ŠTÍTEK: gen

V Žamberku bude k vidění množství historické vojenské techniky.
Žamberk – V sobotu si velkou celodenní vzpomínkovou akcí bude město připomínat dvě významná jubilea: 70. výročí příchodu paraskupiny Barium s vysílačkou Marta a její činnost i na území města a také 105. výročí narození žamberského rodáka genmjr. in memoriam Josefa Knopa.

V Žamberku při velké vzpomínkové akci ožije historie

Orlicko
Ilustrační foto
Praha – České děti do tří let věku mají ve stravě příliš mnoho cukru, soli i nevhodných tuků a málo zeleniny. Ukázal to průzkum Iniciativy 1000 dní do života, do něhož bylo zařazeno 800 dětí od šesti měsíců do tří let věku. Průzkum odhalil také nedostatek vápníku, železa a vitamínu D ve stravě dětí, řekl novinářům předseda Společnosti pro výživu Petr Tláskal. Připomněl, že vlivem nevhodné stravy jsou Češi náchylnější k civilizačním onemocněním, zvrátit to podle něj může tzv. nutriční programování.

České děti mají ve stravě mnoho cukru a soli a málo zeleniny

Česko
Ilustrační foto
Praha – Tým českých vědců objevil ve sladkovodním jezeře ve východní části pouště Gobi zcela nový druh takzvané fototrofní bakterie. Tento organismus dovede získávat energii ze světla. Za posledních 100 let byly objeveny pouze tři nové skupiny fototrofních bakterií.

Čeští vědci objevili nový druh fotosyntetické bakterie

Česko
Ilustrační.
Washington - Polovinu tělesné váhy ledních medvědů tvoří tuk. Vysoká hladina cholesterolu v krvi jim však nečiní žádné zdravotní obtíže. Američtí vědci z univerzity v Berkeley nyní zjistili, proč tomu tak je. O objevu, který by v budoucnu mohl pomáhat i lidem, informoval německý týdeník Der Spiegel.

Vědci odhalili, proč jsou medvědi zdraví i přes svou tloušťku

Svět
Už desátý ročník připomínky bitvy u Slivice se uskuteční 8. května.
Příbramsko /PROGRAM/ - V sobotu 10. května se uskuteční v pořadí již 13. připomínka bitvy u Slivice roku 1945, posledního významnějšího vojenského střetnutí 2. světové války v Evropě. Místem konání je Památník Vítězství na Slivici u Milína, kde se ve dnech 11. a 12. května 1945 odehrála tato válečná operace, při které zde proti hitlerovskému uskupení zasáhli nejprve příslušníci domácího hnutí odporu, následně vojáci Vlasovovy armády ROA a v závěrečné fázi jednotky tří ukrajinských frontů (I., II. a IV.) v součinnosti se 4. tankovou divizí americké armády.

Připomínka bitvy u Slivice

Příbramsko
Jakub Pilař.
Hradec Králové – To je ten nejkrásnější gól, který dal. Fotbalistovi Václavu Pilařovi  a jeho přítelkyni se narodil syn Jakub. Šikovný záložník, jenž se do velkého světa míče kopaného vydal z Převýšova a Hradce Králové, to prozradil ve středu odpoledne na svém facebookovém profilu.

Měl by mít výstavní geny aneb fotbalista Pilař má syna

Fotbal
Lída Rakušanová.
Milá Natálko, pamatuju si jako dneska, jak jsme byli ze žhářského útoku na Tebe a Tvou rodinu před pěti lety všichni v šoku. Odsoudili ho prezident i vláda, lidi začali spontánně vybírat peníze a jakási paní tam od vás se tenkrát na televizní obrazovce s pláčem ptala, kdo Ti to udělal. Odpověď byla a je nasnadě: my všichni jsme to udělali.

Sobotník Lídy Rakušanové Natálce

Sobotník Lídy Rakušanové
Ilustrační fotografie.
Nový typ chřipky přenosné na člověka, jehož první obětí se stala před pěti lety, 12. dubna 2009, devětatřicetiletá sociální pracovnice Adela María Gutiérrezová ze San Luis Potosí ve středním Mexiku, dostal název mexická prasečí chřipka nebo také nová chřipka či chřipka A(H1N1). Tento virus chřipky, obsahující geny prasečí, lidské a ptačí chřipky, způsobil pandemii, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila v červnu 2009 a prohlásila za ukončenou v srpnu 2010. Její rozsah ale nebyl tak velký, jak se čekalo (a to ani v České republice), ačkoli jí podlehlo na 18.000 lidí.

Prasečí chřipka A(H1N1) byla menší pohromou, než se čekalo

Zdraví
Jan Tříska.
Strakonice – Ke strakonickému amatérskému divadlu, ať už tomu „velkému" nebo loutkovému, neoddělitelně patří 
i jméno Jan Tříska. Láska 
k divadlu či kultuře jako takové ale přešla v rodině také do dalších generací. Dcera Jana Vlažná působí v Kulturním spolku Čestice a příliš se neodrodili ani její dva synové Jan a Petr.
8 fotografií

Geny divadelníka Jana Třísky se nezapřou

Strakonicko
Otec vystěhoval dceřin pokoj na cestu, aby ji donutil uklízet si.
New York /VIDEO/ - Američan Craig Schlichenmeyer už měl dost neuklizeného pokoje své sedmnáctileté dcery, a proto sáhl po radikálním řešení. Otec a voják z okrsku Long ve státě Georgia jí jednoduše celý pokoj vystěhoval na příjezdovou cestu před dům a opatřil ho cedulí s nápisem: "Haley, pokoj je přestěhovaný na cestu/Příště si ukliď."

Otec vystěhoval dceřin pokoj na cestu, aby ji donutil uklízet si

Svět
Ilustrační foto
Alzheimerova nemoc spojovaná se stářím může podle dat sítě Alzheimercenter postihnout i lidi relativně mladé. Největší procento jejich klientely jsou senioři nad 78 let, demence se ale vyskytuje i u padesátníků a mladších lidí. U nich je problém ve včasném odhalení „stařecké" nemoci a v tom, že postup je rychlejší a průběh odlišný, řekl lékař Alzheimercentra Slavomír Pietrucha. Vedle genů přispívá k rozvoji nemoci nadměrný stres.

Alzheimer může postihnout i mladší, problém je včas ji odhalit

Zdraví
Samec tygra Dandys.
Brno – V leže napůl na břichu a napůl na boku strávil cestu z Varšavy do Brna dvouletý samec tygra sumaterského Dandys. Do brněnské zoologické zahrady jej chovatelé přivezli ve středu v sedm hodin večer. Nyní už ale od něj ležení neočekávají. Jeho úkol je zplodit se samicí Satou potomky.
10 fotografií

Nový tygr má oplodnit Satu. Cestu prospal

Brněnsko
Ilustrační foto.
Praha - Čeští vědci z Akademie věd ČR určili genovou mutaci, která způsobuje neléčitelné onemocnění sítnice. Tato častá dědičná nemoc může vést až ke slepotě a vyskytuje se u jednoho ze čtyř tisíc obyvatel. První příznaky se mohou vypozorovat již u desetiletých dětí. O výzkumu řekl vedoucí výzkumného týmu David Staněk z Ústavu molekulární genetiky AV ČR.

Čeští vědci určili genovou mutaci způsobující onemocnění sítnice

Česko
Kodaňská zoo utratila zdravé žirafí mládě.
Kodaň - Když zoologická zahrada v dánské metropoli Kodani utratila tento měsíc zdravou žirafu, velká část světové veřejnosti byla zděšena. Ti, kdo jsou ale s fungováním zoologických zahrad obeznámeni, prohlašují, že jde o poměrně běžný jev a že podobně jako dánská žirafa končí v evropských zoologických zahradách každoročně několik tisíc zdravých zvířat.

BBC: Kolik zdravých zvířat utrácejí zoologické zahrady?

Svět
Tygří samec Dua v brněnské zoologické zahradě.
Brno – Zatímco v přírodě tygří samci obcházejí několik samic a páří se s každou, v brněnské zoologické zahradě je to naopak. Desetiletá samice tygra sumaterského Satu dostane v polovině března nového samce. Ten současný totiž zklamal, stejně jako tři jeho předchůdci.

Nešikovného tygra nahradí v brněnské zoo mladší z Polska

Brněnsko
Chacharská Ostrava. Slovo chachar se v Ostravě používalo na začátku 20. století. Snímek z této doby je z někdejší Hlavní ulice vedoucí na náměstí.
/HISTORIE/ V poslední době dochází k renesanci slova chachar. Baníkovští fanoušci nazývají sami sebe chachary, ale je to i působivá obchodní značka. Například existuje Chacharova pizza, starobylá hospoda Na kopečku v Hulvákách se nedávno přejmenovala na Chacharovu hospodu, můžete si zaběhat i Chacharův maraton.

Chachar není kocendr aneb Historie názvu baníkovských fanoušků

Ostravsko
Petr Vaněk
Kolín – Že se řemeslo dědí z otce na syna, platí nejen o řemeslech jako takových, ale také o posláních. Povolání hasiče takovým posláním je. S tím se zkrátka člověk asi musí narodit. A někdy se hasičské geny přenesou i na víc než jednoho potomka.
2 fotografie

Hasičem stejně jako taťka

Kolínsko
Návrh na změnu dopravního režimu.
Příbram – Město Příbram připravuje změnu silničního provozu v ulici Pod Haldou a v ulici Březohorské. „Změna bude provedena na základě požadavku obyvatel z uvedených ulic, který byl přednesen na jednání Zastupitelstva města Příbram," upozornil mluvčí radnice Ondřej Šlechtický.

Řidiči pozor! Dvě příbramské ulice budou nově jednosměrné

Příbramsko
Přemysl Rabas
Loňský rok byl pro zoologickou zahradu úspěšný. Podařilo se zvýšit počet návštěvníků, nabídnout řadu nových atrakcí, také zaznamenat několik unikátních odchovů ohrožených zvířat. Co chystá zahrada, která je jedním z největších turistických lákadel v kraji, pro letošní rok, nám prozradil ředitel zoo Přemysl Rabas.

V královédvorské zoo budou návštěvníci vnímat Afriku všemi smysly

Cestujeme
Přemysl Rabas
Dvůr Králové - Loňský rok byl pro zoologickou zahradu úspěšný. Podařilo se zvýšit počet návštěvníků, nabídnout řadu nových atrakcí, také zaznamenat několik unikátních odchovů ohrožených zvířat. Co chystá zahrada, která je jedním z největších turistických lákadel v kraji, pro letošní rok, nám prozradil ředitel zoo Přemysl Rabas

V ZOO budou návštěvníci vnímat Afriku všemi smysly

Z okolí