ŠTÍTEK: gen

Ilustrační snímek z podzemí šachty.
Radvanice - Sdružení VOX Radvanice ve spolupráci s Měděným dolem Bohumír pořádají v sobotu od 15 hodin ve víceúčelovém sále Pensionu a restaurace Radvanice Hornický den. Po slavnostním zahájení a představení dolu Bohumír vystoupí mažoretky z TŠ Bonifác ze Rtyně.

Soutěž: V Radvanicích chystají Hornický den

Krkonoše
Opravená Průmyslová ulice v Kladně.
Kladno – Investici ve výši přibližně 120 milionů korun plánuje Středočeský kraj nasměrovat v příštím roce do opravy komunikací v e městě Kladně, jichž je vlastníkem. Konkrétně se jedná o frekventované ulice Gen. Klapálka, Dukelských hrdinů a Milady Horákové.

Kraj plánuje opravy tří silnic v Kladně

Kladensko
Osobnosti v daňové sféře ČR pro rok 2014 byly zvoleny v uplynulých dnech v rámci soutěže Daňař a daňová firma roku.
Praha - Osobnosti v daňové sféře ČR pro rok 2014 byly zvoleny v uplynulých dnech v rámci soutěže Daňař a daňová firma roku. V pořadí pátý ročník vyhlásil za rok 2014 ty nejvýznamnější osobnosti v osmi kategoriích, a to z řad komerčních subjektů i státní správy. Koho nakonec odborná veřejnost vybrala? Anketu tradičně pořádá DaněMEDIA s.r.o. ve spolupráci s Komorou daňových poradců ČR a dalšími partnery. JustCommunication

Zvoleny daňové osobnosti roku 2014

Podnikání
Střelkyně dnešického klubu Cinderella získala na ME v lovecké kombinované střelbě stříbrnou medaili, ačkoliv zde měla původně působit pouze v roli rozhodčí.
Dnešice – Po deseti letech se konalo mistrovství Evropy v lovecké kombinované střelbě v naší republice, tentokráte v Písku. Mezi rozhodčími měla být i Michaela Štenglová z Dnešic, členka střeleckého klubu Cinderella. Před vlastní soutěží se ale nechala známými střelci „vyhecovat" a vzala kulovnici do ruky.

Dnešická střelkyně vybojovala evropské stříbro

Ostatní sporty
1. kolo poháru FAČR: Neratovice - Brozany
Neratovice – Proti jaru jiný trenér, brankář a dalších pět hráčů základní sestavy. Nedělní až nečekaně snadná a vysoká výhra fotbalistů Neratovic nad ex-třegiligovým Meteorem Praha (4:1) přinesla nejen úvodní tři body do divizní tabulky, ale také ujištění, že v minulých dvou ročnících čtvrtém týmu skupiny pokračují v nastolené cestě.

Trenér Neratovic: Nových lidí je dost, ale sedlo si to dobře

Fotbal
Ilustrační fotografie.
Řím - Proč může být biologický věk několikanásobně vyšší než ten, který máme v rodném listě, a proč může být člověk už v šestadvaceti letech starý? Z 20 procent mají stárnutí na svědomí geny, zbytek pak záleží na zdravotním stavu dotyčného a na životním prostředí. Jsou přitom lidé, kteří za jeden kalendářní rok zestárnou i o tři biologická léta. Ukazuje to studie mezinárodního týmu vědců publikovaná na stránkách Proceedings of the National Academy of Sciences.

Studie: Proč může být biologický věk mnohem vyšší

Svět
Ilustrační foto
Přerov – Od změny jízdního řádu městské autobusové dopravy v Přerově uplynul téměř rok a půl. Nahrazení některých spojů vnímají lidé jako nelogický zásah – petici za obnovení autobusové linky č.7 odevzdali v polovině června obyvatelé ulic Gen. Janouška a Optiky.

Obnovte linku číslo 7, žádají lidé a podepisují petici

Přerovsko
Nehoda ve Vysokém Mýtě.
Vysoké Mýto – Dopravní policie hledá svědky nehody, která se stala v pátek brzy ráno v 5.34 hodin se ve Vysokém Mýtě. Ke kolizi došlo na křižovatce silnice číslo II. třídy č. 357 Gen. Svatoně s ulicí Větrná, kde se střetlo osobní motorové vozidlo s motocyklem.

Hledají svědka nehody ze zelené felicie

Nehody
Ilustrační foto
Pro úspěšný přenos embrya při umělém oplodnění je zásadní, aby se do dělohy dostalo ve správný čas. Stoupne tím naděje pro neplodné páry na potomka. V rozhovoru s ČTK to řekl primář klinického centra Iscare Jaroslav Hulvert. V klinických studiích se ověřuje metoda vyvinutá španělskými vědci, která umožní správný čas určit. Vychází z toho, že většina žen má v cyklu několikadenní období, kdy děložní sliznice vysílá chemické signály k úspěšnému přenosu embrya.

Lékař: Pro úspěšný přenos embrya je nutné zvolit správný čas

Zdraví
ABSOLUTNÍM vítězem ve hře na tubu v České republice je Petr Břeň. Ochotně po vyhlášení zapózoval se svým učitelem Bohumilem Polívkou.
Františkovy Lázně - Nejen odborná veřejnost, ale milovníci hudby vůbec by si měli zapamatovat jméno mladého muzikanta Petra Břeně z františkolázeňské základní umělecké školy.

Ve Františkových Lázních roste virtuos

Chebsko
Herec a divadelní ředitel Jan Hrušínský.
Praha - Zásadní proměnou prošel život herce Jana Hrušínského poté, co před 12 lety založil svou divadelní společnost. Připravil 32 premiér, z nichž 18 je stále v repertoáru. Většinu času tráví v kanceláři Divadla na Jezerce, odkud chodí domů pozdě večer. „Do pevného angažmá bych se ale už nevrátil," řekl Hrušínský, který v úterý 9. června oslaví šedesátiny.

Šedesátník Jan Hrušínský by se do angažmá v divadle nevrátil

Volný čas
Čtrnáctiletý Josef Macek z Tupes, žák tamní základní školy, ZUŠ v Uherském Hradišti, cimbalista a zpěvák cimbálové muziky Džbánek a Mladé CM z Buchlovic.
Tupesy – Lidské toužení mívá tu nejrůznější podobu a šťastný je ten, kdo už v útlém dětství dovede hledat cestičku, aby se naplnila. Někomu se podaří jít vytouženou cestou díky své píli, někdo to má už v genech po některém ze svých rodičů. A to je případ čtrnáctiletého Josefa Macka z Tupes, žáka tamní základní školy, ZUŠ v Uherském Hradišti, cimbalisty a zpěváka cimbálové muziky Džbánek a Mladé CM z Buchlovic.

Cimbál nebo bubny? Maminka vybrala folklor

Slovácko
Po předchozím průzkumu terénu následoval 11. 5. 1945 přepad nepřátelských postavení u Slivice palbou sovětských děl a kaťuší.
Příbram /70 LET OD OSVOBOZENÍ – 10. část/ - Tragické krveprolití na konci války a vlastně v době, kdy Evropa již oslavovala mír, nastalo poté, co do prostoru Slivice – Milín – Čimelice – Březnice postoupila další nepřátelská hitlerovská vojska odmítající složit zbraně a usilující za každou cenu proniknout před blížící se Rudou armádou do americké zóny, což bylo v rozporu s právě vyhlášenou německou kapitulací.
7 fotografií

Když Evropa již oslavovala mír, nastalo tragické krveprolití u Slivice...

Příbramsko
Oblastní nemocnice Příbram, hlavní budova, kde se konají osvětové akce pro veřejnost.
Příbram – Nemocnice upozorňuje pacienty a návštěvníky Oblastní nemocnice Příbram, že z důvodů venkovní rekonstrukci pavilonu I dojde k přemístění plicních ambulancí z přízemí pavilonu I (vchod 2) do 4. patra křídla D4 hlavní budovy nemocnice v areálu 1, Gen. R. Tesaříka 80. Zítra končí provoz plicních ambulancí v pavilonu I ve 12:00 hodin.

Příbramská nemocnice od pátku dočasně přemisťuje plicní ambulance

Příbramsko
Cookovy ostrovy.
Řím - Na Cookových ostrovech přesahuje podíl obézních osob 50 procent. A v celém jižním Tichém oceánu má devět z deseti lidí nadváhu či obezitu. Proč se tento pozemský ráj stal místem, kde žije nejvíce obézních na světě? Mezi příčinami jsou především příliš kalorická strava a sedavý způsob života, píše italský deník Corriere della Sera.

Nejtlustší národ na světě? Nejvíc tlouštíků žije na Cookových ostrovech

Svět
Občané vítají na příbramském náměstí 9. 5. 1945 vojáky VS KONR – ROA generála Andreje Andrejeviče Vlasova z 3. pluku 1. Buňačenkovy divize. Jízdní oddíl vlasovců na koních míří z města, v marné snaze dostat se do amerického zajetí.
Příbram - /70 LET OD OSVOBOZENÍ - 3. část/ – Situace na Příbramsku se značně zkomplikovala v podvečer 9. 5. a zvláště pak 10. 5. 1945. Do Příbrami pronikly ve směru od Prahy a Berouna příslušníci 3. pluku 1. divize gen. Sergeje Kuzmiče Buňačenka z VS KONR (Vooružennyje sily Komitětu Osvobožděnija Narodov Rossiji – Ozbrojených sil Výboru pro osvobození národů Ruska), jako součásti Ruské osvobozenecké armády (ROA), tzv. vlasovci, kteří předtím výrazným způsobem pomohli Pražskému povstání.
4 fotografie

Poslední dny 2. světové války na Příbramsku

Volný čas
Setkání příslušníků americké armády a zdejších partyzánů v Příbrami 9. 5. 1945 před radnicí.
Příbram /70 LET OD OSVOBOZENÍ - 2. část/ - Podepsání kapitulace nacistickým Německem s platností od půlnoci 8. května 1945 neznamenalo automaticky okamžité ukončení bojových akcí na všech frontách starého kontinentu. Význam bitvy u Slivice na Příbramsku z 11. na 12. května 1945 je umocněn tím, že se jí zúčastnili proti nepřátelskému uskupení hitlerovské branné moci nejen dobrovolníci z řad domácího hnutí odporu a sovětští partyzáni, ale též jednotky tří ukrajinských frontů (1., 2. a 4. UF) v součinnosti s 3. americkou armádou.
4 fotografie

Poslední bitva 2. světové války v Evropě u Slivice na Příbramsku

Volný čas
Herec Zlínského divadla Vojtěch Johaník. Ilustrační foto.
Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Za komedianta jej prý měli už na škole, na JAMU ho na herce ale nevzali. Stejně jako mnoho jeho kolegů se nenechal odradit a divadlu se nakonec věnuje. Vojtěch Johaník pochází z Uherského Hradiště, v angažmá je ale ve zlínském městském divadle, a dojíždí také do olomoucké Tramtárie. Slováckému deníku prozradil, které role se mu hrají lépe, kdo je jeho idolem a jak to má s filmem.

Herec Vojtěch Johaník: Divadlo nám doutnalo v genech, až mě ruka osudu postrčila

Divadlo
Herec Zlínského divadla Vojtěch Johaník. Ilustrační foto.
Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Za komedianta jej prý měli už na škole, na JAMU ho na herce ale nevzali. Stejně jako mnoho jeho kolegů se nenechal odradit a divadlu se nakonec věnuje. Vojtěch Johaník pochází z Uherského Hradiště, v angažmá je ale ve zlínském městském divadle, a dojíždí také do olomoucké Tramtárie. Slováckému deníku prozradil, které role se mu hrají lépe, kdo je jeho idolem a jak to má s filmem.

Herec Vojtěch Johaník: Divadlo nám doutnalo v genech, až mě ruka osudu postrčila

Volný čas
Petr Torák
Liberec – Psal se rok 1999, když Petr Torák opustil rodný Liberec a vydal se do Anglie. Donutila ho k tomu série fyzických napadení. Petr Torák je totiž Rom a podle svých vlastních slov se tu setkával s řadou rasistických projevů.

Rom Petr Torák získal Řád britského impéria

Liberecko
Ilustrační foto.
Brno – Lidem s vadami srdečních chlopní by v budoucnu mohla pomáhat srdeční chlopeň z geneticky upravených prasat. ČTK to v pátek řekl mluvčí Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Pavel Gejdoš. Lékaři podle něj běžně lidem dávají srdeční chlopně z obyčejných prasat, která jsou složením tkání nejblíže člověku. Po čase však tato chlopeň degeneruje. Úprava genu u prasat by mohla poškozování zabránit.

Vědci v Brně zkoumají odolnost upravené srdeční chlopně prasete

Brněnsko
Květoslav Vykydal.
Šumperk – Celé generace lidí, kteří absolvovali šumperské gymnázium, vzpomínají na hodiny tělocviku s pedagogem Květoslavem Vykydalem. Devětasedmdesátiletý učitel, ze kterého čiší vitalita, gymnazisty proháněl ještě loni, teď už se „jen" věnuje atletice. Nejen jako trenér talentovaných dětí v atletickém oddíle, ale i sám jako aktivní sportovec.

Osmdesátka na krku, Květík Vykydal je ale stále ve formě

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Hranice – Pátý ročník Jarního běhu se konal v sobotu 28. března v Přerově. Akce, kterou pořádá místní atletický oddíl SK Přerov, je mezi běžci stále oblíbenější. Letošní ročník i přes poměrně nepříznivé počasí přilákal celkem 234 startujících, z toho 22 závodníků startovalo v hranickém dresu.

Jarní běh prověřil vytrvalostní schopnosti atletů

Ostatní sporty
Ilustrační foto
V pražském Ústavu hematologie a krevní transfúze (ÚHKT) transplantovali poprvé ženě s leukémií dřeň od dárce shodného jen napůl. Pro sedmadvacetiletou ženu nebyl vhodný dárce v registrech nalezen. Krvetvorné buňky dostala od matky, od níž má polovinu genů, tedy poloviční shodu, řekl dnes novinářům ředitel ÚHKT profesor Petr Cetkovský. Nový postup označil za průlom v transplantacích, který umožní najít svého dárce prakticky každému.

ÚHKT transplantoval poprvé dřeň od dárce shodného jen napůl

Zdraví