ŠTÍTEK: gen

Ilustrační foto
Johannesburg - Speciálně vycvičení psi pomáhají v Jihoafrické republice zastavit vybíjení nosorožců pytláky. Psí strážci stopují a chytají lovce na třetině z dvaadvaceti stanovišť hlídek v Krugerově národním parku, kde žije většina z kriticky ohrožených nosorožců bílých a černých. V budoucnu by na každé stanici měli být alespoň čtyři psi, kteří by doprovázeli denní hlídky a bránili pytlákům zabíjet vzácná zvířata kvůli prodeji rohů, napsal britský list The Guardian.

Lovce nosorožců v JAR zastaví speciálně vycvičení psi

Svět
Ivan Baborák
Ahoj. Co je na pořadu dne, ví každý, neb nedalo se přehlédnout. Ale já mám na zahradě ořešák. Co na tom? Řeknete si. Celkem nic. Jen každý rok svádíme společně se dvěma veverkami lítý boj o plody, tedy ořechy. Mám ty zlodějky pěkně pojmenované. Ta rezatá se jmenuje Pidluke a ta černá Padluke. Jakého jsou pohlaví, nevím, neb jsem to nezkoumal a je mi to vlastně fuk. Jakého druhu je ořešák, také nevím, neb jsem ho zdědil po majitelích předešlých.

Ořechy patří většinou rychlým veverkám

Názory z regionu
Fero Fenič.
Praha - Fero Fenič producent, režisér, iniciátor několika dokumentárních cyklů (GEN), zakladatel a prezident MFF Praha Febiofest. Renesanční člověk, který má Prahu tak rád, že bydlí přímo v jejím srdci.

Fero Fenič: Jaká místa mám v Praze rád

Praha
SURIKATY patří mezi nejoblíbenější zvířata v královédvorské zoologické zahradě.
Královéhradecko, Dvůr Králové n. L. - Patří k nejoblíbenějším zvířatům návštěvníků zoologických zahrad - a není divu. Jsou lepší než televize. Platí to i v zoo ve Dvoře Králové nad Labem, kde už léta žije několik kolonií těchto rychlých šelmiček.

Afričtí požírači štírů surikaty: stále ve střehu

Z okolí
Kladno ( v bílém) podlehlo doma Aritmě 0:2. Brankář Lukáš Skalák
Kladno – Fotbalové Kladno má zase silnou brankářskou dvojici. Osvědčenému, ligou i zahraničními štacemi prověřeného Jaroslava Tesaře teď hodlá tvrdě nahánět mladíček Lukáš Skalák. Chlapík, který se v dorostu sebral a odešel do akademie Teplic. Teď se vrátil.

Skalák se vrátil z Teplic a bude se tlačit na Tesaře

Fotbal
K opravě komunikací ve vnitrobloku za ulicemi Žižkova a Gen. Janouška v Přerově by mělo dojít ještě letos.
Přerov – Příjezdové komunikace v dezolátním stavu, zrušené dětské hřiště, nedostatek parkovacích míst. Současná podoba vnitrobloku za ulicemi Žižkova a Gen. Janouška v Přerově by se měla ještě letos modernizovat. V anketě, kterou organizoval magistrát, se lidé přimluvili za zachování zeleně a doplnění laviček.

Vnitroblok za ulicemi Žižkova a Gen. Janouška se dočká revitalizace

Přerovsko
Ivan Hoffman
Ve Varšavě se na údajně největším a nejdůležitějším summitu NATO setkávají přátelé ve zbrani, aby se vzájemně ujistili, že jim na srdci leží mír. My se té akce účastníme také, ale zdaleka ne tak horlivě jako hostitelé. Možná proto, že nemáme válčení v genech a neradi utrácíme za zbraně anebo si z historie pamatujeme, že už jsme s Poláky byli bratry ve zbrani v jiné alianci, Varšavské smlouvě, která nás sice ochránila před NATO, ale neochránila nás před spojenci, kteří nás, včetně Poláků v roce 68 vojensky obsadili.
0 fotografií

Summit NATO

Hoffmanův deník
Fero Fenič
V České televizi vzniká čtvrtá série dokumentárních portrétů našich osobností GEN. Startuje dílem s Madeleine Allbrightovou-Korbelovou v režijním podání Dušana Trančíka. Režisérka Olga Sommerová se ujala portrétu herce Viktora Preisse, mezi další osobnosti nové řady patří i Petr Pithart, Dominik Duka, Dana Drábová, Josef Somr, David Koller nebo Šimon Pánek.

Preiss, Duka i Somr: vrací se Gen

Film a televize
Ilustrační foto
Praha - Na obrazovku České televize (ČT) se po patnácti letech vrátí dokument GEN. Nová řada vzniká opět pod vedením autora projektu Fera Feniče. Čtvrtou sérii portrétů mimořádných českých osobností, které v těchto dnech začíná natáčet ČT, otevře díl věnovaný političce Madeleine Allbrightové-Korbelové, a to režijním pohledem Dušana Trančíka. Informovala o tom mluvčí ČT Alžběta Plívová.

Na obrazovku České televize se po 15 letech vrátí GEN

Česko
Martin Neděla svou autoritu používá nejen jako policista, ale rovněž jako fotbalový rozhodčí.
/ROZHOVOR/ Před několika dny si policista Martin Neděla z dopravního inspektorátu územního odboru Opava vybojoval účast v celorepublikovém finále soutěže 
s názvem Regulovčík roku. Martin Neděla však neřídí pouze dopravu, ale svou autoritu uplatňuje také při fotbalových utkáních.

Martin Neděla: Řidiči se mají v čem zlepšovat

Opavsko
Osmnáctiletý Václav Staněk z Fryštáku navrhuje a vyrábí kvalitní kožené boty Vasky. Šít je nechává v tradiční rodinné firmě ve Lhotě u Malenovic.
Zlínsko - Je mu teprve osmnáct let a už začíná obouvat svět stylovou koženou obuví. Václav Staněk z Fryštáku navrhuje a vyrábí kvalitní kožené boty Vasky. Šít je nechává v tradiční rodinné firmě ve Lhotě u Malenovic. Do toho studuje třetím rokem zlínské Gymnázium Lesní čtvrť, úspěchů dosahuje také ve vrcholové atletice: je pětinásobný mistr České republiky.

Ševcovinu má v genech. Boty vyráběl už jeho dědeček

Zlínsko
Akce cihla se vrací.
Třebíč - Akce cihla. Sbírku se stejnojmenným názvem pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením pořádá Oblastní chari-ta Třebíč už jedenáctým rokem. „Cílem je vybudování bezbariérového venkovního přístupu do stacionáře Úsměv a zajištění svozové služby. V případě velkého úspěchu přibude na zahradě stacionáře i zahradní domek na nářadí potřebné pro pracovní terapie," popisuje Marie Paločová z třebíčské Charity.

Akce cihla se vrací. Pomůže lidem s mentálním postižením

Třebíčsko
Ilustrační foto.
Washington - Američtí lékaři vůbec poprvé narazili na bakterii, která je odolná i proti nejsilnější antibiotické léčbě. Pacientku se sice podařilo vyléčit, bakterie však podle vědců nesla gen rezistence vůči použitému antibiotiku, uvedla agentura AP. Případ z minulého měsíce popsaný ve čtvrtek v odborném časopise může podle expertů předznamenat konec účinnosti tradičních antibiotik, pokud by se gen rozšířil na další bakterie.

V USA se objevila bakterie odolná vůči nejsilnějším antibiotikům

Svět
Regionální Deník společně s hejtmanem Moravskoslezského kraje Miroslavem Novákem, náměstkyní hejtmana pro oblast školství a mládeže, sportu a tělovýchovy Věrou Palkovou a náměstkem ústředního školního inspektora Ondřejem Andrysem organizuje první ročník soutěže pro středoškoláky s názvem Perem studenta.

Perem studenta 3. kolo: Zuzana Dudková, Gymnázium EDUCAnet Ostrava

Z okolí
Ilustrační foto.
Řím - Na sešlostech bývalých spolužáků to je vidět nejlépe: někdo stárne dobře a jiný špatně. Věk, na který člověk vypadá, nemusí být nutně totožný s tím, jaký dosvědčuje rodný list. Na vině jsou stejnou měrou životní styl i genetika. Svůj význam mají více či méně zdravé návyky, zdravotní stav, stres, ale také DNA, kterou jsme zdědili po našich rodičích.

Proč každý stárne jiným tempem?

Svět
Hasiči obdrželi služební medaile
Litoměřice, Teplice - Ve středu proběhl v kongresovém sále litoměřického hradu slavnostní akt předání medailí za věrnost, které udělil generální ředitel Hasičského záchranného sboru brig. gen. Drahoslav Ryba příslušníkům HZS u příležitosti státního svátku 8. května.

Hasiči obdrželi služební medaile

Teplicko
Ilustrační foto.
Žamberk /Krátce/ - Pozemek o výměře bezmála 4,5 tisíce metrů čtverečných v centru Žamberka kdysi odkoupila od soukromých majitelů společnost, jež plánovala výstavbu Lidlu. K té ale nedošlo a pozemek na nám. Gen. Knopa chátral.

Pozemek už patří městu, vznikne nové parkování

Orlicko