ŠTÍTEK: gen

Aktuálně nejvyšší Čech Ivo Höger žije ve vyškovské místní části Rychtářov.
Vyškov - Kolik měříš, tak metr třicet? Jak je dneska nahoře? Na tyto a podobné poznámky si Ivo Höger z vyškovské místní části Rychtářov zvykal od puberty. Se svými 225 centimetry je nejvyšší člověk v České republice a vyvolává úžas všude, kam přijde. Jemu je ale nejlépe v ústraní. Zvědavých pohledů si už nevšímá. „Nevnímám je. Dívám se kolem jen v úrovni očí," svěřuje se.

Ten nejvyšší. Ivo z Rychtářova měří 225 centimetrů, umí osm řečí

Vyškovsko
Mládě šimpanze.
Šimpanzi z Pobřeží slonoviny jsou ohroženým druhem, jehož vývoz je nelegální. Jelikož jsou roztomilí a mnoho lidí si je přeje jako domácí mazlíčky, objevují se ale mnohdy na černém trhu. Odchyt jednoho zvířete si přitom většinou vyžádá životy celé jeho rodiny, což může druh vyhubit, napsal zpravodajský web BBC, jehož novináři odhalili síť pašeráků šimpanzů v této africké zemi.

V Pobřeží slonoviny byl odhalen obchod s mláďaty šimpanze

Svět
Stoper juniorky Viktorie Plzeň Jakub Teršl z Holýšova.
Holýšov /ROZHOVOR/ – Fotbalové geny má Jakub Teršl po otci, ikoně holýšovské kopané. Před šesti lety si nadějného obránce vyhlédla Viktoria Plzeň, jejíž dres od té doby hájí. Mladík, který dnes slaví dvacáté narozeniny, byl dokonce několikrát pozván i do reprezentačních výběrů a zahrál si proti nejlepším týmům Evropy.

Důležité je dělat vždy o něco víc než ostatní, říká Jakub Teršl

Fotbal
Ludmila Štědrá
/ROZHOVOR/ Na prknech Slezského divadla ztvárnila Ludmila Štědrá kolem 250 postav a každou z nich obdařila vysoce kultivovaným projevem. Patřila k pilířům dámské části činoherního souboru a s divadlem spolupracuje i po svém odchodu do důchodu.

Ludmila Štědrá: Osud mi určil opavské divadlo

Volný čas
Hana Zagorová
Praha - Zpěvačka Hana Zagorová, disident a politik Petr Pithart, jaderná fyzička Dana Drábová či šlechtic Zdeněk Sternberg. Tyto a mnohé další osobností se počínaje nedělí 15. ledna (vždy ve 20 hodin na ČT1) objeví v nových dílech dokumentárního projektu České televize GEN – Galerie elity národa, který se na obrazovky vrací po patnácti letech.

Galerie elity národa se otevřela pro Zagorovou i Drábovou

Film a televize
Ondřej Vahala.
Praha - Tři sezony hájil branku pražské Slavie Stanislav Vahala. Fanoušci jej milovali, a když předvedl bravurní zákrok, vyvolávali jeho jméno. Podobný pocit zná i jeho syn Ondřej. S tím rozdílem, že si ovací užívá v menší svatyni, než je fotbalová. Už druhým rokem chrání od pohromy červenobílé futsalisty. „Tátu si pamatuji až z dresu Hradce Králové. V Edenu jsem prý byl, ale maximálně ve čtyřech letech," říká junior.

Vahala junior je hvězdou Edenu

Ostatní sporty
Jaroslava Tihelková. Ilustrační foto.
Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Už jen tři dny mají uherskohradišťští divadelníci na dopilování první novinky letošního předplatného - citlivého rodinného příběhu amerického dramatika Scotta McPhersona Marvinův pokoj, který režíruje ředitel divadla Michal Zetel. V hlavních rolích dvou sester, které se více než dvacet let neviděly a sblíží je až nemoc jedné z nich, se představí hostující herečka Dana Růžičková a Jaroslava Tihelková, která odpovídala na otázky.

VIDEO: Slavný Marvinův pokoj uvede Slovácké divadlo už v sobotu

Volný čas
Posledním přijatým zvířetem byl na Silvestra večer ježek na snímku.
Poděbrady - Více než 1600 živočichů potřebovalo v roce 2016 odbornou pomoc ochranářů v Záchranné stanici a Ekocentru na Huslíku nedaleko Poděbrad na Nymbursku. Posledním pacientem roku 2016 se stal malý ježek, který se do stanice dostal zhruba pět hodin před přelomem let.

Posledním přijatým zvířetem roku 2016 byl na Huslíku ježek

Regiony
Fotbalová rozhodčí Helena Šálková.
Staňkov /ROZHOVOR/ – Helena Šálková (30 let) má fotbal v genech. Její dědeček hrával divizi za Staňkov, ona sama deset let působila v ženské druhé a třetí lize. Před dvěma lety se stala fotbalovou rozhodčí, dnes pravidelně řídí zápasy divize, a na podzim dokonce debutovala ve třetí lize.

Helena Šálková: Občas mě posílají k plotně...

Fotbal
Devadesát procent slonoviny pochází ze slonů skolených pytláky, ilustrační foto
Peking - Čína ke konci příštího roku zavede úplný zákaz prodeje slonoviny na domácím trhu. Informovala o tom čínská vláda, která se tak chystá uzavřít největší koncový trh na světě s upytlačenou slonovinou. Podle čínských úřadů bude úplný zákaz platit od 31. prosince 2017, ale první skupina továren a obchodů bude muset skončit už do 31. března 2017.

Čína ke konci roku 2017 zakáže prodej slonoviny na domácím trhu

Svět
Ríša trpí spinální atrofií.
Obyčtov – Ríša Humlíček z Obyčtova vypadal po svém narození jako každé jiné miminko. Dnes je mu pět let a na rozdíl od svých vrstevníků nemůže chodit do školky ani běhat, skákat a dovádět s ostatními.

Pětiletého Ríšu čeká léčba v Pekingu

Žďársko
Ilustrační foto.
Sydney – Ty pocity nejspíš důvěrně znáte – speciálně v tomto ročním období. Třeštící hlava, sucho v ústech a neustávající pocit nevolnosti, který se nedaří zahnat žádným „zaručeným" prostředkem.

Z kterého alkoholu budete nejspíš mít kocovinu?

Svět
Ilustrační foto
Vídeň - Pravidelné provádění porodů císařským řezem má podle vědců dopad na lidskou evoluci. Větší počet matek nyní kvůli úzké pánvi potřebuje operaci, aby mohly porodit, zjistila nová studie. Vědci podle ní odhadují, že se počet případů, kdy se dítě nedokáže protáhnout porodními cestami, zvýšil z 30 na každých 1000 porodů v 60. letech na současných 36 na každých 1000 porodů. Historicky by se tyto geny úzkého pánevního hrdla z matky na dítě nepřenesly, protože by oba zemřeli při porodu.

Porody císařským řezem podle vědců ovlivňují evoluci

Svět
Děti dětem. Budoucí truhláři příbramské waldorfské školy vyrobili stříšku pro zvonici, která bude chránit zvon v zahradě mateřinky v ulici Bratří Čapků v Příbrami.
Příbram - Na zahradě příbramské mateřské školy v ulici Bratří Čapků, kterou vede Eva Kočendová, pobíhá dopoledne plno dětí, aby se zahřály a vydováděly před obědem. Je středa, ale není to tak úplně obyčejné dopoledne. Zvědavé pohledy dětí a školního personálu směřují k rozdvojenému kmenu, kolem něhož si dva učitelé a skupinka žáků z příbramské waldorfské školy připravují nářadí. Na zemi leží dřevěná stříška, která bude chránit nedávno odlitý zvon.
14 fotografií

Padlou letitou lípu bude připomínat zvon v zahradě školky

Příbramsko
Ilustrační foto
Praha - Na český trh se z Německa dostalo 54 kilogramů sušených solených ryb druhu plotice obecná, výrobky mohou obsahovat botulotoxiny. Potraviny, které měly směřovat k devíti prodejcům ruských specialit, se stahují z trhu. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Státní veterinární správa (SVS). Botulotoxin, známý i pod názvem klobásový jed, je toxická látka produkovaná bakteriemi. Patří vůbec k nejsilnějším známým jedům.

Do ČR se dostalo 54 kilogramů sušených ryb s možným botulotoxinem

Ekonomika
Zleva zástupce firmy Netcope Technologies, která získala Cenu ministerstva průmyslu zvanou Industrie a Helena Reichlová, jež obdržela Cenu nadačního fondu Česká hlava. Vedle Forejta je fyzik Radim Chmelík, jehož tým byl oceněn Cenou Invence.
Praha /FOTOGALERIE/– Bazilišek je tvor s kohoutí hlavou, orlím tělem a hadím ocasem. Teoreticky nám dnes nic nebrání v tom, abychom zvíře ze středověkých bestiářů vyšlechtili. Cestu k mezidruhovému křížení otevřel genetik Jiří Forejt, který v úterý získal Národní cenu vlády Česká hlava.
8 fotografií

Vědec: Snad pomohu léčit neplodnost

Česko
Turnaj mistrů v Londýně. Na snímku Kei Nišikori (vlevo) a Andy Murray.
Londýn - Po vzoru tenisového Turnaje mistrů spustí ATP od příští sezony i nový závěrečný podnik sezony pro hráče mladší 21 let. Podnik s názvem Next Gen ATP Finals bude hrát v Miláně sedmička nejlepších tenistů do 21 let podle světového žebříčku, osmý účastník bude pozván na divokou kartu.

ATP chystá obdobu Turnaje mistrů i pro tenisty do 21 let

Tenis
KLÍČEM K ÚSPĚCHU je poskytnout studentům středních škol příležitost kontaktu s nejmodernějšími technologiemi.
Praha - Poslední průzkumy generace Z (Gen Z) hovoří o mnohem vyšších nárocích na průběh studia střední školy, než jak tomu bylo donedávna zvykem. Vyžadují mnohem více praxe, interaktivní studijní pomůcky, moderní metody výuky (ideálně video) i kvalifikované kantory. Až 72 procent těchto žáků se rozhoduje kam jít na střední školu právě podle kvality kantorského personálu, vybavení střední školy a dle počtu praktických hodin během výuky. Hitem pak je přímo IT vzdělání.

Střední škola hrou? Generaci Z lákají moderní technologie a více praxe

Podnikání
Madeleine Albrightová
Praha - Dalším padesáti osobnostem bude věnována čtvrtá série dokumentárního cyklu GEN - Galerie elity národa, která se objeví na obrazovkách České televize od ledna příštího roku. Zahajovací díl přiblíží bývalou ministryni zahraničních věcí USA Madeleine Albrightovou v režii slovenského režiséra Dušana Trančíka. Řekl to vedoucí projektu Fero Fenič. Podle něj tento cyklus, vznikající od roku 1993, zmapoval už 282 českých osobností, každou na ploše 15 minut.

Čtvrtou sérii cyklu Gen zahájí v lednu Madeleine Albrightová

Ostatní