlížející za plotem.

Jaromír Joo: Tygr úderem tlapy zabije mnohem většího vola, než jsem já

Volný čas
Vysoké Mýto získalo od kraje další objekt.
Vysoké Mýto – V závěru minulého týdne město převzalo budovu bývalého okresu od Pardubického kraje a Integrované střední školy technické, která jej měla ve správě. Město se pustí do prací, aby objekt v ulici Gen. Závady naproti krytému plaveckému bazénu řádně zabezpečilo a stavebně technicky zajistilo.

Vysoké Mýto převzalo objekt bývalého okresu

Orlicko
Žamberk. Ilustrační foto.
Žamberk – U příležitosti úterního státního svátku se v Divišově divadle ve čtvrtek uskutečnil slavnostní večer spojený s předáváním Cen města. Uděleny byly třem osobnostem za mnohaletou obětavou činnost v různých oblastech.

Žamberk ocenil tři osobnosti

Orlicko
Podzimní snění na Žítkové.
Kyjov – První zkušenosti s foťákem získal už v mládí, kdy si jej půjčoval od svého otce. Teď má výstavu vlastních snímků. Sedmadvacetiletý rodák z Kyjova Janek Sedlář tvrdí, že má focení v genech.

Fotograf Sedlář na snímcích zachycuje pocity

Ostatní
Sousedské derby v Hlohové ovládla rezerva Osvračína.
Hlohová /FOTOGALERIE/ – Rezerva Osvračína dorazila na lesní stadion v Hlohové bez brankáře Skaly, který se omluvil z osobních důvodů, a tak do brány musel po dlouhé době stoper a kapitán týmu Muchna. Schopnosti svátečního gólmana však hlohovští k pramalé radosti 75 diváků příliš nevyzkoušeli…
41 fotografií

Obrazem: Derby sousedních vesnic pro Osvračín

Fotbal
Tomáš Březina
Plzeňsko /ROZHOVOR/ – Tomáš Březina 
o sobě říká, že má podnikání 
v genech. Malé projekty rozvíjel už za komunismu, krátce po revoluci ovšem začal budovat svou vlastní firmu Best, která je dnes největším tuzemským výrobcem betonových prvků pro venkovní architekturu. I když o své práci přemýšlí takřka čtyřiadvacet hodin denně, za workoholika se nepovažuje.

Člověk musí především chtít, tvrdí Tomáš Březina

Ekonomika
Ilustrační foto
Londýn – Policie bude mít možná už brzy v rukou novou metodu, s jejíž pomocí pro ni bude snazší dopadnout pachatele trestných činů. Vědci totiž zkoušejí přijít na to, jak z pouhé analýzy DNA zjistit, jak je člověk vysoký. Pokud tedy vyšetřovatelé najdou na místě činu genetické stopy, budou mít mnohem přesnější představu o tom, po kom mají pátrat, napsal deník The Independent.

Vědci zkoušejí metodu, jak určit výšku člověka z DNA

Svět
Mistrovství republiky pracovních psů se uskutečnilo v sobotu na výcvikové základně záchranných psů ve Vlkoši.
Vlkoš – Je to ukázka disciplíny i výsledek trpělivé práce. S některým psem to jde hned, jiný se nenaučí zvládnout náročné překážky ani po roce tvrdé dřiny. Na výcvikové základně ve Vlkoši, která v sobotu hostila mistrovství republiky pracovních psů, se u čtyřnohých miláčků snaží rozvíjet jejich vrozený talent. A ten může mít, jak ukázala soutěž, stejně tak německý ovčák jako třeba pudl.
21 fotografií

Hafani v akci! Ve Vlkoši soutěžili pracovní psi o republikové vavříny

Přerovsko
Ilustrační foto
Praha - Vědci jsou zase o krok blíže k tomu, aby odhalili příčinu zhoubných nádorů slinivky břišní. Objevili totiž další čtyři nové varianty genů, které se mohou na jeho vzniku podílet. Nádory slinivky se nedají účinně léčit a pacienti přežívají od diagnózy velmi krátce. Příčinu onemocnění zkoumá mezinárodní konsorcium, v němž je i tým genetika Pavla Vodičky z Akademie věd ČR. „Rozšířili jsme knihovnu genů a výsledek práce považujeme za fantastický," řekl v rozhovoru Vodička.

Češi jsou v týmu vědců, co poodhalil příčinu nádorů slinivky

Česko
Ilustrační foto.
Oxford - Neandertálci v Evropě vymřeli zřejmě nejpozději před 39.000 lety, tedy dříve, než se doposud soudilo. K tomuto poznatku dospěl mezinárodní výzkumný tým ve studii uveřejněné v aktuálním čísle časopisu Nature.

Neandertálci prý vymřeli dřív, než se soudilo

Svět
Dětský psychiatr Michal Goetz.
Málokterý rodič nevyslovil větu, že jeho potomek je hyperaktivní, neboli že trpí ADHD. Tento výraz je užíván v posledních letech hojně a v mnoha případech ale chybně. Na otázky jak poznáme hyperaktivní dítě, na koho se v případě podezření obrátit a jaký bude postup případné léčby odpovídá Michal Goetz, dětský psychiatr příbramské nemocnice.

Hyperaktivita se věkem zmírňuje, ale potíže přetrvávají

Zdraví
Dětský psychiatr Michal Goetz.
Příbram /LÉKAŘ RADÍ, ROZHOVOR/ – Málokterý rodič nevyslovil větu, že jeho potomek je hyperaktivní, neboli že trpí ADHD. Tento výraz je užíván v posledních letech hojně a v mnoha případech ale chybně. Na otázky jak poznáme hyperaktivní dítě, na koho se v případě podezření obrátit a jaký bude postup případné léčby odpovídá Michal Goetz, dětský psychiatr příbramské nemocnice.

Hyperaktivita se věkem zmírňuje, ale potíže přetrvávají

Příbramsko
Hubert Grmela sbírá už pětatřicet let automobilové veterány: první srpnový víkend se zúčastnil také akce na kroměřížském Velkém náměstí.
Kroměříž – Hubert Grmela, sběratel veteránů převážně české značky Praga si před několika lety otevřel i vlastní muzeum těchto aut v Prostějově. Lásku k této značce má takříkajíc v krvi: už jeho tatínek pracoval jako prodejce právě u Pragy a tak to pro něj byla jasná volba.

Veteráni jsou jeho život, založil dokonce i vlastní muzeum

Kroměřížsko
Ilustrační foto
Jen ve Spojených státech ročně spáchá sebevraždu přibližně 36.000 lidí. Ale co kdyby jim jednoho dne mohl předcházet jednoduchý krevní test? V nové studii dokázali američtí vědci jen ze vzorku krve zjistit, kdo ze zkoumaných lidí měl sebevražedné myšlenky nebo se o sebevraždu pokusil. Jejich přesnost byla 80 procent, napsal zpravodajský server CNN.

Mohly by krevní testy předpovídat zvýšené riziko sebevraždy?

Zdraví
Ilustrační foto
Praha – Není na co čekat. Za čtvrt století se populace na Zemi rozroste na devět miliard lidí. Spotřeba potravin vzroste o polovinu. Už teď si vědci lámou hlavu, jak všechny uživit. „Oponenti říkají, že když se bude s potravinami šetřit, bude to stačit. Obávám se však, že to stačit nebude," tvrdí Jaroslav Doležel z olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Právě jeho tým nyní napomohl tomu, jak budoucí možný nedostatek potravin řešit.

Čeští vědci pomohli zmapovat geny pšenice

Česko
Bernský salašnický pes
Zlonice – Nešťastná událost se stala ve Zlonicích. Dva huňáči plemene bernského salašnického psa zaútočili na dvaačtyřicetiletou ženu a způsobili jí vážná zranění na nohou a hrudníku. Napadená musela být hospitalizována ve slánské nemocnici. Pětapadesátiletá chovatelka psů je proto nyní stíhána policií pro trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti.

Dva bernští psi velmi vážně pokousali ženu ve Zlonicích

Zločiny a soudy
Přemek Podlaha.
Žádná jiná osobnost v Česku není tak spojená s kutilstvím jako Přemek Podlaha. Jeho jméno se za ta léta, kdy se pořadům s touto tematikou věnuje, stalo přímo synonymem kutila. Na obrazovce se objevuje více než 50 let. Sám přitom říká, že manuální zručností příliš neoplývá. A že člověk si musí umět sám ze sebe udělat legraci.

Přemek Podlaha – král kutilů

Bydlení
Ilustrační fotografie.
Čeští vědci patentovali nový způsob biologické léčby zhoubného nádoru hlavy a krku. Řekl to přednosta Anatomického ústavu první lékařské fakulty Univerzity Karlovy Karel Smetana. Tento typ nádoru není sice sice častý, ale obtížně se léčí. Pacientovi se musí chirurgicky odstranit rozsáhlé části obličeje a krku, což ho těžce poznamená. Nová léčba by se do praxe mohla dostat za deset až 15 let, pokud účinnost a bezpečnost potvrdí klinické studie.

Čeští vědci patentovali nový způsob léčby rakoviny hlavy a krku

Zdraví
Ilustrační foto.
Vysoké Mýto – „…A pak najednou čtení v Litomyšli. Kvůli věčně neusazenému žaludku počátku těhotenství jednoznačně volím cestu vlakem. Ale to vlastně vždycky. Nakonec se mi představa, že budu muset jet přes Mýto, tajně zalíbí. Loudat se jednokolejkou, mírnou krajinou, městem, kde se vlak kvůli nechráněným přejezdům s houkáním vleče…" píše v knize Zázemí rodačka z Vysokého Mýta, mladá a úspěšná spisovatelka Jana Šrámková.

Bezpečné přejezdy? Záměr tu je

Orlicko
Podzemní kontejnery.
Sběrná místa, která nenarušují atmosféru daného prostředí a navíc jsou odolná vůči atakům vandalů. To jsou nová, do země zapuštěná, kontejnerová stání v městském obvodě Moravská Ostrava a Přívoz.

Podzemní kontejnery jsou už i v Ostravě

Ostravsko
JEDEN CHYBÍ. Pistulkovi by s přehledem sestavili kvarteto, ale u rozhovoru nejstarší syn Petr chyběl. Vlevo se svým nástrojem pro DJ sedí Jan, uprostřed otec Petr a vpravo Martin.
Tábor – Kdyby se všichni čtyři chlapi, co žijí v domku v Údolní ulici, chopili všech nástrojů, které ovládají, vydalo by to na slušný orchestr. Na osm nástrojů včetně ovládání mixážního pultu by jim ale nestačily ruce. Na opravdovém pódiu se ještě nesetkali, tahle premiéra je možná teprve čeká. Co není, může být, ale zatím si spolu vyzkoušeli jen hospodské hraní.

Čtyři chlapi v chalupě by spolu sestavili orchestr o osmi nástrojích

Táborsko
STŘELEC. Poříčanský útočník Petr Sedláček (vpravo) nastřílel v letošní sezoně už devatenáct gólů.
Poříčany – Předposlední kolo fotbalové I.B třídy ve skupině C to bylo derby Nymburska se vším všudy. Nejde nám v tomto ohlédnutí o výsledek 3:2, kterým pokořil SK Poříčany Slovan Lysá nad Labem, ale o pár postřehů, jenž nás zaujaly.

Promovaný geodet se zaměřoval hodinu

Fotbal