ŠTÍTEK: gen

Ilustrační foto
Podle studie Kodaňské univerzity budoucí tatínkové, kteří mají nadváhu či trpí obezitou, mohou předat chuť k jídlu svým dětem. Semenné buňky obézních mužů mohou obsahovat tisíce genetických modifikací spojených s touhou jíst. Tyto mutace mohou jejich děti zdědit, píše italský deník La Repubblica.

Tlustí budoucí otcové ohrožují obezitou své děti

Zdraví
Šumperští učni
Šumperk – Hezký symbol Vánoc chystají učitelé a žáci Střední školy železniční, technické a služeb v Šumperku. Ve vestibulu školy nazdobí patrně nejvyšší živý interiérový vánoční strom ve městě. Přilákat by měl návštěvníky dne otevřených dveří, který se odehraje ve čtvrtek 17. prosince.

Učni v Šumperku zvou do školy na návštěvu

Šumpersko
Kateřina Mudříková doprovodila na první závody i mladší sestru Moniku.
Petřvald – Konec roku se chýlí ke konci a s ním i počet cyklistických závodů, které zbývá odjet. Silniční cyklistika se už uložila k zimnímu spánku, zato cyklokros jede dál.

Další Mudříková na scéně

Ostatní sporty
Kladno - Liberec 1:3.
Kladno – Nesmí blokovat, servírovat ani smečovat. Hráči na postu libera se vymykají představám laiků o volejbalových dlouhánech. Prvořadým úkolem borců subtilnějších postav, kteří nebývají ve světlech reflektorů, je dobrá práce v poli. Na jejich obraně a přihrávce záleží, jak kvalitní základ bude mít útok.

Geny prohrály, zvítězil volejbal

Ostatní sporty
Vědecké týmy z Mezinárodního centra klinického výzkumu při Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně ve středu představily zájemcům, o co se již pět let snaží.
Brno – V laboratořích studují geny, díky moderním přístrojům pracují s koloniemi bakterií nebo buňkami lidské DNA. Vědecké týmy z Mezinárodního centra klinického výzkumu při Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně ve středu přímo u nich „doma" poprvé představily zájemcům, o co se již pět let snaží. „Zkoumáme například vlastnosti buněk, jak se podílí na vývoji a počátku onemocnění," řekl v jedné z laboratoří výzkumník Vladimír Vinarský.
14 fotografií

Bojují i proti Alzheimerově chorobě. Lidé poprvé nakoukli do výzkumného centra

Brněnsko
Českobudějovičtí parazitologové se připravují na výzkum s cílem vytvořit nový experimentální model mořského prvoka. Má přispět k budoucímu rozvoji výzkumu oceánů. Ilustrační foto.
České Budějovice – Českobudějovičtí parazitologové se připravují na výzkum s cílem vytvořit nový experimentální model mořského prvoka. Má přispět k budoucímu rozvoji výzkumu oceánů. Na rok trvající projekt získali vědci grant 150.000 dolarů (zhruba 3,8 milionu Kč) od soukromé americké nadace, řekla to referentka publicity Biologického centra Akademie věd ČR Daniela Procházková.

Vědci chtějí vytvořit model mořského prvoka

Česko
Miroslav Janovský ml. se svým bratrem Přemyslem na počátku sportovní kariéry
Písek // Jablko nepadá daleko od stromu - Otce Miroslava Janovského a jeho syna Miroslava spojuje nejen stejné jméno, ale především zapálení pro kolektivní hru zvanou basketbal.

Bezedným košům předcházely brusle

Z okolí
Zahájení adventu v Příbrami.
Příbram /PROGRAM, UZAVÍRKY/ – Stejně jako každý rok, tak i letos Příbram zahájí adventní čas slavnostním rozsvícením vánočního stromu a zapálením první svíce na adventním věnci. Chybět nebude ani ohňostroj. „A také jedno překvapení… Ale to prozradíme až 26. listopadu," informuje mluvčí příbramské radnice Pavlína Svobodová.

Zahájení adventu v Příbrami: ani letos nebude chybět ohňostroj

Příbramsko
Tomáš Ženatý v Plzni končí, vrací se do Brna.
Plzeň – Jednatel a ředitel městské společnosti Čistá Plzeň (je dceřinou firmou Plzeňské teplárenské) Tomáš Ženatý ve firmě končí. „Oznámil jsem gen. řediteli Plzeňské teplárenské Tomáši Drápelovi, že bych rád odešel, pravděpodobný termín je 
1. únor 2016," potvrdil Ženatý.

Společnost Čistá Plzeň opouští šéf

Plzeňsko
Na náměstí Starosty Pavla v Kladně dorazil strom v pondělí dopoledne.
Kladno - Je třicet let starý a do Kladna vážil nezvykle dlouhou cestu až z Úhonic 
z Prahy-západ. Dvanáctimetrový smrk městu darovali starší manželé, kteří si ovšem nepřáli být zveřejněni. Zhruba za dva týdny bude ozdobený zářit do noci a vykouzlí úsměv na obličeji nejednoho návštěvníka bez rozdílu věku.

Vánoční dvanáctimetrový smrk již zdobí náměstí v Kladně

Středočeský kraj
Na náměstí Starosty Pavla v Kladně dorazil strom v pondělí dopoledne.
Kladno - Je třicet let starý a do Kladna vážil nezvykle dlouhou cestu až z Úhonic 
z Prahy-západ. Dvanáctimetrový smrk městu darovali starší manželé, kteří si ovšem nepřejí být zveřejněni. Zhruba za dva týdny bude ozdobený zářit do noci a vykouzlí úsměv na obličeji nejednoho návštěvníka bez rozdílu věku.

Vánoční dvanáctimetrový smrk už zdobí náměstí Starosty Pavla

Kladensko
Ilustrační foto
Na rakovinu plic umírá v Česku osm z deseti nemocných. Ve většině případů se nemoc zjistí až v pozdních stadiích, kdy vyhlídky na přežití rapidně klesají. Pěti a více let od zjištění diagnózy se dožije jen 20 procent pacientů.

Na rakovinu plic umírá v Česku osm z deseti nemocných

Zdraví
Ilustrační fotografie.
Nový Bor - Přidají jednosměrku a na některých místech sníží rychlost. Další změny v dopravě čekají už v nejbližší době řidiče v Novém Boru v souvislosti s plánovanou opravou chodníků a silnice v ulici Bedřicha Egermanna, na kterou už radnice má oficiální stavební povolení.

Řidiče v Novém Boru čekají opět další změny v dopravě

Českolipsko
Radek Větrovský.
Příbram – Motokros býval výkladní skříní československého sportu. Dlouhá léta v něm patřili naši jezdci k absolutní světové špičce. V dnešní době je však trochu opomíjený. A tak málem zapadla v zapomnění informace o obrovském úspěchu dvanáctiletého Radka Větrovského z Příbrami.

V Příbrami roste motokrosový talent Radek Větrovský

Ostatní sporty
Jaroslav Kubera (ODS).
Teplice - O vlivu znečištěného ovzduší v severních Čechách na zdraví obyvatel budou v Teplicích diskutovat přední čeští odborníci na oblast životního prostředí. Ve čtvrtek 22. října vystoupí na konferenci pořádané k 25 letům Programu Teplice. Akce začne v 10 hodin v Domě kultury.

Vzduch v kraji změnil lidem geny, říkají odborníci

Teplicko
Ilustrační foto
Zázračné diety na obezitu nezabírají a módní novinka omezit stravu podle výsledků genetického vyšetření není dosud vědecky ověřena. Obojí znamená jen zbytečně vyhozené peníze, shodli se na čtvrtečním setkání s novináři přední čeští obezitologové. V Česku má normální váhu jen polovina dospělých, šestina je obézní (BMI 30 a více) a dalších 20 procent má nadváhu. V počtech lidí s nadbytečnými kilogramy se Česko řadí k horšímu evropskému průměru.

Odborníci: Zázračné diety na obezitu nezabírají, jen berou peníze

Zdraví
Práce s dobytkem byla ústředním tématem série westernových závodů, které se po celé léto odehrávaly v areálu Mitrovského dvora.
Mitrov - Finále westernových závodů v Mitrově se ani tentokrát neobešlo bez bohatého doprovodného programu. Návštěvníci se tak mohli podívat nejen na soutěžící, kteří se na koních proháněli mezi stádem dobytka, ale užívali si i dalších nabízených aktivit.
0 fotografií

Westernové závody v Mitrově skončily

Žďársko
Ve čtvrtek prvního října mohli Brňané přijít na akci Ve zdravém těle zdravý gen, která je součástí desetidenního festivalu Brněnské dny pro zdraví.
Brno – Mají genetickou poruchu a ani to nemusí vědět. Choroba se často projeví až u jejich dětí. Předejít tomu mohou genetickým vyšetřením, které odhalí případné chyby v jejich DNA. Ve čtvrtek prvního října mohli Brňané přijít na akci Ve zdravém těle zdravý gen, která je součástí desetidenního festivalu Brněnské dny pro zdraví. Lékaři genetického oddělení v Dětské nemocnici v Brně nabízeli lidem bezplatné konzultace a prohlídku specializovaných laboratoří. „Krátké konzultace jsou pro lidi, kteří mají podezření, že trpí nějakou genetickou chorobou. Snažíme se najít důvod jejich nemoci a doporučíme jim vyšetření," upřesnila vedoucí laboratoří na oddělení lékařské genetiky Iveta Valášková.
9 fotografií

OBRAZEM: Ve zdravém těle zdravý gen. Lidé vyrazili na bezplatné konzultace

Brněnsko
Chce, aby si pastvu mohli prožít i její zákazníci.
Drysice - K zvířatům a zemědělství měla vztah odmala. Pochází z Horní Lidče na Vsetínsku a její tatínek je bača. Už jako malá se tak Zuzana Moučková z Drysic musela starat o dvě stě ovcí. „Rodiče mě museli často nutit, takže jsem postupem času na farmu zanevřela. Zatímco kamarádky se opalovaly venku, já musela sušit seno, což mě hrozně štvalo," říká.

Farmářka z Drysic chce, aby si pastvu mohli prožíti i její zákazníci

Vyškovsko
Lucie Preslová a Ondřej Václavek
Písek - Házenkářky Písku v prvním kole interligy vybojovaly v domácím prostředí bod za remízu s Plzní (26:26), na další body zatím čekají.V Porubě Jihočešky prohrály o 19 gólů (39:20), doma s Prešovem o osm (21:29). Na dotazy Deníku odpovídala těsně před vstupem do sezony Lucie Preslová:

Geny zdědila po dědečkovi. Proto je v házenkářské brance

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Na ostravském sídlišti Fifejdy II bude už od 1. října platit placená parkovací zóna. Pro využívání většiny parkovacích míst na tomto sídlišti tak bude od tohoto data potřeba parkovací karta. Rezidentní karta na 1. vozidlo stojí 180 korun za rok.

Parkovací zóna na Fifejdách bude už od 1. října

Ostravsko
Louisianský leopardí pes je od roku 1979 národním plemenem státu Louisiana. Do České republiky se toto plemeno poprvé dostal v roce 1998. Dodnes je u nás louisianských leopardích psů nebo catahoul, jak se jim také říká, poměrně málo.
Mitrov - Evropskou premiérou je výstava dobytkářských psů v Mitrovském dvoře, která se uskuteční v sobotu 26. září. „Poprvé v historii se na evropském kontinentu sejdou majitelé louisianských leopardích psů, aby na velké mezinárodní akci předvedli své svěřence a výsledky jejich výcviku pod dohledem oficiálních amerických rozhodčích organizace National association of Louisiana catahoulas, která vede celosvětový registr chovu louisianských leopardích psů," vyjádřil se jeden z organizátorů Boris Keka.

V Mitrově se poprvé setkají majitelé catahoul

Žďársko
Ilustrační foto
Atkinsonova či Dukanova dieta, paleo strava a další jsou ohroženy: americká psycholožka Traci Mannová po 20 letech výzkumu dospěla k závěru, že z dlouhodobého hlediska nemají diety žádný efekt. Nejenže nefungují, ale často vedou k tomu, že pak lidé naberou další kilogramy, píše francouzský týdeník L'Express.

Psycholožka: Diety jsou k ničemu

Zdraví
Ilustrační foto.
Banjul – Ve vesnici Keneba v Gambii žije devadesátiletý Karamo Touray. Má mnoho dětí a vnuků a kromě bolavého palce ho žádný jiný zdravotní problém netrápí. Prý za to vděčí Alláhovi, avšak není vyloučeno, že podíl na tom má i roční doba, v níž byl počat. Nasvědčuje tomu britská vědecká studie, která shromažďuje informace o sňatcích a úmrtích v Kenebě od 40. let. Britové podle BBC přišli na to, že v této části Gambie má velký podíl na brzkém úmrtí doba početí.

V Gambii o zdraví dětí rozhoduje sucho a déšť

Svět
KRITICKÉ MÍSTO je u mostu Gen. Chábery, kde se na přivaděč od dálnice a Lovosic napojuje silnice od Mlékojed.
Litoměřice – Desítky minut v koloně tráví v posledních dnech řidiči, kteří jezdí do Litoměřic přes nový most Gen. Chábery. Důvodů je několik. Tím hlavním je uzavřený Tyršův most v kombinaci se Zahradou Čech, na kterou denně míří tisíce lidí. Jen za víkend na výstaviště dorazilo téměř třicet tisíc návštěvníků.

Cesta z Lovosic do Litoměřic je rychlejší na kole

Litoměřicko