ŠTÍTEK: gen

Vědecký ředitel Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum profesor Jaroslav Doležel.
Olomouc – Za nějakých třicet let by měly na Zemi žít asi o dvě miliardy lidí víc než dnes. A takovou masu bude také nutné nakrmit. Vědci z Olomouce vědí, jak na to. Vždyť profesor Jaroslav Doležel, vědecký ředitel Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum a vedoucí olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR, má před očima chromozomy jedné z nejklíčovějších plodin, které má lidstvo k dispozici – pšenice seté. Na rozluštění jejího genomu se profesorův tým podílel a díky němu dostanou lidé odolnější rostlinu, která bude lépe čelit klimatickým změnám a škůdcům.

Šéf Centra pro zemědělský výzkum: Pěstovat rostliny kvůli biopalivům je zločin

Česko
Martin Mrlina.
Vsetín - Martin Mrlina ze Vsetína sledoval rallye jezdce v akci poprvé možná už ve svých čtyřech letech. Bylo to ve vsetínské části Jasenka, kudy vedla rychlostní zkouška z nedalekého Vesníku. „Říkalo se tomu padák na srdce. Později tuto erzetu zrušili," pamatuje si Vsetíňan.

Martin Mrlina: Rallye jsem sledoval od čtyř let

Valašsko
Amurský lysec. Nové rybí plemeno je odolnější vůči nemocem. Zamíří i do prodeje.
Vodňany – Vědci z Jihočeské univerzity vyšlechtili nové plemeno kapra. Amurský lysec je odolný proti nemocem, především vůči vysoce infekčnímu a smrtelnému onemocnění způsobenému koi herpes virem (KHV). „Šlechtili jsme ho více než sedmnáct let," říká Otomar Linhart, děkan Fakulty rybářství a ochrany vod. Nové rybí plemeno nyní míří do prodeje. V případě jihočeských vědců se však nejedná o první unikátní kapry, kteří vzešli z jejich líhně.

Nové plemeno kapra. Jihočeští vědci ho šlechtili 17 let

Česko
Na benefiční akci zazpívala Věra Martinová, Livie Kuchařová. Představily se zde i místní soubory. Společně s rodinou Čihákových se zde sešli všichni, kdo chtěli nějak pomoci.
Opočno – Pomoc pro nemocnou holčičku organizují opět v Opočně. Snaží se ulehčit život malé Rebece Čihákové ze Sezemic u Pardubic, která trpí nemocí motýlích křídel. Také v letošním roce dojde na výrobu motýlů, tentokrát ale budou z perníku.

Pomohou nemocné Rebece

Rychnovsko
Noc z pátku na sobotu strávilo v Seifertově ulici v Havířově spolu s knihovnicemi 13 malých čtenářů.
Přesně v šest hodin večer se v pátek otevřely dveře do knihovny v Seifertově ulici, kde na třináct nadšených spáčů čekaly dvě paní knihovnice, převlečené za mořské víly. Začala šestnáctá Noc s Andersenem, ke které se letos v Havířově zapojily hned čtyři pobočky Šrámkova, Svornosti, Gen. Svobody a Seifertova.

Noc s Andersenem: plno pohádek, zábavy a zážitků

Volný čas
Tomáš Weber.
Znojmo - První start ve druhé lize, první gól. Skvělý debut má za sebou teprve devatenáctiletý záložník znojemských fotbalistů Tomáš Weber, když v pátek rozhodl první jarní kolo ve prospěch vedoucího celku tabulky. Ve druhé minutě nastavení si zpracoval míč na hranici velkého vápna, odkud propálil hostujícího brankáře. Znojmo porazilo Ústí nad Labem 2:1. „Byl to pro mě krásný večer. Vyhráli jsme, a navíc jsem dal gól. Teď mě asi Cihla zkasíruje," tuší zimní posila, že za premiérový gól ve znojemském dresu přispěje do týmové pokladny, o kterou se stará obránce Tomáš Cihlář.

Výhra a gól? Skvělý pocit. Jen musím něco zaplatit do kasy, říká Tomáš Weber

Fotbal
Petr Uličný
Znojmo /ROZHOVOR/ – Pomalu se smiřoval, že jeho spolupráce se znojemskými fotbalisty je u konce. Vedení druholigového celku mu ovšem nakonec předložilo novou smlouvu, na kterou s radostí kývl. Šestašedesátiletý Petr Uličný tak bude i nadále u celku, který aspiruje na postup do nejvyšší české soutěže, plnit roli mentora. „Zájem Znojma mě těší. O to víc, že mám s celým klubem výborné vztahy. Řada borců z vedení mi dokonce říká Johne," směje se stratég.

Mentor Uličný o posilách: Líbil se mi mladý Weber, má fotbalové geny po tátovi

Fotbal
Antonín Horák, dobrovolný hasič ze Zdounek.
Zdounky – Hasičská uniforma, technika, soutěže, závody, různé kulturní akce nebo třeba i schůze. Nejen tím, ale i vším ostatním, co souvisí s hasičinou, se už od dětství obklopuje Antonín Horák. Dnes už osmašedesátiletý senior ze Zdounek ji měl doslova v krvi, řadu let měl dokonce pod palcem i všechny dobrovolné hasičské sbory z celého Kroměřížska coby tehdejší starosta okresního sdružení hasičů.

Hasičinu mám v krvi i v genech. Spolyká však hodně volného času

Kroměřížsko
Ilustrační fotografie.
Vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) se podíleli na objevu, který usnadní léčbu bipolární poruchy. Podíleli se na vzniku studie potvrzující genetickou souvislost reakce na lithium užívané při léčbě. Výsledky byly v lednu uveřejněny v prestižním medicínském časopise The Lancet. Informoval o tom mluvčí ústavu Jan Červenka.

Vědci se podíleli na studii zlepšující léčbu bipolární poruchy

Zdraví
Ilustrační foto.
Berlín – Neandrtálci a moderní lidé se začali pářit mnohem dřív, než vědci dosud předpokládali. Společné potomstvo měli podle německých antropologů už před zhruba 100.000 lety. Informují o tom vědci z lipského Institutu Maxe Plancka pro evoluční antropologii v aktuálním vydání vědeckého časopisu Nature.

Neandrtálci a moderní lidé měli společné děti dřív, než se myslelo

Svět
Martin Mošovský
Strakonice - Ze Strakonic to v házené dotáhl nejdále Martin Mošovský, dosud aktivní hráč, současný kapitán prvoligového týmu mužů. Loni v květnu oslavil 30. narozeniny a stále patří k nepostradatelným.

Strakonická házená prožívá vrchol

Ostatní sporty
Hokejista Filip Haman.
Břeclav /ROZHOVOR/ – Jednou se možná budou budou příznivci břeclavského hokeje chlubit tím, že u nich s dospělým hokejem začínala extraligová hvězda. Nebo reprezentant. Sedmnáctiletý obránce Lvů Filip Haman k tomu našlápnuto má. V mladém věku už se potýká s mužským druholigovým hokejem, zároveň se představuje v juniorce Třince. A k tomu geny. Syn bývalého kapitána Komety i Znojma Radka Hamana se se svým otcem potýká právě v Břeclavi, kde legendární jihomoravský hokejista dělá asistenta trenéra. „V Břeclavi jsem měl strach, jak to vezmou kluci. Aby si nemysleli, že mám protekci," přiznal talentovaný bek.

Mladý Lev Haman: Tátovi bych se jednou rád vyrovnal

Hokej
Ilustrační foto
Vědci rozluštili genetický kód klíšťat a otevřeli možnost účinnější prevence a léčby chorob, které přenášejí. Výsledky výzkumu vědců z americké Purdueovy univerzity zveřejnil v úterý odborný časopis Nature Communications. Studie identifikovala víc než 24.000 genů.

Američtí vědci rozluštili genetický kód klíšťat

Zdraví
VÝCHOVA. Rotvajleři i jsou označováni za spolehlivé psy, kteří potřebují důslednou výchovu.
Dva agresivní, volně pobíhající rotvajleři, několik roztrhaných a zraněných psů, a děti, které při pohledu na zvířecí peklo utrpěly těžká zranění v podobě posttraumatické stresové poruchy. To vše obsahuje případ, který se v těchto dnech dostal až k Okresnímu soudu v Ostravě.

Před zraky malých dětí se odehrálo zvířecí peklo

Ostravsko
Ilustrační foto
Praha - Lidé s různými formami genu pro Rh-faktor se odlišují odolností vůči nemocem. Objev učinil vědecký tým z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy pod vedením předního českého evolučního biologa a autora teorie zamrzlé evoluce Jaroslava Flegra. Studii českých vědců zveřejnil americký odborný časopis Plos One, zprávu o ní předalo oddělení vnějších vztahů fakulty.

Čeští vědci zjistili souvislost genů Rh-faktoru a nemocí

Česko
Doc. MUDr. Petra Lišková, MD, Ph.D.
Vědci z Ústavu dědičných metabolických poruch 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze objevili gen, jehož mutace jsou příčinou závažné dědičné vady oční rohovky (zadní polymorfní dystrofie). Nemoc způsobuje u řady pacientů těžkou poruchu zraku a může vést až k totální slepotě. Objev, který vědci učinili, umožní mimo jiné mnohem jednodušší stanovení diagnózy tohoto onemocnění a v budoucnosti možná i jeho cílenou léčbu. 

Čeští vědci objevili gen způsobující těžkou vadu oční rohovky

Zdraví
Ilustrační foto.
Zlínský kraj - Ve středu se konalo jednání vztahující se k dořešení přesné trasy výstavby nového oplocení a s tím souvisejících opatření za účasti JUDr. Ing. Jiřího Nováčka, prvního náměstka ministra vnitra, plk. Martina Vondráška, prvního náměstka policejního prezidenta, plk. Jaromíra Tkadlečka, ředitele krajského ředitelství policie Zlínského kraje a gen. por. Františka Malenínského, zástupce náčelníka generálního štábu.

Od pondělí začnou pyrotechnici s plošnou asanací areálu Vrbětic

Zlínsko
Václav Vydra při soutěži Star Dance
Praha - Před 60 lety, 7. ledna 1956, se v tradiční divadelnické rodině narodil herec Václav Vydra. V jeho případě naplno platí rčení o tom, že jablko nepadá daleko od stromu – vynikajícími a oblíbenými herci byli totiž nejen jeho rodiče Dana Medřická a Václav Vydra, ale i dědeček stejného jména. On sám chtěl být v dětství lecčíms, nejvíc prý hasičem, nakonec ale převážily geny, a tak Václav nejmladší vystudoval pražskou konzervatoř a stal se hercem.

Před 60 lety se narodil herec Václav Vydra nejmladší

Divadlo
Jan Burian
Libáň – Sotva se rafije orloje času přehouply do prvních dní nového roku 2016, setkáme se na tradičním libáňském Křesle pro hosta s výraznou osobností české kultury Janem Burianem.

Jan Burian 
nedělá genům ostudu

Volný čas
Břeclavský malíř Antonín Vojtek.
Břeclav – Zatímco se v úterý ráno za oknem drží sníh, doma u břeclavského malíře Antonína Vojtka vyhřívá místnost rozpálený krb. Uznávaný výtvarník se poblíž něj usadí na pohovku, kde povídá o blížících se narozeninách. V neděli je od dvou do pěti hodin odpoledne stráví s přáteli a známými ve své Galerii 99 v Břeclavi.

K životu potřebuju lidi, říká oslavenec Vojtek. Hosty přivítá v galerii

Volný čas
Zdravotní sestra Jarmila Čtvrtníčková, která prodělala bandáž žaludku
Rozkvetly. Přestalo je bolet tělo i duše. Když Marta a Jarmila nosily 120 kilogramů byly protivné samy sobě, stranily se společnosti, často vůbec nevycházely z domu, aby necítily pohledy kolemjdoucích. On i samotný pohyb jim nakonec začal dělat velké problémy. Cestou na autobus odpočívaly, protože jen pár kroků je zadýchalo. Život jim změnila až operace, při které jim lékaři zmenšili objem žaludku.

Trápení s kily ukončila operace žaludku, vrátila se jim radost do života

Zdraví
Zdravotní sestra Jarmila Čtvrtníčková, která prodělala bandáž žaludku
Olomoucký kraj – Rozkvetly. Přestalo je bolet tělo i duše. Když Marta a Jarmila nosily 120 kilogramů byly protivné samy sobě, stranily se společnosti, často vůbec nevycházely z domu, aby necítily pohledy kolemjdoucích. On i samotný pohyb jim nakonec začal dělat velké problémy. Cestou na autobus odpočívaly, protože jen pár kroků je zadýchalo. Život jim změnila až operace, při které jim lékaři zmenšili objem žaludku.

Trápení s kily ukončila operace žaludku, vrátila se jim radost do života

Olomoucko
Zdravotní sestra Jarmila Čtvrtníčková, která prodělala bandáž žaludku
Olomoucký kraj – Rozkvetly. Přestalo je bolet tělo i duše. Když Marta a Jarmila nosily 120 kilogramů byly protivné samy sobě, stranily se společnosti, často vůbec nevycházely z domu, aby necítily pohledy kolemjdoucích. On i samotný pohyb jim nakonec začal dělat velké problémy. Cestou na autobus odpočívaly, protože jen pár kroků je zadýchalo. Život jim změnila až operace, při které jim lékaři zmenšili objem žaludku.

Jejich trápení s kily ukončila operace žaludku, vrátila se jim radost do života

Prostějovsko
Kříženec Ferda se diví, kde je sníh.
Benešovsko - Meteorologové přepisují rekordy. Končící prosinec byl na Benešovsku s poledními teplotami až 15 °C v období kolem Štědrého dne nejteplejší za posledních deset let a příroda zahájila předčasně přípravy na další vegetační období.

A kde je sníh, ptá se pikovlčák Ferda

Benešovsko